Büyük şehirlerde pencere önü bostan dönemi

Güncelleme Tarihi:

Büyük şehirlerde pencere önü bostan dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 12:10

Şehirleşmenin giderek arttığı günümüzde, kendi yetiştirdiği sebzeleri yemek isteyenler “Pencere önü bostanları” sayesinde maydanozdan, turpa kadar 15 çeşit sebzeyi pencere önlerinde üretebiliyorlar.

Haberin Devamı

Yemeklerinde kendi yetiştirdikleri sebzeleri kullanmak isteyen, ancak bunun için gerekli bahçesi veya serası bulunmayanlara özel hazırlanan, içinde toprak ve tohumun bulunduğu “Pencere önü bostanları” alternatif olarak sunuluyor.

Büyük alışveriş merkezlerinin bahçe bölümlerinde ve yapı marketlerde tüketiciye sunulan ürünler, organik toprak ve tohumla plastik bir kabın içinde satılıyor. Ürünün ambalajında sebzelerin nasıl yetiştirileceği ve kaç günde yenilebilir hale geleceği hakkında bilgi yer alıyor. Pencere önü bostanlarıyla maydanoz, taze soğan, dereotu, tere, roka, turp, semizotu, buğday çimi, hindiba, kekik, nane, kıvırcık salata, yaprak kereviz, taze sarımsak ve fesleğen gibi sebzeler hiç zahmet çekilmeden kolaylıkla yetiştirilebiliyor.

Ürünü geliştiren Ziraat Mühendisi Erkan Şamcı, yaptığı açıklamada, ürünün piyasaya çıkmasındaki temel unsurun evlerinin balkonlarında saksıda süs bitkisi yetiştiren insanlara, her gün ihtiyaçları olan maydanoz, tere, dereotu gibi sebzeleri üretme fırsatı vermek olduğunu söyledi.

Çok sayıda sebzenin yetiştirilmesine imkan tanıyan ürünü hazır kit halinde satışa sunduğunu anlatan Şamcı, şunları kaydetti:
“En uygun toprağı, organik tohumu ve uygun derinlikteki kap ile ayrıntılı bilgileri bir kit haline getirdim. Bu küçük zirai deneyimi, şehir insanlarının da yaşamasını istedim. Şehirlerde doğadan uzak büyüyen çocukların da bir bitkinin nasıl yetiştiğini görmelerini amaçladım ve ürünü apartman koşullarına göre geliştirdim. Vatandaşlardan çok büyük ilgi var. Çünkü insanlar şehir hayatından bunalmışlar. Bunları severek yetiştiriyorlar. Bu kadar ilgi beklemiyordum. Bostanlar alındıktan sonra yapılması gerekenler çok basit. Kapağı açıldıktan sonra saksı altlığı olarak kullanılan ürün, sulanmaya başlandığı andan itibaren çimleniyor. Büyüme süresi, sebzenin türüne göre 10-60 gün arasında değişiyor.”

Şamcı, dünyada pek çok gelişmiş ülkede insanların sebzelerini kendi bahçelerinde veya balkonlarında yetiştirdiğini, Fransa'nın yüzde 15'inin ev sebzeciliği yaptığını dile getirerek, “Bunu Türkiye'de de başlatmanın mutluluğunu yaşıyorum. Geçen yıl neredeyse yok sattık. Türkiye'nin dört bir yanından ilgi var. Geçen yıl yaklaşık 100 bin kit satıldı. Bu rakam giderek de artıyor. Halktan gelen talepler sonucunda ürünlerimizi çeşitlendiriyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!