Çadırda bin yıl

Güncelleme Tarihi:

Çadırda bin yıl
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeni binyıl, deprem bölgesinde de ‘‘olabildiğince neşeli’’ karşılandı. Aileler çadırlarda televizyon başında, gençler ise ateş yakıp şarkılar söyleyerek yeni binyıla merhaba dedi.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan ve milenyuma çadırlarda giren Bolu'daki afetzedeler havanın iyi olmasından yararlanarak eğlencelerini dışarı taşıdı. Karaçayır Mahallesine kurulan Mehmetçik 1 Çadırkenti'nde yaşayan afetzede gençler, açık havada yaktıkları ateş çevresine toplanarak 2000 yılına şarkılar söyleyerek girdiler. Saatler 24.00'ü gösterdiğinde coşkularını iyice artıran gençler, gitar eşliğinde hep birlikte halaylar çekti. Gecenin ilerleyen saatlerinde ateş çevresinde söyledikleri parçalarla romantik bir hava estiren gençler, 00.44'de meydana gelen 3.2 şiddetindeki milenyumun ilk depremini de hissetti. Ancak, dışarıda oldukları için fazla heyecanlanmadılar.

Düzce'de Endüstri Meslek Lisesi bahçesideki Eğitimciler Çadırkenti'nde afetzede öğretmenler için eğlence düzenlendi. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 70 öğretmenin katılımı ile yapılan yılbaşı eğlencesinde öğretmenler orkestrası konser verdi. Depremin stresini üzerlerinden atmaya çalışan öğretmenler ateş çevresinde dans etti. Saatlerin 24.00'ü gösterdiği sırada da hep bir ağızdan 10'uncu yıl Marşı'nı söylediler.

Afet bölgesine bakan morali

GEÇMİŞ yıllarda Abant ve Kartalkaya'da buluşan siyasiler, bu yıl çadırkent ziyaretleri yaparak, depremzede vatandaşlara moral dağıttılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, eşi Aynur ve 9 yaşındaki kızı Cansu ile birlikte Yalova'da depremzedeleri ziyaret ederek, yılbaşı hediyeleri dağıttı.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bölgedeki ziyaretlerine çadırlarda hizmet veren İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nden başladı. Buradaki çocukların yeni yıllarını kutlayan Durmuş, Ofis Çadırkenti'ndeki çadırları tek tek dolaştıktan sonra, depremzede Kemal Çetin'e ait çadıra girdi. Burada 3 yaşındaki Mervenur Çetin'i kucağına alarak seven Durmuş, elleri ile küçük kızın ayaklarının üşüyüp üşümediğini kontrol ederken, 2000'in sağlık yılı olacağını söyledi.

Maliye Bakanı Sümer Oral ile Kültür Bakanı İstemihan Talay, Kaynaşlı ve Bolu'daki çadırkentlerde depremzedelerin 2000 yılını kutladı.

CHP Genel Başkanı Altan Öymen, iftar saatlerinde, Işılay Saygın ile birlikte geldiği Bolu'da çadırkent ziyaretlerinde bulunup vatandaşlara hediye dağıttı. Vatandaşların yeni yılını da kutlayan Öymen, saatler gece yarısını göstermeden önce karayolu ile Ankara'ya hareket etti. DHA

Soğuk alarmı

Tüm dünya ülkeleri gibi yeni bir binyıla ‘‘merhaba’’ diyen Türkiye'yi, yılın ilk günlerinde soğuk ve yağışlı bir hava bekliyor.

Dün yurdun batı kesimlerinde yağışlı, diğer yerlerde ise az bulutlu bir hava hakim oldu. Ancak, bugünden itibaren yağışlı hava kütlesi yurdun büyük bölümünde etkili olacak. Bu kütle, etkisini iki gün sürdürdükten sonra, 3 Ocak Pazar gününden itibaren Doğu'da etkili olmaya devam edecek. Marmara'nın doğusu, iç Ege, İç Anadolu'nun kuzeyi ve Karadeniz'in iç kesimlerinde görülmeye başlanacak olan kar yağışının, ilerleyen günlerde yurdun Doğu kesimlerinde de etkili olacağı bildirildi.

Deprem tatil yapmıyor

DEPREMLERİN artçı sarsıntıları sürerken, Kayseri-Yahyalı'da ve Balıkesir-Bigadiç'te depremler meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, dün saat 00.44'de Bolu'da 3.2 ve saat 00.53'de Bursa Orhangazi'de 2.7 büyüklüğünde 2 artçı sarsıntı kaydedildi.

MARMARA

Saat 01.22 ve 02.55'te Kayseri-Yahyalı'da 3.5 ve 3.3, saat 07.55'te Balıkesir-Bigadiç'te 3.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Ayrıca, Marmara Denizi'nde de hafif şiddette iki deprem meydana geldi. Marmara Ereğlisi açıklarında saat 09.17'de meydana gelen depremin büyüklüğü 3.5, saat 09.42'de Adalar-Tuzla açıklarında meydana gelen ikinci depremin ise büyüklüğü 3.3 olarak kaydedildi.

Altı kaval...

ADAPAZARI Güllük Mahallesi'nde tek katlı binanın sahibiyle anlaşan Caner Meray adlı depremzede, binanın üzerine 50 metrekarelik prefabrik konut yapıyor. Gölcük depreminde evleri ağır hasar gördüğü için çadırda kalan Adapazarlı depremzede Caner Meray, tek katlı yığma tuğla olan sağlam binanın üzerine prefabrik konut yaptırıyor. Arsa sıkıntısı yüzünden prefabrik konutunu yapacağı alan bulamayınca tek katlı binanın sahibiyle anlaştığını belirten Caner Meray, ‘‘50 metrekareden oluşan prefabrik konut için yer bulamadım. Tek katlı ve sağlam olan binayı görünce ev sahibi ile anlaştım. 3.5 milyar liraya mal olan prefabrik ev projeye uygun olarak yapıldı. Prefabrik ev 2 oda, 1 salon, mutfak, tuvalet ve banyo bulunuyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!