Çağdaş Robinsonlar

Güncelleme Tarihi:

Çağdaş Robinsonlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hangimizin günlük dertlerden, kalabalıktan, koşuşturmacadan sıkıldığımızda sığınabileceğimiz bir ıssız ada hayali yoktur ki? Ancak, bu hayali gerçeğe dönüştürmenin tek yolu hiç kuşkusuz paradan geçiyor. Hollywood'un ünlüleri, dolar milyarderi işadamları, ünlü mankenler bu düşü gerçeğe dönüştürebiliyor. Emlak Market Marlon Brando'dan Simaviler'e, Madonna'dan Rahmi Koç'a ünlülerin rüya gibi adalarını araştırdı.

Roman kahramanı Robinson, hepimiz için ıssız bir adada kalmış zavallı bir kazazedeydi. Yaşamaya mahkum olduğu adadan kurtulana kadar, umudunu hiç yitirmeden kendisini alacak gemiyi bekledi. Günümüzde kendisinin kurtulmak için uğraştığı adaya, ünlülerin milyonlarca dolar ödeyerek sahip olmak isteyeceği herhalde ne Robinson'un ne de Cuma'nın aklına gelirdi.

Robinson'un aklına gelmese bile günümüzün jet sosyetesi, dolar milyarderi işadamları, ünlü sanatçılar, mankenler bir adaya sahip olmak için yarışıyorlar. Bazıları küçük bir ıssız adada iptidai balıkçı kulübesi, bazıları da dev bir ada üzerinde muhteşem malikanelerin hayalini kuruyor. Ama hepsinin amacı, davetsiz misafirlerden uzak, yeryüzünde bir cennet yaratmak.

Emlak Market'in temmuz sayısında yaptığı araştırmaya göre ünlülerin ada sahibi olmayı da belirli bir süre adada tatil yapmayı istemesinin ilk nedeni yalnız kalmak. Bunun nedenini ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow, Amerikan Marie Claire Dergisi'ndeki röportajında anlatıyor; Karaib Adaları'nda oldukça fakir döşenmiş bir bungalow, 3 portakal ağacı, basit bir mutfak seti, aspirin, cibinlik, not defteri ve fotoğraf makinesinden ibaret bir donanım ve 3 günlük yalnızlık. Paltrow, ‘‘Aslında insanların Karaib Adaları'na neden demir attıklarını ve asla geri dönmediklerini anlayabiliyorum’’ diyor.

Bir dişe bir ada

Yalnızlık ve huzur diğer Hollywood yıldızlarının da büyük ilgisini çekiyor. Paltrow'un yaşadığı kadar Robinsonvari olmayı başaramasalar da ünlü yıldızların çoğu, gözlerden uzak kalabilecekleri, hayranlarının ilgisinden bunalmayacakları mekanlar arıyorlar.

Mallorca'daki yazlık villasını bazen çok kalabalık bulan ve daha sakin bir yörede ikinci bir villa yaptırmayı planlayan Michael Douglas da bunlardan biri. Douglas'ın sakin bir tatille ilgili olan favori bölgesi Seyşel Adaları. Ünlü oyuncunun Afrika açıklarındaki bu adalarda şimdiye kadar bir villa satın almamış olmasının sebebi uzaklığı.

Uzaklık mega star Madonna'nın da yazlık alımlarında birinci derecede rol oynayan bir etken. Kendine İtalya yakınlarında bir yer aramasının asıl sebebiyse genç bir anne oluşu. Tatil için sakin bir ada arayanlar arasında, dünyanın en zengin insanı olarak gösterilen Microsoft'un sahibi Bill Gates de bulunuyor. Bilgisayar dünyasının dahisi kabul edilen Gates'in favori mekanlarıysa Bahamalar ve Güney Pasifik Adaları.

Delon'un favorisi

Dünyaca ünlü diğer bazı ailelerde de özel bir adaya sahip olmak neredeyse bir gelenek haline gelmiş durumda. Marlon Brando daha 50'li yıllarda, ‘‘Gemide İsyan’’ adlı filmin çekimleri sırasında Tahiti'deki Tetiaroa Adası'na aşık olmuş ve satın almıştı. Bir tür mercan adası olan Tetaroa'nın önceki sahibiyse adalar topluluğu kralını dayanılmaz diş ağrılarından kurtaran bir İngiliz dişçiydi ve bu dişçi adayı kraldan hizmetlerine karşı hediye olarak almıştı.

Fransız sinemasının efsane ismi Alain Delon'un favori mekanı ize Kuzey Fransa'nın serin bölgeleri... St. Malo yakınlarında özel bir adaya sahip olan sanatçı, uzun yıllardan beri yaz aylarını burada geçiriyor. Bir zamanların en ünlü tenis oyuncusu Bjon Borg ise bir İsveç toprağı olan Kafilo Adası'nın mülkiyetine sahip. Ünlü Amerikalı milyarder David Rockefeller'in eski eşi de Amerika'nın Maine Eyaleti'ne bağlı Buckle Island Adası'nın sahibi.

İnsanlardan uzak olmayı kolay ulaşıma tercih edenlerse Kanada kıyılarını tercih ediyor. Nova Scotia Adası'nın sahibi Hollywood yıldızı Tony Curtis de bunlardan biri ve buraya genellikle resim yapmak için geliyor. İngiliz Hasta adlı romanın yazarı Michael Ondaatje, Mahone Bay'daki adasına gerçekten aşık, o kadar ki, çevresinde evler yerine yalnızca su ve ağaçlar görmek istediğinden çevresinde ne kadar ada varsa onlarıda satın almış.

