C vitamini kanseri önlüyor

Güncelleme Tarihi:

C vitamini kanseri önlüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2002 00:00

Bilim adamları, C vitamininin kanseri önlediÄŸini, elmada bulunan doÄŸal bir maddenin ise C vitamininden daha etkili olduÄŸunu belirledi.Güney Koreli bilim adamları, C vitamininin, hidrojen peroxidenin hücreler arasındaki iletiÅŸimde yarattığı, kansere yol açan madde etkisini bloke ederek kanser riskini azalttığını gözledi. Åžimdiye kadar C vitamininin kanser riskini azalttığını bilen uzmanlar, C vitaminindeki mekanizmanın kanseri önleyici etkisinin nasıl meydana geldiÄŸini araÅŸtırıyordu. Aynı araÅŸtırmada, elmada bulunan "quercetin" adlı kimyasal maddenin, C vitamininden daha güçlü bir kanser önleyicisi olduÄŸu belirlendi. C vitamini, keÅŸfedildiÄŸi 1907 yılından beri iskorbüt hastalığını önleyici olarak biliniyordu. C vitamininin vücutta önemli fonksiyonlar yarattığına iÅŸaret eden uzmanlar, bu vitaminin yaraların iyileÅŸmesini saÄŸladığını, amino asit sentezi yaptığını, kolesterol ve kandaki yaÄŸlar üzerinde etkili olduÄŸunu kaydediyor. C vitamini, vücutta oksidasyon meydana gelmesini önleyerek, serbest radikalların hücreler ve dokulara zarar vermesini önlüyor. Journal Nature adlı dergide yayımlanan araÅŸtırma raporunda, içindebol miktarda C vitamini bulunan taze sebze ve meyve tüketilmesi öneriliyor. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!