Büyük tatil başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük tatil başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Arife gününün ‘İdari izin’ ilan edilmesiyle, hafta sonlarıyla birleşen 9 günlük uzun Kurban Bayramı tatili bu akşam başlıyor. Tatilciler, bugün öğle saatlerinden itibaren kenti boşaltacak. Başta THY olmak üzere tüm uçak şirketlerinde biletler tükendiği için başvurular ‘yedek’ olarak kabul ediliyor. Konulan ek seferler de talebi karşılayamıyor. Otobüs firmaları tarafından da Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum ve Marmaris'e ek seferler kondu. TCDD yetkilileri de tüm hatlarda biletlerin satıldığını bildirdi.

Güneye akın

Güney kesimlerindeki oteller, yüzde yüz doluluk oranını yakaladılar. Uzun süren soğuk günlerin geride kalmasından sonra tüm hazırlıklarını tamamlayan otel, motel ve tatil köyleri, bugünden itibaren dolacak. Doluluğun özellikle Antalya ve çevresinde yoğunlaştığı belirtildi. Güneşin yaktığı güney sahillerinde, bayram süresinde büyük hareketlilik yaşanması bekleniyor. Tatilciler, hava meydanlarında izdiham yüzünden park sorunu yaşanacağı varsayımıyla, taksiyle gelmeleri konusunda uyarıldılar.

Sağlıkta alarm

Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, 9 günlük bayram tatili nedeniyle 3 aşamalı önlem aldıklarını bildirdi. Özsoy, ‘‘İlk olarak İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya'da izinler kaldırılmıştır. İkinci olarak, 20 ilde karayolu üzerinde bulunan sağlık ocaklarının acilleri 24 saat çalışacaktır. Son olarak da, bütün ülkede 9 günlük tatilde hastanelerin hem acilleri çalışacaktır, hem de normal hasta muayeneleri yapılacaktır’’ dedi. Talimatları yerine getirmeyenler hakkında ise soruşturma açılacak.

Trafik mitingi

Kırmızı Işık Kazaları Araştırma ve Önleme Derneği, Kurban Bayramı'nda da trafik kazasına kurban verilmemesi konusunda, vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Dernek, toplumun kazalarda yitirilenlerin acısını daha iyi anlayabilmesi ve daha çok can kaybını önlemek için bugün Taksim Meydanı'nda 'Kırmızı karanfil' eylemi düzenleyecek. Dernek, kazalarda yakınlarını yitirenlerden, bugün saat 13.00'te, kırmızı karanfil ve kaybettiklerinin bir fotoğrafı ile Taksim Meydanı'ndaki eylemde hazır bulunmalarını istendi.

Kesim yasaklansın

İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Türkiye'de 4-5 milyon hayvanın 3-4 gün içinde kurban amacı ile kesime girdiğini ve bunların yüzde 80'inin koyun olduğunu ifade etti. Türkiye'de genç dişilerin ve gebe hayvanların kesime tabi tutulmasının hayvancılığı çok zor duruma soktuğunu savunan Prof. Yeşildere, ‘‘Türkiye'de kurban kesimi, hayvancılık sektöründeki krizin önlenmesi için, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca verilecek fetva ile en az 2-3 yıl yasaklanmalıdır’’ dedi.

Nasıl kesilmeli?

Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysi Aslan, deri kayıplarının azaltılması için bazı önerilerde bulundu. Kurbanlık koyunun 24 saat dinlendirilmesi ve kesinlikle yem verilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Aslan, şunları önerdi: ‘‘Yüzme işleminde sivri değil, ucu küt ve yuvarlak kavisli bıçak kullanılmalıdır. Deri üzerinde yağ tabakası ve et parçası bırakılmamalıdır. Derileri yüzüldükten hemen sonra değil, en az 2 saat sonra tuzlayın, ancak 4 saati de geçirmeyin.’’

Palandöken dop dolu

Martta yağan kar, Avrupa'nın en uzun kayak pistine sahip Palandöken'e yaradı. Palandöken, Kurban Bayramı öncesi tıka basa doldu. Dedeman başta olmak üzere Spor İl Müdürlüğü ve Kızılay'a bağlı tesislerde yer kalmadı.

Bayramda yağış yok

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bayramda hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyredeceği ve yağış beklenmediği müjdesini verdi. Meteorolojiden edinilen bilgiye göre, bayramın ilk günü Marmara ve Batı Karadeniz parçalı bulutlu, diğer bölgeler açık ve az bulutlu olacak. Tüm bayramı içeren ayrıntılı hava tahmin raporu bugün yayınlanacak.

Cezaevinden kurbanlık

Edirne Tarım Açık Cezaevi'nde yetiştirilen koyunlar kilosu 650 bin liradan kurbanlık olarak satışa çıkarıldı. Tarım Açık Cezaevi yetkilileri, 10 milyar lira gelir beklediklerini kaydederken, Edirneliler cezaevinin kurbanlıklarına büyük ilgi gösteriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!