Büyükanıt'tan sert mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıttan sert mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 17:42

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sert mesajlar verdi.

Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkisizleştirilmek istendiğini bu çabaların son dönemde artırıldığını söyledi. Bu çabaların Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısından rahatsız olan çevreler tarafından yapıldığını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, mücadelerinin kararlılıkla süreceğini kaydetti. Konuşmasının son bölümünü teşekkürlere ayıran Büyükanıt'ın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve diğer komutanlara uzun uzun teşekkür ederken, törende bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmemesi dikkati çekti.

28 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanlığı görevini devralacak olan Orgeneral Büyükanıt, dünkü törende yaptığı konuşmada özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

İDDİALARA YANIT Meslek yaşantım süresince benimsediğim ilke, bir asker için en büyük ödülün, şerefle tamamlanmış görev olduğudur. Dünyanın en eski Kara Kuvvetlerinden birinin komutanlığını devrettiğim bu günde, bu ödülü hak edip etmediğim, elbetteki yüce Türk ulusunun ve değerli silah arkadaşlarımın takdirleridir.

TSK ETKİSİZLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR Son yıllarda, "Türkiye'de askerin rolü" genel ifadesinden hareketle, TSK'nın özellikle anayasanın üç ve dördüncü maddelerinde belirtilen sorumluluklarında etkisiz hale getirilme çabaları ön plana çıkmış bulunmaktadır. Açıkça ifade etmem gerekir ki, bu çevreler, ya Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısından rahatsızdırlar ya da Türkiye Cumhuriyetini başka bir tür cumhuriyete dönüştürme hayalini düşlemektedirler veya her iki düşünceyi de hayata geçirmeye çalışmaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, devletin kurumları ve bu kurumlarından biri olan TSK var olduğu sürece, gördükleri bu rüya gerçek olmayacaktır.

SALDIRILAR KINANACAKTIR Terörle mücadelemiz, artan bir kararlılıkla ve taviz vermeksizin devam edecektir. Bazı çevreleri rahatsız eden de bu kararlılığımızı anlamış bulunmalarıdır. Yaşadığımız çağda, terörle mücadele, evrensel boyutta bir mücadeledir. Bu mücadeleyi sürdürenler yasaların kendilerine verdikleri yetkiler çerçevesinde görevlerini yerine getirmeye çalışmakta ve gerektiğinde bu uğurda canlarını vermektedirler. Durum böyleyken her fırsatta, terörle mücadele eden insanlarımıza yapılan saldırılar, her halde tarihe kötü örnek olarak geçecektir ve nefretle kınanacaktır.

ÜNİTER YAPI BOZULMAYACAK Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısının terörle ortadan kaldırılamayacağını anlayan bazı mihrakların terörü demokrasi ve insan hakları, özgürlük gibi medeni dünyanın ortak değer yargıları ile kamufle etmek dahil, diğer yollarla üniter yapıyı bozma girişimleridir.

DEĞİŞMEZ İLKELER Atatürk'ün, "Cumhuriyeti kuranlar, onu korumaya da muktedir olmalıdırlar" şeklindeki ifadesi, yalnız askerin değil, tüm ulusun rehberi durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti, üniter, laik, demokratik sosyal bir hukuk devletidir. Böyle kalmaya ve tüm gelişimi bu yönde sağlamaya devam edecektir.

İĞRENÇ SALDIRILAR YAPILIYOR Yaşadığımız günlerde, canlarını bu güzel yurdumuz için feda etmeye yemin etmiş askerlerimize ve onların komutanlarına karşı inanılmaz iğrençlikte saldırılar yapılmaktadır. Bu yasa dışı, ahlak dışı, akıl dışı saldırıları yapanlar, yarattıkları iğrenç bataklıkta boğulacaklardır. Bir söz vardır: Rüzgar küçük ateşleri söndürür, büyük ateşleri daha da büyütür. Benim ve değerli arkadaşlarımın kalplerinde, ulus ve vatana hizmet yolunda çok büyük bir ateş yanmaktadır.

Haberin Devamı

HESAP VERECEKLER Bu tür gayretler ne Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti değiştirebilir ne de ülkeyi bölebilir. Zamanı geldiğinde yasalar çerçevesinde bu kişiler ve gruplar, gereken hesabı verirler ve vereceklerdir.

KİMSE ZARAR VEREMEZ Hiçkimse, hiçbir kurum, insan hakları, özgürlük, demokrasi gibi insanlığın yüksek değerlerini teşkil eden kavramların arkasına saklanarak, bu ülkeye ve insanlarına zarar veremez. Bu yüksek değerleri, sahip oldukları bölücü ve irticai düşüncelere alet ederek, ülkenin rejimi aleyhine kullanamazlar ve kullanamayacaklardır.

