Bütün camiler Diyanet'in

Güncelleme Tarihi:

Bütün camiler Diyanetin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis, tüm camilerin denetimini Diyanet'e veren tasarıyı onayladı. Tarikatlara darbe vuracak yasayla, ibadet amacı dışına çıkılan bu camilerin tekrar topluma kazandırılması hedefleniyor.

TBMM tatile girmeden önceki son gecesinde sabahlayarak, hükümet-ordu ilişkilerini zaman zaman kritik noktaya getiren 8 irtica ile mücadele yasasından 3'ünü kabul etti. Tarikatların kontrolünde, cumhuriyet karşıtı propaganda merkezine dönüşen ibadethanelerin, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlanması ve kontrolü sağlandı. Değiştirilen 3. yasa olan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası ile de cami çevrelerinde Aczmendilerin yaptığı gibi tek tip elbise ile gösteri ve yürüyüşler yasaklanırken, aşırı sol örgütlerin tek tip elbise giyerek mitinglerde yürümesi de engellendi.

TBMM'de alınan sonuç, Türkiye'nin gündemine 28 Şubat 1997 MGK kararları ile giren irtica konusundaki yasal düzenlemelerin ilk kez TBMM'de yasalaşması anlamına geliyor. Askerlerin, paketin tümünün çıkması yönündeki beklentisine karşılık, Yılmaz'ın pakette yer alan diğer yasaların ekim ayında TBMM yeniden açıldığında çıkarılacağı güvencesini verdiği öğrenildi.

İZİNSİZ CAMİ 3 AYDA DEVİR

Dernek, vakıf ya da şahıslar tarafından yaptırılarak, izinli veya izinsiz ibadete açılan cami ve mescitlerin yönetimi, 3 ay içinde Diyanet'e devredilecek.

160 CAMİ DEVREDİLECEK

Kanunun görüşmeleri sırasında, soruları yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşaviri Şemsettin Yazırlı, kuruma devredilecek camilerin sayısının iddia edildiği gibi 10 bin değil, sadece 160 olduğunu kaydetti.

Yasaların getirdiği yenilikler şöyle:

BAŞIBOŞLUĞA SON

Mevcut yasada, özel ve tüzel kişiler tarafından yaptırılan ve idare edilen cami ve mescit görevlilerinin, lüzum görüldüğü takdirde Başkanlık kadrosuna alınacağı hükmü yer alıyordu. Bu düzenleme, bu tür cami ve mescitlerin tamamen başıboş kalmasına neden oluyordu. Yasayla bu sakınca giderildi.

BİRLİK VE BÜTÜNLÜK

Diyanet'in atama yapmadığı cami ve mescitlerde siyasi propaganda yapıldığı, birlik ve bütünlüğü sağlaması gereken dinin işlevinin tersine çevrildiği saptandı. Amacın ibadet dışına çıktığı ve bölücülüğe yöneldiği, birbirine bitişik mekanlarda cami veya mescit açılmasından ve bazı grupların birbirlerinin ibadet yerlerine girmemesinden anlaşıldı.

CAMİ KAPATILMAYACAK

Yasalarla, cami ve mescitlerin kapatılması değil, denetimin işlevsel hale getirilmesi amaçlandı. Diyanetçe buralara görevli atanarak halkın aydınlatılması ve ibadetin gereği gibi yerine getirilmesi sağlanacak. Başkanlıkça görevli atanmadığı durumlarda ise bu ibadet yerlerinin kapanması sözkonusu olmayacak. Buralarda görev yapanların mesleki ehliyet koşulları saptanıp, denetlenecek.

CUMHURİYET KORUNACAK

Çeşitli şeriat yanlısı grupların, cami görünümündeki yerlerde yuvalanarak, cumhuriyet ve demokrasiyi tehdit ettikleri görüldü. Yasalar, bu tür tehditlere önlem olarak getirildi.

MÜFTÜ İZİN VERECEK

Genel Kurul'da benimsenen ikinci yasayla, cami yerlerinin, imar planlarının tanzimi sırasında, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçları gözönünde tutularak ayrılması öngörüldü. İl, ilçe ve kasabalarda müftünün izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cami yapılmasına olanak tanındı. Ayrıca, cami yerinin, imar mevzuatına aykırı olarak başke maksatlara tahsis edilemeyeceği hükme bağlandı.

2010 yılında 106 bin cami

Hükümetin hazırladığı ‘Din Adamı Temin Planı’nda, Türkiye'de önümüzdeki 12 yılda 33 bin 100 yeni cami yapılacağı tahmin edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1998-2010 yılları arasına dönük bir perspektifle hazırlanan bu plana göre, 12 yılda toplam 242 bin 112 imam-hatip lisesi mezununa imam, müezzin ve Kuran kursu öğretici kadrolarında ‘memur’ olarak kadrolu iş olanağı yaratılacak.

Sözkonusu planın varlığı, ilk olarak Başbakan Mesut Yılmaz'ın ordu-hükümet ilişkilerinde yaşanan gerilimin ardından 23 Mart'ta düzenlediği ve koalisyon hükümetinin irtica ile mücadele konusundaki kararlılığını açıkladığı basın toplantısında ortaya çıkmıştı. Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ‘Ülkenin din adamı ihtiyacını belirleyen (1998/2010) temin planının hazırlandığını’ açıklamıştı. Yılmaz, bu sözleriyle planı sahiplenmişti.

Plana göre, önümüzdeki 12 yıl içinde yılda her yıl için ortalama 2 bin 758 cami açılacağı tahmin ediliyor. Böylece halen 73 bin 523 olan cami sayısı 2010 yılına gelindiğinde 106 bin 623'e ulaşacak.

12 yılda 2 bin 700 Kuran kursu açılacak

Hükümet Kuran kurslarının devlet eliyle açılmasına da hız verecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, önümüzdeki 12 yıl içinde toplam 2 bin 700 Kuran Kursu'nun daha hizmete sokulabileceği tahminini yaptı. Diyanet'in planına göre, halen 6 bin 518 olan Kuran Kursu sayısı 2010 yılında 9 bin 218'e çıkacak.

6 tasarı bekliyor

Milli Güvenlik Kurulu'nda da benimsenen görüşler doğrultusunda hükümet tarafından TBMM'ye 8 tasarı gönderilmişti. Dün kabul edilen 2 yasanın dışında TBMM gündeminde gündeminde bulunan ve ekimde ele alınması beklenen, irtica ile mücadele programındaki diğer tasarılar ise şöyle:

1- Şapka ve Dil Devrimine aykırı davranışlara verilen cezaları artıran Türk Ceza Kanunu'nun 526'ıncı maddesini değiştiren tasarı.

2- Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Hakkındaki Kanun'daki cezaları arttıran tasarı.

3- Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci maddesiyle ilgili değişiklik.

4- İçişleri Bakanlığı personeliyle ilgili Dahiliye Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarı.

5- Vakıfların, Devlet Denetleme Kurulu'nca denetlenmesine olanak sağlayacak olan tasarı.

6- Vakıfların kuruluşunu ve denetimini disiplin altına alacak olan Türk Kanunu Medenisi'nde değişiklik öngören tasarı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!