Bush'a yanıt kardeş Arafat'tan

Güncelleme Tarihi:

Busha yanıt kardeş Arafattan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2002 02:08

Hürriyet muhabiri Daphne Barak, günlerdir İsrail askerlerinin kuşatması altında yaşayan ve karargáhı ile tüm bağlantılar kesik olan Filistin Lideri Yaser Arafat'ın Ürdün'de yaşayan kardeşi Doktor Fethi'yi buldu ve bölgedeki son gelişmeleri sordu.

Bize kimse lider dikte ettiremez. Ağabeyim, tıpkı Bush gibi, demokratik seçimlerle seçildi. Kimse bunu değiştiremez.

Filistin Lideri Yaser Arafat, Ramallah'taki karargahının ölgün mum ışığıyla aydınlanan penceresiz odasında, silahıyla kaderini beklerken, Hürriyet muhabiri Daphne Barak, Arafat'ın kardeşleriyle telefonla konuştu.

Kimsenin ulaşıp da görüşemediği Arafat’ın kardeşi Doktor Fethi, ‘‘O olmasa da olur’’ diyerek Yaser Arafat'ı gözden çıkaran ABD Başkanı George Bush'a yanıt verdi:

‘‘Ağabeyimi de tıpkı sizin gibi halkı seçti.’’

Arafat'
ın erkek kardeşi Dr. Fethi şu anda Ürdün'de. Ablası Oum Nasır ise Mısır'da. Abla Nasır, Filistin'in BM Temsilcisi'nin de annesi. Arafat'ın kız kardeşi Hadiga ise Gazze'de. Medyadan köşe bucak kaçan Hadiga, burada kadınlara yönelik çalışmalarıyla tanınıyor.

Filistin Kızılayı'nın Onursal Başkanı olan Dr. Fethi, Ürdün'de yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush'un Filistinlilere lider dikte etmesine şiddetle karşı çıkarken, Hürriyet aracılığıyla Bush’a cevaplarını da dünyaya ilan etmiş oldu. Dr. Fethi, ‘‘Bize lider dikte etmek istiyorlar. Ağabeyim 50 yıldır liderlik yaptı. Tıpkı Bush gibi demokratik seçimlerle seçildi! Kimse bunu değiştiremez’’ dedi.

Arafat'ın 81 yaşındaki ablası Oum Nasır ve eşi Ebu Nasır, torunlarının düğünü nedeniyle Filistin'den Mısır'a gelmişler ve geri dönememişler. Nasır çifti, ‘‘Kimsenin Arafat kadar Filistin'i idare etme yeteneği ve deneyimi yoktur’’ diyor.

EN SON 10 GÜN ÖNCE KONUŞTUK

Arafat
ailesinin çok geniş olduğunu, ancak güvenlikleri nedeniyle kimin nerede yaşadığını söyleyemeyeceklerini belirten Oum Nasır, ‘‘Başkan'la en son ne zaman konuştunuz?’’ sorusuna şu yanıtı veriyor:

‘‘En son 10 gün önce konuştuk. İsrailliler telefon hatlarını kesti. Çok iyimserdi. Burası bizim vatanımız, onların değil, diyordu. Bizim babamızın mezarı Gazze'de. Her ay, her bayram, Ramazan günlerinde gider ziyaret ederiz.’’

‘‘Peki, Bush'un İsrail'in çekilmesi ve Filistin devleti konusundaki son açıklamasını nasıl karşılıyorsunuz?’’

‘‘Konuşmanın ilk bölümünü Şaron yazmış sandım. Bağımsız Filistin devletiyle ilgili ikinci bölüm daha iyiydi.’’

İNTİHAR BOMBACILARI ÇARESİZLİK EYLEMCİLERİ

Nasır'
lar, intihar bombacısı genç kız ve delikanlılar sorulduğunda da şu yanıtı veriyorlar;

‘‘Bakın, bunlar barış isteyen delikanlı ve genç kızlar. Bana inanın... Hiçbir umutları kalmamış. Biz İsrail'e saldırmadık. İsrail, bize saldırdı. Bu bir çaresizlik eylemi. Başka seçme şansı bırakılmadı. Ne zazık ki.’’

Şaron, acilen durdurulmalı

Sağlık nedenleri dolayısıyla Ürdün'de bulunan Dr. Fethi, sadece ağabeyi Yaser Arafat için değil, tüm Filistin halkı için endişe duyduğunu söyledi. ‘‘İnsanlarımızın suyunu, gıda ikmal yollarını kestiler. İlaca da ihtiyacımız var’’ dedi ve ekledi. ‘‘Ağabeyim, çok iyimserdir. Vatandaşlarının normal bir hayat sürme hakkına sahip olduklarına inanıyor. Bu inançla yaşıyor.’’

Dr. Fethi, tüm dünyadan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a Filistin topraklarından çekilmesi için acilen baskı uygulamasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!