Bütün dáhiler solak

Güncelleme Tarihi:

Bütün dáhiler solak
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarihe ismini altın harflerle yazdıran Leonardo Da Vinci, Picasso, Beethoven gibi pek çok deha sol elini kullanırken toplumlar, tarih boyunca yapılan işlerde sol elin kullanılmasını uğursuz saydı.

Sanat alanında Leonardo da Vinci, Picasso, Michelangelo, Paul Klee, Albrecht Dürer, müzik alanında Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, bilim alanında Albert Einstein, Isaac Newton, Benjamin Franklin sol elini kullanan dahiler olarak tarihe geçti.

SOL YASAK

Geçmişten bugüne hemen her toplumda sağ elin kullanımı, ahlaki normlara, sosyal kodlara, büyü törenlerine uyarlanırken, solaklık daima uygunsuz görülüp tabu sayıldı ve uğursuz olarak kabul edildi. Arnavutluk'ta sol elin kullanımı cezalandırılırken, Endonezya'da solaklığı önlemek için çocukların sol kolu bağlanıyordu. Arap ülkelerinde ve Hindular arasında sol el, geleneksel olarak ‘‘kirli’’ sayılıyordu. Bu yüzden, sol el kişisel temizlik için kullanılırken, yemek ‘‘temiz’’ sayılan sağ elle yeniyordu.

İngilizcede sağ anlamına gelen ‘‘right’’ sözcüğünün kökeni, Latincede doğruluk, düzenli olma, adalet anlamına gelen ‘‘rectus’’ kelimesine dayanıyor. Türkçe'de de aksiliği üzerinde olan kişiler için ‘‘sol tarafından kalkmış’’ deyimi kullanılırken, akla uygun, yerinde karar verme yeteneği olanlar için ‘‘sağduyulu’’ deniliyor. Ayrıca, Türkiye'de sağ elle tokalaşma geleneği sürdürülürken, sağ ayakla adım atmanın uğuruna inanılıyor. Sağ tarafta sevapları, sol tarafta da günahları yazan bir meleğin olduğu da kutsal kitaplarda yer alıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!