Bazı eski ünlülerin sahip oldukları adalara bağlılıkları o kadar fazla ki, kendilerini buralara gömdürmüşler. Yayımcı Malcom S. Forbes son uykusunu Güney Denizi adası Laucala'da, armatör Aristoteles Onassis Akdeniz adası Scorpios'da, İngiliz Prenses Diana da Spencer Ailesi mülkiyetindeki minik bir adada uyuyor.

Ünlülerin arasında Diana Ross gibi sahip oldukları adaları elinden çıkarmak zorunda kalanlar da bulunuyor. Diana Ross'un kocası Arne Ness, Yeni Zelanda'daki işini bırakıp İngiltere'de çalışmaya başlayınca çift de Londra'ya yerleşmek zorunda kaldı. Çift, Tahiti'deki özel adalarına ulaşmak bu nedenle oldukça zorlaştığından, adayı ellerinden çıkardılar.

Marmara Denizi'nde Tuzla'nın karşısında yer alan adadaki binaların bütün bölümleri taş kullanılarak inşa edilmiş.

Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de jet sosyete adalara oldukça meraklı. Deniz tutkusu ve antika merakıyla da tanınan ünlü işadamı Rahmi Koç, özel adaya sahip Türkler'in başını çekiyor. Marmara Denizi'nde, Tuzla'nın karşısında yer alan adanın hikayesi de oldukça ilginç.Adanın bilinen ilk sahibinin 1960'dan beri burada oturan, Fransız asıllı ve Atatürk'ün sevgilisi olduğu rivayet edilen bir madam olduğu söyleniyor. Bu ada, madama Atatürk tarafından hediye edilmiş. 1970'lerin sonunda madam ölünce ada harabeye çevrilmiş daha sonra da, Rahmi Koç tarafından satın alınmış. Koç, uzun yıllar ada ile neredeyse hiç ilgilenmemiş. 1989 yılında adada inşaatlara ve beraberinde çevre düzenlemesinin yapılmasına karar verilmiş. Muhteşem adada kendine özgü bir dünya yaratmak isteyen Koç, projeyi Mimar Dr. Bülent Bulgurlu'ya vermiş. Uzun uğraşlar sonunda büyük paralar harcayarak ada, gözlerden uzak büyük bir hayal beldesi haline gelmiş.

Uzan ve Simaviler'in de adası var

Kendine ait adasında, saklı bir cennet yaratan diğer isimler ise Simavi ve Uzan aileleri. Eşsiz güzellikteki Göcek'teki 12 adadan ikisi bu ailelere ait. Simaviler'in sahip olduğu Domuz Adası üzerinde Hidiv Abbas Paşa'ya ait bir malikane de bulunuyor. Uzan Ailesi'nin sahip oludğu ada ise Zeytinli. Osmanlı döneminde Hacı Halil'e armağan edilen ada, zaman içinde Asil

Nadir'e satılmış. Türkiye'de özellikle basın alanında büyük yatırımlar yapan Asil Nadir, iflasın eşiğine geldiğinde adayı Cem Uzan'a satmış. O yıllarda Uzanlar'ın tüm İstanbul sosyetesini toplayarak bu muhteşem adada verdiği parti hala konuşuluyor.

Dinçkök ada alınca çevreciler ayaklandı

Ada sahibi başka bir Türk işadamı da Ömer Dinçkök. Bodrum Yarımadası'nda, Torba'dan karayolu ile ulaşılan Gündoğan Koyu'nun hemen karşısında kalan Apostrol Adası, zaman içinde Dinçkök'ün mülkiyetine geçmiş.Eski adı Farilya olan, yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki ada önceleri Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellendi. Ancak 1986 yılında devreye giren Ömer Dinçkök, 1989 yılına kadar adayı köylülerden parsel parsel satın almaya başladı. Adanın yaklaşık üçte ikisine sahip olan Dinçkök'ten geriye yöre halkının mağaza adını verdiği antik bir kilise ve çevresindeki bazı araziler kaldı. 1990 yılından sonra adada turizm tesisi kurmak için başvuran Dinçkök'ün talebi, bölge zeytin alanı ilan edildiği için kabul edilmedi. Ardından çevreciler adada yapılaşmayı önlemek için büyük çaplı bir kampanya başlattılar.

Dünyada ve Türkiye'de jet sosyetenin gözdesi adalar

Hollywood yıldızı Kalifornia'daki evini sık sık terkedip adasına geliyor. Kanada'nın Nova Scotia sahilleri açığındaki adasında rahatsız edilmeyen oyuncu burada genellikle resim yapıyor.

Madonna bebeği Lourdes Maria'yla birlikte İtalyan adalarını tercih ediyor.

Ünlü tenisci anavatanının soğuk kış aylarını seviyor. Kafilo Adası'nı satın alan Borg burada tipik İsveç tarzında kırmızı ve beyaz renklerden oluşan ahşap bir villa inşa ettirmiş.

‘Gemide İsyan’ filminin çekimleri sırasında Tetiaroa Adası'na aşık olan Brando burayı hemen satın almış. Uzun bir süre burada kalan oyuncu, şimdi adasını pek sık ziyaret etmiyor.

1996 yılında başkanlık seçimlerine katılan ancak pek de başarılı olamayan Steve Forbes, yayıncı olarak çok daha başarılı oldu. Yayıncının Fiji'deki adası 10 milyon dolara müşteri bekliyor.

Güney Denizi'nin çekiciliğine kapılan ünlü şarkıcı Diana Ross, Tiano adlı adayı satın alarak üzerine muhteşem bir villa inşa ettirmiş. Bugünse eşinin iş durumu nedeniyle adayı elden çıkarmak istiyor.

Richard Bronson'un tercihi İngiliz Virgin Adaları. 80'lerin başında 300 bin dolara satın aldığı Necker Adası gerçek bir kelepir olmuş, çünkü adanın bugünkü değeri tam 8 milyon dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!