Çalışma, disiplin, motivasyon

Güncelleme Tarihi:

Çalışma, disiplin, motivasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 15:40

İkisi de iyi eğitimli, alanında çok başarılı, kısa zamanda uzun yol kat etmiş profesyoneller... İki dev şirkette, iki önemli pozisyona getirildiler. Cahide Akkuzu Xerox'taki kariyerine Londra'da devam edecek. ABD'de kariyer yapan Fikret Ünlü ise Intel'de en önemli görevinden birine atandı.

Haberin Devamı


Cahide Akkuzu ve Seçkin Ünlü... İkisi de mesleğinde başarılı isimler. Akkuzu Lonra'ya giderken, Ünlü ABD'ki görevinde bir adım daha öteye geçecek.

Xerox MIERA (Ortadoğu, Hindistan, Avrasya, Rusya ve Afrika) Pazarlama Operasyonları Müdürlüğüne getirilen Cahide Akkuzu ve Intel'in en yüksek teknik pozisyonunda görev yapacak Seçkin Ünlü'nün çalışma tarzları ve kariyer anlayışları başarılarının sırrını açıklıyor. Tekirdağ'da 1967'de doğan Cahide Akkuzu küçük yaşta ailesiyle Almanya'ya gitmiş. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazanınca tek başına Türkiye'ye dönmüş. Öğrenciyken çeşitli yerlerde staj yaparak, özel dersler vererek ve dershanelerde çalışarak ilk deneyimlerini kazanmış.

Mezun olur olmaz Apple Computer'ın Türkiye distribütörü olan Bilkom'da, 1989'da satış departmanında işe başlamış. Bilkom'da altı yıl çalıştıktan sonra Xerox'a geçmiş. 1995'te Xerox Türkiye'de 'Renkli ürünlerden sorumlu satış uzmanı' olarak çalışmaya başlamış. 1997'de Xerox Türkiye Pazarlama Müdürlüğü'ne atanmış. 1999'da Xerox Avrasya Sektörel Çözümler Pazarlama Müdürlüğü'ne getirilmiş. Bu dönem içerisinde Türkiye'nin yanı sıra Avrasya bölgesine dahil olan Türk Cumhuriyetler, Pakistan ve Ukrayna'da kendi alanına giren bölümlerden sorumlu olmuş. Bir yıl sonra 2000 başında Xerox Avrasya Pazarlama Müdürü görevine atanmış.

Aynı Ocak 2000 gibi, Ocak 2002 de Akkuzu için kariyerinde yeni bir başlangıcı ifade ediyor. Yeni yıl itibariyle Xerox MIERA Pazarlama Operasyonları Müdürü olarak Londra'da görev yapacak. Yaklaşık 80 ülkede Xerox ürünlerinin satış ve pazarlama stratejilerini oluşturmaktan sorumlu olacak ve sekiz kişilik bir ekiple çalışacak.

Akkuzu her zaman daha iyisini yapmaya ve zorlukları aşmaya çalıştığını söylüyor: ‘‘Çok çalışıyorum ve özel hayatım için ayırmam gereken vaktin çoğunu işime ayırıyorum.‘‘

Motivasyon olmadan kişinin işini severek yapmasının mümkün olmadığını vurguluyor: ‘‘Kişi sevdiği işi yapıyorsa, kendi kendini motive edebiliyorsa ve yaptığı işle ilgili yetenekleri varsa başarılı olmaması için hiç bir sebep yok.‘‘

Akkuzu'nun Londra'daki görevi iki yıl sürecek. Daha sonrası için plan yapmayı doğru bulmuyor: ‘‘Kişilerin kariyer hedefleri zaman içinde değişebilir. Sevdiğim işi yapmak ve önümdeki fırsatları değerlendirmek istiyorum.‘‘



AKKUZU VE ÜNLÜ’DEN BAŞARI ÖNERİLERİ


Sevdiğiniz işi yapın ve kendinizi motive edin.

Karşınıza çıkan fırsatları değerlendirin, uzun vadeli planlar yapmak zorunda değilsiniz.

Başarılı olduğunuzu düşündüğünüz alanda çalışın, kariyer planlarınızı her zaman değiştirebilirsiniz.

Disiplinli çalışın, sürekli öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye devam edin.

Kariyeriniz için her zaman birkaç değişik planyapın.

Haberin Devamı

STRATEJİK DANIŞMAN
Bilgi teknolojileri sektörünün lider firmalarından Intel kasım ayında beş kişiyi şirketin 'Intel Fellows' adı verilen en yüksek teknik pozisyonuna atadı. Bunlardan biri Seçkin Ünlü.

Haberin Devamı

Intel Fellows olarak seçilen kişiler kendi görevlerine ek olarak şirkete stratejik danışmanlık yapıyorlar, Intel'i çeşitli endüstriyel ve teknik panellerde temsil ediyorlar. Dünya çapında 41 Intel Fellows bulunuyor.

Ünlü 1982'de yazılım mühendisi olarak girdiği şirkette 1995'ten bu yana Sistem Performansı Direktörü olarak görev yapıyor. Yazılım ve Çözümler Grubu'nda Intel Mimarisi’ne dayanan çeşitli performans analizlerini ve optimizasyon aktivitelerini yönetiyor.

Bursa'da 1954'te doğan Ünlü, liseye Londra'da William Ellis Grammer School'da başlayıp Robert Kolej'de devam etmiş. ODTÜ'de 1968-1982 arasında Elektronik Mühendisliği üzerine lisans, Bilgisayar Mühendisliği üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış.

Haberin Devamı

Hedeflerini çok erken yaşlarda belirlemiş ve bu doğrultuda başarıyla ilerlemiş: ‘‘Lise dönemimde bilgisayarlar ilgimi çekmeye başladı. Üniversite giriş sınavında da yalnızca en iyi üniversitelerin Elektronik Mühendisliği bölümlerini yazdım. ODTÜ'deki öğrenimim boyunca bilgisayar bilimi üzerine fazladan dersler aldım.‘‘

Ünlü, ODTÜ'de beş kişilik bir ekiple birlikte veritabanı üzerine çalışırken Intel tarafından keşfedilmiş. Intel projeleriyle ilgilenmiş ve projenin devamı için yüksek miktarda donanım bağışlamış. Bu şekilde başlayan yakınlık 1982'de Ünlü'nün ABD'ye gitmesi ve Intel'de yazılım mühendisi olarak işe başlamasıyla sonuçlanmış.

Kısa zamanda şirketteki en yüksek teknik kademeye ulaşan Ünlü çoğu zaman saatlerce çalıştığını ama bunun başarı için yeterli olmadığını belirtiyor: ‘‘Şartlar açısından  elverişsiz bir ortamda da olsanız önemli olan doğru şeyleri doğru zamanda yapmanız.‘‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!