Çağdaş sanatın İstanbul zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Çağdaş sanatın İstanbul zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 03:48

306 Sanatçı, 70 galeri, 12 sanat kurumu ve müze Türkiye'nin en kapsamlı çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul kapsamında sizi bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin en kapsamlı çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dördüncü kez kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Yerli ve yabancı yetmişten fazla galerinin yüzlerce yapıtıyla katılacağı etkinlik, 3 – 6 Aralık 2009 tarihleri arasında İstanbul'u çağdaş sanat dünyasının merkezi haline getirecek. Contemporary Istanbul'09, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Akbank Private Banking ana sponsorluğunda gerçekleşecek.

Yan etkinlikleriyle birlikte her yıl daha da gelişerek zenginleşen Contemporary Istanbul, küresel krize rağmen bu yıl da artan bir ilgi ve galeri katılımıyla gerçekleşiyor. Sanatçı ve yapıt çeşitliliğinin arttığı Contemporary Istanbul'da, daha fazla galerinin yanı sıra aralarında Sabancı Müzesi, Akbank Sanat, İstanbul Modern Müzesi, İKSV ve Doğançay Müzesi'nin de bulunduğu 11 sanat kurumu sanatseverler ile buluşma şansı yakalıyor. Türkiye'de yapılan sanat etkinliklerine farklı bir boyut getiren Contemporary Istanbul, bir yandan dünya çağdaş sanat ortamını İstanbul'da ağırlarken, diğer yandan da İstanbul'un kültür ve sanat yaşamını dünyaya tanıtıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea6b75f018fbb8f87eb58a
ETKİNLİKTE NELER VAR?

Binlerce kişinin ziyaret edeceği öngörülen Contemporary Istanbul'09, 2 Aralık önizleme günü Aydın Teker'in kareografisinde düzenlenen "aKabı” adlı açılış performansıyla başlayacak. "aKabı”yı, "dengenin en uç noktasında olağanüstü titiz bir performans, insanı serseme çeviren heykelsi güzellik üstüne bir eser…” cümleleri tanımlayabilir.

Ayrıca etkinlik boyunca sanatseverlerin ilgisini çekecek birbirinden ilginç projeler gerçekleştirilecek. Her yıl yerli, yabancı birçok sanatçının resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video art ve dijital sanat yapıtına ev sahipliği yapan etkinliğin bünyesinde bu yıl, çağdaş sanatın önde gelen temsilcilerinin eserleriyle ilk kez karşılaşacağız. Etkinlik alanında tüm bunların yanı sıra mini konserler de gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Contemporary Istanbul'09'da, Berlin ve İstanbul'un "Kardeş Şehir” olmalarının 20. yılının anısına, Berlin Galericiler Derneği ile yapılan işbirliği sonucu Alman galerileri ve koleksiyonerlerinin katılımıyla özel etkinlikler de yapılacak. Rumeli Salonları'nın "Art From Berlin”e ayrılan alanında, Alman Çağdaş Sanatı'nın ilgi çekici örnekleri sergilenecek. Berlin Eyalet Senatosu'nun desteğiyle bu kenti temsilen altı sanat galerisi ve eyalet yöneticileri Türkiye'nin bu en önemli çağdaş sanat buluşmasında yer alacak.

Contemporary Istanbul'09'un dışa dönük yüzü elbette Batı ile sınırlı kalmayacak. Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyanın çağdaş sanatına kapılarını açan Contemporary Istanbul'09'da Rusya ve Ortadoğu'dan çarpıcı örnekler, çağdaş sanatın İstanbul zirvesinde sergilenecek. Aynı kapsamda her yıl tekrarlanacak olan "Yeni Ufuklar / New Horizons” bölümünde ise bu yıl ilk kez Suriye çağdaş sanatı "Art Syria” başlığı altında sanatseverler ile buluşacak.

