Büyükelçiliği bıraktı, Obama'ya rakip oluyor

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçiliği bıraktı, Obamaya rakip oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 12:32

ABD’nin Çin Büyükelçisi Jon Huntsman görevinden istifa edeceği açıklandı. Bu planı Beyaz Saray’a ulaşan Huntsman'ın 2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday olacağı öne sürülüyor. Beyaz Saray, bu konuda belirgin bir yorum yapmaktan çekiniyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor       

 

OBAMA'NIN 2012'DEKİ MUHTEMEL RAKİBİ/Foto Galeri

 

Robert Gibbs, Pazartesi günü Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Büyükelçi Huntsman burada bulunan birçok kişiye, bu yılın ilk yarısında ayrılmayı planladığını söyledi” dedi. Huntsman, 30 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere görevinden ayrılacağını Obama’ya bildirdi.

 

Daha önce Utah valisi olarak görev yapan Huntsman’ın 2012’de Barack Obama’ya karşı yarışma planları yapan Cumhuriyetçiler ordusuna katılması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Obama’nın Çin temsilciliğini yapan Huntsman’ın aday olması durumunda daha muhafazakar Cumhuriyetçilerin “Neden Obama için çalıştın?” sorusuyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

 

Huntsman’ın aday olup olmayacağı soruları üzerine Gibbs, Beyaz Saray çalışanları arasında “Büyükelçi Huntsman’ı nasıl bir gelecek beklediğiyle ilgili kimseden bir söz duymadığını” söyledi.

 

"MANÇURYALI ADAY"

Washington Post’un konuyla ilgili haberinde ise Cumartesi gecesi düzenlenen Alfalfa Club yemeğinde Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Bill Daley’nin Huntsman’dan Richard Condon’un klasik romanına atıfla “Mançuryalı Aday” diye bahsettiği belirtildi.

 

Obama’nın 2009 yılında Huntsman’ı Pekin’e büyükelçi olarak gönderme kararı 2012’de yapılacak seçimlerde karşısına çıkması muhtemel bir adayı oyunun dışına çıkarmak için yapılmış güçlü bir hamle olarak görülmüştü.

 

Obama, 19 Ocak tarihinde Hu Jintao’yla düzenlediği ortak basın toplantısında Huntsman’ın adaylığıyla ilgili olarak “Eminim benimle birlikte çalışmış olması kendisine Cumhuriyetçi Parti seçimlerinde çok fayda sağlayacak” diye şaka yapmıştı.

 

Ilımlı bir Cumhuriyetçi olan Huntsman küresel kimya üreticisi Huntsman Corp.’un kurucusu ve sahibi milyarder Jon Huntsman’ın oğlu.

 

Haberin Devamı

Reuters'ın "US envoy to China, with eye on 2012, to step down" ve AFP'nin "US envoy to China quits amid 2012 buzz" başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!