‘‘Büyük Patlama''nın mantığı

Güncelleme Tarihi:

‘‘Büyük Patlamanın mantığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

İki ana kuvvet Kökten teknolojik değişim ve yeni açılmacılık değerleri içinde bulunduğumuz dönemin en belirgin itici güçleri. Bu itici güçler önümüzdeki 25 yıllık küresel büyümenin temel faktörlerini oluşturuyorlar.

Teknolojinin beş atlısı Kişisel bilgisayarlar, telekomünikasyon, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve alternatif enerjiler gibi teknolojide yaşanan beş büyük dalga hızlı ekonomik büyümeye yol açabilecek büyük verimlilik artışları sağlayacak. Bu teknolojilerin bir özelliği de doğaya zarar vermemeleri.

Devletlerin aşkı Şu anda, tarihin hiçbir döneminde görülmemiş bir küresel bütünleşme süreci yaşıyoruz. Tarihte ilk kez, dünyanın her bölgesi ekonomik olarak bütünleşiyor ve birbirine bağımlı hale geliyor.

Kazara eşitlenme Çok yakında dünya üzerindeki ülkelerin aynı hizaya geldiğine şahit olabiliriz. Asya ekonomik patlamasını sürdürüyor. ABD, teknolojiye dayalı ekonomisini hızlandırıyor. Avrupa bütünleşerek, kronik ekonomik çöküş hastalığını üzerinden atıyor. Rusya serbest pazar ekonomisine hızla alışıyor. Dünyanın diğer ülkeleri ise lider güçleri takip etmekte gittikçe daha az zorlanıyorlar.

Medeniyetlerin medeniyeti Yukarıda bahsettiğimiz iki değişimci trend (kökten teknolojik değişim ve yeni açılmacılık değerleri), önümüzdeki yüzyılda filizlenecek medeniyetlerin medeniyeti; küresel medeniyetin tohumlarını atacak. En azından ‘‘Büyük Patlama'' senaryosu böyle diyor.

On oyunbozan

‘‘Büyük Patlama'' iyimser ama gerçekçi bir senaryo. Şu anda yaşanmakta olan birçok büyük itici gücün etkileşimine dayanılarak yazılmış. Gelecek, tabii ki senaryodaki gibi olmayabilir. İşte size 25 yıllık bolluk beklentisini boşa çıkartabilecek 10 olası gelişme...

1- ABD ve Çin arasındaki sürtüşme tırmanarak yeni bir soğuk savaşı başlatırsa...

2- Yeni teknolojiler fos çıkar, beklenen verimlilik artışını sağlayabilmekten uzak kalırlarsa...

3- Rusya çeteler tarafından yönetilen bir kleptokrasi ya da komunizim benzeri Avrupa'yı tehdit eder bir milliyetçiliğin eline düşerse.

4- Avrupa'nın bütünleşmesi duraksar, Doğu ve Batı Avrupa birleşemez, hatta Avrupa Birliği çözülmeye başlarsa.

5- Büyük bir ekolojik kriz dünyanın iklimini köklü bir şekilde değiştirir, besin kaynaklarını kurutur, büyük fiyat artışlarına yol açar ve kıtlığa neden olursa.

6- Suç oranı belirgin bir şekilde artar, terörizm dünyaya korku salar, iç güvenlik endişesiyle toplumlar içlerine kapanırsa.

7- Çevre kirliliği başedilemez boyutlara ulaşıp, kanser vakalarının hızla artmasına yol açar, zaten kötü olan sağlık sistemlerini çökertirse.

8- Ortadoğu sorunları petrol kaynaklarının tahrip olmasına yol açar, enerji fiyatları hızla yükselir, alternatif enerji araştırmaları boşa çıkarsa.

9- Kontrol edilemez bir salgın hastalık hızla yayılır, 200 milyon ölüme yol açarsa.

10- Yeniliğe karşı sosyal ve kültürel tepki ilerlemeyi durduracak boyutlara ulaşırsa.

İnsanoğlu ilerlemeye meyillidir ama bazen ilerlememeyi seçtiklerine de rastlanmıştır...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!