Buzul çağı nedir? Mini buzul çağı hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Buzul çağı nedir Mini buzul çağı hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2018 11:14

Buzul çağı, yeryüzü ve atmosferde sıcaklığın uzun bir süre azaldığı, kutup ve alp buzullarının genişlediği çağlardır. Bilim insanlarının açıklamalarına göre, gezegenimiz önümüzdeki 30 yıl içerisinde ‘’mini buzul çağına’’ girebilir. Peki bilim insanlarının açıkladığı yörüngesel, volkanik faaliyet, okyanus akıntısı gibi nedenlerden meydana gelen ‘mini buzul çağı’ nedir?

Haberin Devamı

Buz çağı ya da daha net tanımıyla buzul çağı, buzul çağları veya pleistosen yeryüzü ve atmosfer sıcaklığının uzun süren bir dönem boyunca azalarak kıtasal, kutup ve alp buzullarının genişlemesi ve varlığını sürdürmesidir.

Günümüzden yaklaşık olarak 18 bin yıl önce en üst noktasına erişen "son buzul çağı" olan vürm bundan yaklaşık olarak 10.000 yıl önce sona erdi ve yerküre ısınmaya başladı. Bu ısınma süreci halen devam etmektedir. Doğal döngünün devam etmesi halinde Yeryüzünün yeniden soğumaya başlamış olması gerekirken insanın kullandığı fosil yakıtlar, karbondioksit, metan vb. sera gazlarının salınımı nedeniyle atmosfer ısısının artışına bağlı küresel ısınma devam ettiğinden en azından yakın bir gelecekte bir buzul devri öngörülmemektedir.

Haberin Devamı

Pleistosen olarak da adlandırılan buzul çağları dördüncü zaman olan kuaternerin ilk ve en uzun evresidir. Buzul çağında kuzey yarıkürenin büyük bir kısmının buzullarla kaplı olduğu, dünyanın diğer kısımlarındaysa soğuk (buzullaşma/glacial) ve ılıman (buzullaşmalararası/interglacials) iklimlerin birbirini izlemekte olduğu düşünülmektedir. Buzul çağlarında buzullar kuzeyden güneye doğru yayıldıkça memeliler de güneye (veya daha düşük enlemlere) doğru ilerlemiştir.

Mini buzul çağı

15. yüzyıldan 19.yüzyılın ortalarına kadar süren görece serin iklim periyoduna ‘’miniz buzul çağı’’ denir. Bugünkü iklim tartışmalarında, kısa süreli iklimsel değişmelerin, doğal iklim farklılıklarına verdiği şekil konusunda klasik bir örnektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!