ÇakmakoÄŸlu: Bedelli gündemde yok

Güncelleme Tarihi:

Çakmakoğlu: Bedelli gündemde yok
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 18:39

Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, bedelli askerliğin gündemlerinde yer almadığını söyledi.

Haberin Devamı

Ä°ncelemelerde bulunmak amacıyla Malatya'ya gelen ÇakmakoÄŸlu, Vali Mustafa Yıldırım'ı makamında ziyaret ederek, ilin sorunları hakkında bilgi aldı.Â
 Â
Çakmakoğlu, burada bir gazetecinin ''bedelli askerlik olacak mı?''sorusu üzerine, bedelli askerliğin 17 Ağustos depreminden sonra bir defa istisna olarak uygulandığını belirterek, 27 yaş ve üstünde olan birikimin kısa sürede askerlik yaparak tasfiye edildiğini ve kalıcı konut altyapısı için kaynak oluştuğunu belirtti.  

Ekonomik kriz nedeniyle bedelli askerliğin sık sık gündeme geldiğini anlatan Çakmakoğlu, şöyle konuştu:  

''Bedelli askerlik gündemimizde yok. Benim anlayabildiğim, gençlerimizin askerlik yapmamak değil, kısa zamanda askerlik yapmış sayılmanın ve parayla değişerek gerçekleşmesi arzusundan ibarettir. Bizim görüşümüz, bedelli askerliğin bu safhada uygulanmamasıdır. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gücü hem sayısaldır rakam itibariyledir hem de o sayı içerisinde her çeşit uzmanlığa imkan verecek, uzmanlık sayısını da ilgilendirmektir. O bakımdan gündemimizde yoktur.  

Askerliğin kısatılması da Türkiye'nin coğrafyasına, komşuları ve Avrupa, Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu'daki huzur ve güven ortamına bağlı olarak caydırıcı güç TSK'nın hem yapısal hem de sayısal bakımdan gücüyle orantılıdır. Bugünden (yarından kısaltacağız) demek yanlış olur. Hedef elbette askerliğin mümkün olduğunca kısaltılmasıdır. Bu, zaten TSK'nın üzerinde durduğu bir konudur. İmkanlar elverdiğince gündeme gelecektir.''  

Çakmakoğlu, kentte atıl durumda bulunan Vagon Onarım Fabrikası'nın ekonomiye kazandırılması gerektiğini ve alternatiflerden birinin de sanayi tesisine dönüştürülmesi olduğunu anlattı.  

Askeri giyim sanayi ile askeri tekstil sanayinin, piyasada tekstil sanayi geliştikçe artık ihtiyaç olmaktan çıkacağını bildiren Çakmakoğlu, ''Devlet fabrika yapma ve işletme dönemini artık geride bırakmıştır. Bakanlığımızın doğrudan hiçbir fabrikası yoktur. TSK'nın elinde de birkaç tesis vardır'' dedi.  

Bakan Çakmakoğlu, bir gazetecinin İsrail Genelkurmay Başkanı ile yapılan görüşmelerde hangi konuların ele alındığına ilişkin sorusuna, ''Bir yabancı Genelkurmay Başkanı ile Milli Savunma Bakanı neler görüşebilirse onlar görüşülmüştür. Bir detay vermemiz mümkün değildir'' yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!