Çakan nükleer 'Andıç'a yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

Çakan nükleer Andıça yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 10:33

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ihalesi öncesi gönderdiği yazının, bir "telkin" değil "fikir alışverişi" olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Çakan, stratejik önem taşıyan yatırımlarda Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün alınmasının gayet normal bir uygulama olduğunu savundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Çakan, Karaman Bağımsız Milletvekili Zeki Ünal'ın, Çevik Bir'in imzasıyla, 1998 yılında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali tesisinin, bir Alman firmasına verilmesi için, Enerji Bakanlığına bir "andıç" gönderildiğine ilişkin sorularını yanıtladı. Çakan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen yazıyla ihalenin verilmesiyle ilgili bir telkin yapılmadığını ve bu iddiaların doğru olmadığını belirtti. Çakan, "Söz konusu belgede, belirtildiği üzere Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında, izlenecek temel politikaların, milli güvenlik stratejsinin bir parçası olduğu doğru mudur?" sorusuna, "Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında tesis edilecek ve stratejik öneme haiz yatırımlarda Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüne başvurulmaktadır. Bu başvuru, oluşturulacak tesisin yer seçimi ve güvenliği açısından yapılmaktadır. Nükleer Enerji Santrali gibi stratejik öneme haiz bir tesis konusunda da Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün alınması gayet normaldir" karşılığını verdi.

Çakan, tesisle ilgili olarak Alman-Fransız NPI firması yetkilileri ve Alman Büyükelçisinin, Genelkurmay'da brifing verilmesiyle ilgili olarak da, NPI firmasının seminer  talebinin  Büyükelçelikleri kanalıyla doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na yapıldığının tahmin edildiğini, verilen brifinge ilişkin tüm dökümanların herhangi bir yorum yapılmadan doğrudan TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini bildirdi. Çakan, "Ayrıca, diğer firmaların da seminer için Genelkurmay Başkanlığı'na bir başvuruları olup olmadığı konusunda bir bilgimiz yoktur" dedi. Çakan, iddia edildiği gibi Genelkurmay Başkanlığı'nın ihale süresinde hiçbir zaman bütün çalışmaları koordine eden bir kuruluş olmadığını da ifade etti.

Çakan, Genelkurmay Başkanlığı'nın stratejik öneme haiz projeleri izleme görevi olduğundan, alınan teknik dökümanların yorumsuz olarak TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesinin, NPI firmasına angaje olunması şeklinde değerlendirilmesinin de doğru olmadığını görüşünü savundu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) yetki ve sorumluluğu konusunda ise Çakan, "TAEK nükleer enerji santralinin yer izni, inşaat izni ve nihayetinde de işletme iznini yine uluslar arası kabul görmüş kriterlere göre bağımsız olarak verecek olan otoriter ve özerk bir kuruluş olup ihale öncesinde ve değerlendirme aşamasında özellikle güvenlik ve lisanslama konusunda görüşleri alınmıştır" bilgisini verdi. Çakan, ihalenin değerlendirme ve sonuçlandırılmasıyla ilgili tüm yetki ve sorumlulukların, bakanlık tarafından TEAŞ Genel Müdürlüğü'ne verildiğini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!