Büyükşehir'de operasyon

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirde operasyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nde aylardır beklenen atamalar gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın, belediye şirketlerinin üst düzey yöneticilerini kapsayan operasyona start verdiği öğrenildi.

Gürtuna'ya yakın kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Büyükşehir'deki yeni yapılanma çerçevesinde ilk olarak İGDAŞ, İDO, İETT ve İSFALT'ın genel müdürleri görevden alındı. Belediye şirketlerinin yanısıra belediyeye bağlı diğer kurumlarda da yeni görevlendirmelerin yapılacağı belirtiliyor.

Ali Müfit Gürtuna görevden alınmalarla ilgili sorulara ‘‘Değişiklik olursa açıklarız’’ şeklinde cevap verirken, yeni genel müdürlerin birçoğu atandıkları kurumlarda ekiplerini oluşturmaya başladılar.

Büyükşehir'deki bürokrat operasyonunda ilk olarak İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül görevden alındı. Şengül, bir haftalık İspanya tatili dönüşünde görevden alındığını öğrendi. Yerine, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necdet Aral getirildi. Necmettin Erbakan'a yakınlığıyla da bilinen Aral, 18 Nisan seçimlerinde FP'den Beşiktaş belediye başkan adayı olmuş ancak seçilememişti. Aral, uzun bir süredir Erbakan'ın da desteklediğ Teknik Elemanlar Derneği'nin (TEK-DER) başkanlığını da yürütüyor.

İkinci adım İETT'de atıldı. Genel Müdür Raif Yetim görevden alınarak yerine Turgut Özal dönemiminin üst düzey bürokratlarından Nevzat Pakdil getirildi. Gürtuna'nın, Pakdil'i göreve getirerek, uzun süredir maaş ödemekte zorlanan İETT'yi içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtarmayı hedeflediği iddia ediliyor.

Büyükşehir'de görevden alınan isimlerden biri de Gürtuna'nın Özel Kalem Müdürü Tahsin Dindar. Dindar'ın yerine Şehir Tiyatroları Müdürü Muharrem Ergül getirildi. Ergül'den boşalan yere de yardımcısı atandı.

İSFALT Genel Müdürü Abdülalim Karabıyık'ın adı da görevden alınan bürokratlar arasında geçiyor. Gürtuna'ya yakın kaynaklar, arkasında güçlü bir Güneydoğu lobisi bulunan Karabıyık'ın daha pasif bir göreve getirileceğini söylüyorlar. Aynı kaynaklar, İDO Genel Müdürü Binali Yıldırım'ın da görevden alındığını, yerine gelecek ismin henüz netleşmediğini belirtiyorlar.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Açıkalın'ın da görevden alınacağı belediye kulislerinde konuşuluyor. Açıkalın'ın yerine yine Özal döneminin bürokratlarından Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanı Dr. Necmettin Türinay'ın getirileceği konuşuluyor.

İETT genel müdürlüğüne atandığı söylenen Pakdil, Özal hükümetleri döneminde Milli Eğitim Personel Genel Müdürlüğü ve aynı bakanlıkta müşavirlik yaptı. Refahyol döneminde Başbakanlık Personel Genel Müdürü'ydü. Pakdil, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da akrabası. Bu atamanın İçişleri Bakanı Tantan tarafından imzalandığı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın imzasını beklediği söyleniyor. İETT'de atama için üçlü kararname gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!