EŞİNE TEŞEKKÜR Tüm enerjimi, uzun meslek yaşantımın her safhasına yansıtmamı sağlayan, tüm güçlüklere benimle beraber göğüs geren ve bundan sonra da desteğini esirgemeyeceğinden emin olduğum sevgili eşime, huzurlarımızda ve yüksek müsadelerinizle şükranlarımı sunmayı borç bilirim.

BAŞBAKANA TEŞEKKÜR YOK Büyükanıt, Cumhurbaşkanı ve eşine, tüm konuklara, genelkurmay başkanı ve eşine, komutanlara ve hanımefendilere, silah arkadaşlarına, kara kuvvetlerinin personeline teşekkür etti. Büyükanıt, "Başbakan"ın adını anmayarak Erdoğan'ı "Tüm konuklar" bölümüne dahil etmiş oldu.

ORDUNUN KÜÇÜLMESİ YANLIŞ ANLAŞILDI

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde basın ve yayın organlarında, aylar önce bir savunma dergisine vermiş olduğum beyanata atfen Türk kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın yüzde 30 oranında küçüleceği yer almıştır. Bu husus yanlış anlamalara sebep olabilir. Verdiğim beyanatta ifade ettiğim rakam yüzde 30 değil, yüzde 20-30 şeklindedir. Ancak dergide yayınlananın tam olarak okunduğunda bunun modernizasyon ile etkinliği daha da artırarak küçülme olduğu görülecektir. Yoksa asla, Kara Kuvvetleri'nin modaya uyarak cılızlaşması değildir.

ASKERLİK KISALMAYACAK

Bir tugayı, modernizasyon projesi ile üç tugay eşidi muharebe etkinlik düzeyine getirebilirseniz, en azından bir tugayı kaldırabilirsiniz. Temel felsefemiz ve yaklaşımımız budur. Bu projenin, askerlik süresinin kısaltılması ile ilgisi de kesinlikle bulunmamaktadır. Bu hususu, askerlik süresinin kısaltılması ile ilişkilendirmek, en azından bir yanlıştır. 2003'te, mecburi askerlik hizmetini üç ay kısaltarak, asker mevcudunu yüzde 20 azalttık ve barış kadrolarımızda yüzde 20 azaltma yaptık. Askerlik süresinin bir kez daha kısaltılması kesinlikle sözkonusu değildir. Kimse böyle bir beklenti içinde olmasın.

ALMANYA'DAN TANK ALIYORUZ

Modern tank üretimine kadar geçebilecek süre içinde, zırhlı birlik ihtiyaçlarımız için Almanya'dan, Leopard-2 A4 tanklarını alıyoruz. Bu tanklar, Türkiye'ye gelmeye başlamıştır ve zırhlı gücümüze önemli katkı sağlayacaktır.

Haberin Devamı


BAŞBUĞ: 'KARARSIZLIKLAR TERÖRÜ BESLER'

Orgeneral Büyükanıt'tan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini devralan Orgeneral İlker Başbuğ da güvenlik konseptinin küreselleşmeyle birlikte değiştiğini ifade ederek, Türkiye'nin "küresel düşünüp, ulusal hareket etmek" durumunda olduğunu belirtti.

Türkiye'nin geniş bir tehdit yelpazesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Org. Başbuğ, "Ege ve Doğu Akdeniz'deki dengelerin değiştirilme çabası ve  uluslararası anlaşmalardan doğan kazanımlara zarar verecek davranışların Türkiye'nin güvenliğini etkileyebilecek simetrik riskleri oluşturduğuna" dikkat çekti. Bu gibi risklerin Türkiye'nin güçlü bir silahlı kuvvetlere sahip olmasını zaruri kıldığını belirten Başbuğ, "Teknolojik olanaklardan yararlanarak, modüler ve esnek her ortamda görev yapabilecek bir gücün oluşturulması göz önünde bulundurulacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetler'in yıpratılmaya çalışıldığını ve bölücü terör örgütünün de amaçlarına ulaşmak için demokrasiyi kullandığına dikkat çekerek, "Terör örgütünün etkinliği bitirilene kadar operasyonlar sürecektir. Kararsızlıklar bölücü terör örgütlerinin umudunu besler" diye konuştu.

Terör örgütünü amacının propaganda yapmak olduğunu ifade eden Başbuğ, bu konuda medyaya büyük görev düştüğünü söyledi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!