Haberin Devamı

Contemporary Istanbul'un ses getiren projelerinden biri de ilki Eylül 2008'de başlayan ve Contemporary Istanbul Konferanslar Dizisi kapsamında gerçekleşen "CI Dialogues” oldu. Contemporary Istanbul'09 etkinlik alanında da CI Dialogues kapsamında etkinlik alanında gerçekleşecek Art Forum'da; Robert C. Morgan (Eleştirisinin Çağdaş Sanatta Yok Oluşu), Hasan Bülent Kahraman (Politika Çağdaş Sanatın Neresinde Olsun?) ve Başak Şenova (Okuyamamak: Eleştirel Düşüncenin Yoksunluğu) çağdaş sanatı farklı boyutlarıyla ele alacaklar.

Yabancı koleksiyonerlerin ardından Türk koleksiyonerlerin çağdaş sanat yapıtlarına ilgisi de giderek artış gösteriyor. Bu ilginin sonucunda Türk çağdaş sanat yapıtları da uluslararası ortamda hak ettikleri değeri bulmaya başlarken, kimi sanatçıların ürünleri için milyon dolarlar telaffuz edilir oldu.

Haberin Devamı

Contemporary Istanbul'da geçen yıl 12.5 milyon dolarlık eser sergilenmiş ve yüksek oranda satış grafiği yakalanmıştı. Bu yıl, yurt dışı ve Türkiye'de gerçekleşen müzayedelerdeki Türk çağdaş sanat eserlerinin satış oranları ve rakamları göz önüne alındığında, küresel krizin sanata olumsuz bir etkisinin olmadığı görülüyor. Bu anlamda da Contemporary Istanbul'09'a koleksiyonerlerin yoğun ilgisi bekleniyor. Çağdaş sanat yapıtlarının bol sıfırlı rakamlarla alınıp satılıyor olması, kültür sanat endüstrisinin bu alandan ne kadar çok beslendiğini gözler önüne seriyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL ALAN

Etkinlikler sadece yetişkinlerle sınırlı kalmayacak. Etkinlikte, çocuklar için özel bir alan ve onları güncel örnekleri ile buluşturacak bir eğitim programı hazırlandı. Çocuklar kolaj, boyama gibi birçok etkinliklerle kendi çağdaş sanat etkinliklerini yaratmanın yanısıra, deneyimli uzmanlar eşliğinde fuar alanında çağdaş sanatı en iyi temsil eden örneklerin seçildiği bir geziye çıkacak. 8 -11 yaş arasındaki yaklaşık çocukların faydalanacağı etkinlik kapsamında ayrıca Akbank Private Banking'in özel olarak hazırladığı sanat tarihi kitabı da çocuklara hediye edilecek.

Haberin Devamı

Çağdaş sanatın İstanbul zirvesi

ULUSLARARASI İLGİ

Ulusal basının yoğun ilgisiyle geniş kitlelere ulaşma fırsatı bulan Contemporary Istanbul ile ilgili olarak uluslararası platformda ise 16 ülkeden 35 dergide, 10 portalda etkinlik ile ilgili ilan ve haberler yayımlanacak. Contemporary İstanbul'un sanat dergileri sayesinde ulaşmayı planladığı yaklaşık 4 milyon okuyucunun ağırlıklı olarak Contemporary Istanbul'un ana hedef kitlesini oluşturan sanat platformu profesyonelleri (galericiler, küratörler ve sanat eleştirmenleri), sanatçılar ve koleksiyonerlerden oluşması açısından etkisinin, busayının ifade ettiğinin çok daha ötesinde olması bekleniyor.Birçok önemli yayının editörlerinin katılımıyla, etkinlikle ilgili yabancı basın yansımalarının çok geniş bir yelpazeye yayılacağı öngörülüyor.

Contemporary Istanbul, Türkiye'de çağdaş sanata ilişkin farkındalığın ve bu alandaki üretimin yaygınlaşmasında her geçen yıl daha da büyük bir rol oynuyor. Bu bağlamda yerli koleksiyonerlerin de çağdaş sanata olan ilgisi giderek artarken, İstanbul, çağdaş sanatın dünyadaki önemli merkezlerinden biri olma iddiasını güçlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!