Çaldıkları çeşmeyi camiye bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

Çaldıkları çeşmeyi camiye bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2006 00:00

Mimar Sinan’ın çağdaşı Sai Çelebi tarafından 500 yıl önce Kağıthane’de inşa edilen, bir süre önce yağmalanıp çalınan İmrahor Çeşmesi’nin kırık kitabesi ile tarihi nişangah, Hürriyet’in haberi üzerine kimliği belirsiz kişilerce Sadabad Camii’nin avlusuna bırakıldı.

TARİHİ çeşme, yakın zamanda iki kez saldırıya uğradı. İlk saldırıda çeşmenin en değerli bölümü, kitabesinin "ayna"sı kırılıp çalındı. Kırık parça Kağıthane Belediyesi tarafından Beyoğlu Çukurcuma’da bulundu ve satın alınarak depoya kaldırıldı. İkinci saldırıda kitabeyi bütün halinde sökemeyen hırsızlar, kopuk parçayı tahrip olduğu için bıraktılar; bu parça da depoya kaldırıldı. Çatı kısmı halen Çukurcuma’da olduğu söylenen çeşmenin yerine, Büyükşehir Belediyesi’nin "Sadabad Projesi" çerçevesinde inşaat yapan Çekdaş İnşaat San. ve Tic. Ltd’nin işçi barakaları konuldu.

İSKİ Su Vakfı tarafından rölövesi çıkarılan İmrahor Çeşmesi, restorasyonu beklerken, tümüyle yerinden kaldırılarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Damat İbrahim Paşa’nın damadı Mehmet Paşa’ya ait bir nişangah da o günlerde sır oldu.

Bu tarih ve kültür hırsızlığını Hürriyet’in haber yapması üzerine İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Büyükşehir ve Kağıthane belediyelerine yazı yazarak çeşmenin akıbetini sordu. Bu gelişmeler yaşanırken, tarihi çeşmenin kitabesinin kırık bir parçasıyla, nişangáh, geçen perşembe gecesi gizlice Kağıthane’deki Sadabad Camii avlusuna bırakıldı.

Bir belediye yetkilisi, kırık kitabe ve diğer kayıp parçaların bölgede tünel inşa eden bir firmaya ait olduğu öne sürülen kamyona yüklenip götürüldüğüne dair tanıklar olduğunu söyleyerek, "Hürriyet’in haberi üzerine Anıtlar Kurulu Büyükşehir ve Kağıthane belediyelerine çeşmenin akıbetini sordu. Herhalde çeşmenin izinsiz sökülmesinin yaptırımından korkan ya da satamayanlar bu yola başvurdu" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!