‘Çağımızın dilsiz tanığı’

Güncelleme Tarihi:

‘Çağımızın dilsiz tanığı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 22:47

17 Ağustos akşamı Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınının ardından, gazetenin yayın danışma kurulu üyesi ve yazarı Aslı Erdoğan gözaltına alınmış ve duruşmasında tutuklama kararı çıkması üzerine Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti. Pazartesi günü Aslı Erdoğan için cezaevi önünde başlatılan ‘Özgürlük Nöbeti’ devam ediyor.

Haberin Devamı

Yazar Aslı Erdoğan gözaltına alındığından beri önce sosyal medyada dostları ve okurları tepkilerini dile getirmiş, ardından Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yayıncılar Birliği yaptıkları açıklamalarda durumun endişe verici olduğunu söylemişlerdi. Hakkında alınan tutuklama kararı dolayısıyla Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Aslı Erdoğan için pazartesi gününden beri ‘Özgürlük Nöbeti’ tutuluyor.

CERN’de GÖREV ALDI

Gözaltına alındıktan sonra hakkında yazı yazan ve Erdoğan’ın özgür bırakılması gerektiğini söyleyen yerli ve yabancı tüm yazarlar ısrarla onun hep ‘ezilenlerin yanında’ olduğundan söz edip ‘vicdan’ kavramının altını çizdiler. Çünkü, annesi Mine Aydostlu’nun da hatırlattığı üzere, dünyada yaşanan haksızlıklara tepkisini dile getirmek için yazmaya başlamış bir yazar o. İstanbul Amerikan Robert Lisesi’ni tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Erdoğan, yüksek lisansını CERN’de (Nükleer Araştırmalar İçin Avrupa Konseyi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) hazırlamış bir fizik mühendisidir aslında. Yani birçoklarının adını ‘tanrı parçacığı’ dolayısıyla yeni duyduğu, dünyanın en önemli bilim kurumunda yer almış bir fizik mühendisi! İlk kitabı 1994’te yayımlanan Erdoğan, 1997’de Deutsche Welle’nin düzenlediği yarışmada, ‘Tahta Kuşlar’ öyküsü birincilik ödülü alırken kitabı dokuz dile çevrilecekti.

Haberin Devamı

GELECEĞİN 50 YAZARINDAN BİRİ

‘Mucizevi Mandarin’, Fransa’nın önemli yayınevlerinden Actes Sud tarafından basılacak, ‘Kırmızı Pelerinli Kent’ romanı Norveç Gyldendal Yayınları’nın Marg Serisi’ne seçilecekti. Acının insan ruhunda açtığı gedikleri hücrelerine kadar anlatan yazar, deyim yerindeyse bir kenti bedenine nakşederken okurlarını Rio de Janeiro’nun sokaklarında gezdirir ‘Kırmızı Pelerinli Kent’ kitabında. Yine bu romanı dolayısıyla Norveç gazetesi Aftenposten, ondan şöyle söz edecektir: “Joyce ve Dublin, Kafka ile Prag nasıl birbirinden ayrılmazsa, bundan böyle Aslı Erdoğan Rio da birbirine kopmaz bağlarla bağlanacak.” Kitabın Fransızca baskısı yine Actes Sud tarafından yayımlanır. Romanın Bulgarca, Almanca, İngilizce ve Yunanca baskıları hazırlanırken yazar, Lire dergisince ‘Geleceğin 50 yazarı’ arasında gösterilir.
Kaleme aldığı kitaplar bugün 15 dile çevrilmiş bir yazar olan Aslı Erdoğan, Radikal gazetesinde başladığı köşe yazılarına Özgür Gündem’de devam etti. Bir söyleşisinde hatırlattığı üzere, Ulucanlar Cezaevi’nde Hayata Dönüş Operasyonu ile sonlandırılan açlık grevlerini, herkesten önce o kaleme almıştı.

Haberin Devamı

ÖDÜLLERLE DOLU BİR KARİYER

2005 yılında yayımlanan ‘Hayatın Sessizliğinde’ adlı kitabı, Dünya Yayınları tarafından ‘yılın kitabı’ ödülüne değer görülürken kitaptan bir bölüm Piccola Tiyatrosu’nda (Milan) Serra Yılmaz tarafından seslendirildi. ‘Mahpus’ adlı öyküsü Fransa’da filme çekildi. Gazete yazıları ve çeşitli dergilerde çıkan öykülerin toplandığı ‘Bir Kez Daha’ ve ‘Bir Delinin Güncesi’ adı altında 2006 yılında yayımlandı. 2010 yılında ‘Taş Bina ve Diğerleri’ eseriyle 56’ncı Sait Faik Hikâye Ödülü’ne değer görülürken, Doğan Hızlan başkanlığında Hilmi Yavuz, Füsun Akatlı, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy’dan oluşan jüri, gerekçeli metinde “çağımızın dilsiz tanıklığını mekânın, bedenin ve imgenin içinden dokuyarak evrensel insanlık acılarını seslendirmekte gösterdiği ustalık” sözleriyle Erdoğan’ın duyarlılığının altını çizerler. İlk defa 2013’te verilen ‘Ord i Grenseland Prisen’ - ‘Sınırda Sözcükler Ödülü’nü kazanan ilk yazar da yine Aslı Erdoğan olur. Biraz da bu yüzden, yazar dostlarının ve okurlarının ısrarla belirttiği üzere Aslı Erdoğan’ın tutuklu kaldığı her gün, Türk diline yapılmış bir ayıptır. 

Haberin Devamı

ASLI ERDOĞAN İÇİN ÖZGÜRLÜK NÖBETİNİ KESK TUTTU

‘Silahlı terör örgütü üyesi olmak’, ‘Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan için tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde pazartesi günü başlatılan ‘Özgürlük Nöbeti’ni dün KESK üyeleri tuttu. Nöbete katılanlar cezaevi önünde Aslı Erdoğan’ın yazdığı ‘Hayatın Sessizliğinde’ ve ‘Bir kez daha’ isimli kitaplarından bölümler okudu. ( Burcu PURTUL UÇAR/İSTANBUL )

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!