Çadırın üstüne milyonluk evler

Güncelleme Tarihi:

Çadırın üstüne milyonluk evler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 09:06

17 Ağustos depreminin ardından İstanbul'da çadır kent olarak planlanan 480 arazinin üzerine lüks konutlar dikildi.

Haberin Devamı

240 ARAZÄ° BUHAR OLDU

 

Akşam Gazetesi'nden Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, 17 Ağustos 1999'daki büyük afetin ardından Bayındırlık Bakanlığı İstanbul'da çadır kent kurulacak arazilerin tespitini yapmıştı. Ağırlıklı olarak depremde riskli ilçelerde yapılan bu tespitlerde Hazine arazileri, şahıs arazileri ve parklarında bulunduğu 480 tane çadır kent alanı belirlenmişti.

 

Arazilerin bir çoğunda inşaatlar yükselmeye başladı. 2009'da Kaymakamlıklar tarafından yapılan tespitlerde 480 çadır kent arazisinin 200 tanesine konut ya da işyeri yapıldığı bu nedenle çadır kent arazi özelliğini yitirdiği arazi sayısının 280'e düştüğü belirlendi. 2010'da 39 ilçe kaymakamlığı yeniden çadır kent arazileri üzerinde bir değerlendirme yapıp envanter çıkardı. 40 çadır kent arazisini daha kaybolduğu sayının 240'a düştüğü belirlendi.

 

Haberin Devamı

HER İLÇEYE 6 ÇADIR KENT

Daha önce ilçelerin deprem önceliklerine göre planlamalar yapılmıştı. Ortalama her ilçeye 15 çadır kent ve toplanma alanı planlanmıştı. 10 yılda Ä°stanbul'un nüfusu arttı. 13 milyonu buldu. Çadır kent ve toplanma alanlarının kaybolması nedeniyle ÅŸimdi Ä°stanbul'da her ilçeye sadece 6Âçadır kent alanı düşüyor. Bu duruma uzmanlar tepki gösteriyor.

 

VAR OLAN YETMİYORDU ŞİMDİ NE OLACAK

TMMOB Mimarlar Odası Genel BaÅŸkanı Eyüp Muhçu: Sığınılacak alanların olması sadece deprem için gerekli bir ÅŸey deÄŸil aynı zamanda kentsel boÅŸluklara ihtiyaç var. 10 yıl önce belirlenen 480 çadır kent alanı bile azken ÅŸimdi yarıya düşmesiÂvahim. 'Depreme karşı önlem alıyoruz' diyenlerin halkı ne kadar yanılttıklarınıÂortada...

TMMOB Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odası Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Prof. Dr. Cemal Gökçe: Ä°stanbul'da boÅŸ bulunan her yere bina yaptılar. Dışarısı evlerden daha güvensiz oldu. Bundan sonra yeni yapı yapılmamalı aksine binalar kamulaÅŸtırılarak boÅŸ alan yaratılmalı. Bu da belediyelerin ve hükümetinÂgörevidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!