CA casusların peşine düştü

Güncelleme Tarihi:

CA casusların peşine düştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

Genellikle cazip maskelerin altına gizlenen ve bu nedenle çoğu kullanıcı tarafından bir tehdit olarak algılanmayan bilgisayar casusları, CA’nın yeni yıldaki hedefini oluşturuyor.

Bilgisayar virüslerinin, bilgisayar ve verilerin güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğu çoğu bilgisayar kullanıcısı tarafından açıkça bilinen bir gerçek. Bu nedenle kullanıcılar sistemlerini bu tehditlerden uzak tutmak için farklı korunma yollarına gidiyorlar. Peki ama henüz bir tehdit olduğunu bile bilmediğiniz bir şeyden kendinizi nasıl koruyacaksınız?

İşte çoğu bilgisayar kullanıcısının henüz farkında olmadığı, ancak sonuçları itibariyle virüslerden daha fazla zarara sebep olabilen bilgisayar casusları, son iki yıldır güvenlik konusunu özellikle gündeminde tutan CA’nın yeni hedefini oluşturuyor.

Hedef kişisel güvenlik

CA, geçtiğimiz yıl dağıttığı ücretsiz antivirüs araçları ve bilinçlendirme çalışmalarıyla virüs tehditlerini hedef almıştı. Bu amaçla virüslere karşı koruma sağlayan antivirüs ve casus yazılımların sistemden uzaklaştırılmasına yönelik antispyware ürünlerini Türkçeleştiren firma, yeni yılda casusları da mercek altına alarak kapsamını genişletiyor. Aslında bu çabalar, firmanın Integrated Threat Management (Entegre Tehdit Yönetimi - ITM) adını verdiği vizyonun ilk adımlarını oluşturuyor. CA’nın bu vizyondaki nihai amacı, sistemlerin güvenliğine yönelik tüm iç ve dış tehditleri engellemeye yönelik çözümlerin bir arada sunulacağı bir sistem oluşturabilmek.

CA, casuslarla mücadelede çözümlerine ve yürütmeyi planladığı bilinçlendirme çalışmalarına güveniyor. CA Kanal ve Çözüm Ortakları Sorumlusu Hülya Yılmaz, casusların önlenmesinde ilk Türkçeleştirilmiş kurumsal ürüne sahip olduklarını belirtiyor. Çözümün kurumsal olmasının ve merkezi olarak yönetilebilmesinin önemine değinen Yılmaz, bunun nedenini "Bilinçsiz kullanıcıların farkında olmadan casusları sisteme almaları işten değil, o nedenle bu tehdidin merkezi olarak önlenmesi çok önemli" sözleriyle açıklıyor.

CA eTrust Integrated Threat Management adı verilen bu ürünler halihazırda kullanıcılara Türkçe olarak sunuluyor. Yılmaz, ayrıca ITM vizyonuyla pakete dahil olacak diğer ürünlerin yerelleştirmelerine de aynı hız ve hassasiyetle yaklaşacaklarını belirtiyor.

Casus işi şakaya gelmez

Bilgisayar casusu, bilgisayarınıza çeşitli yollarla giren, sürekli yayılma eğiliminde olan ve varlığını size fark ettirmeden yaptıklarınız hakkında sürekli bilgi toplayan parazitlere verilen genel bir isim. Bu parazitler genellikle bilgisayarınıza neşe katacağını söyleyen ekran koruyucular veya simgeler gibi cazip paketler içinde kullanıcıya sunuluyorlar. Bazı durumlarda da sistem açıklarını kullanarak sisteminize çörekleniveriyorlar.

CA Çözüm Ortakları Yöneticisi Taylan Dedeoğlu, tehlikenin olası büyüklüğüne şu sözleriyle dikkat çekiyor: "Bir casus sisteminize girdiğinde ne tür bilgiler topladığını bilmeniz mümkün değil. Bu ziyaret ettiğiniz sitelerle ilgili istatistiksel bilgiler de olabilir, doğrudan kişisel bilgileriniz de". Dedeoğlu bu noktada çarpıcı bir de tespitte bulunuyor: "Bir bilgisayar virüsü bilgisayarınıza bulaşsa bile, bilgisayarınızı kapattığınızda onun oradan dışarı çıkamayacağını bilirsiniz. Oysa casuslar bilgisayarınızı kapatsanız da hayatınızı etkilemeye devam eder. Çevrimiçi bankacılık şifrelerimiz veya kişisel bilgilerimiz bu yolla bir başkasının eline geçerse, hangimiz yatağımızda rahat uyuyabiliriz ki?"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!