Bush’un kızıyla aynı listede

Güncelleme Tarihi:

Bush’un kızıyla aynı listede
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 00:00

ABD’de diplomatik çevrelere hitap eden iki dergi ‘33 yaş altı dış politika liderleri’ni seçti. Bu yıl listede bir Türk de var. Küresel ekonomi ve siyaset analisti Cenk Sidar (30) ABD’de Microsoft, Hilton Worldwide ve Statoil gibi kuruluşlara, Türkiye’de ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na danışmanlık yapıyor.

Haberin Devamı

Cenk Sidar doğma büyüme İstanbullu. Ama kökleri Kayseri’ye dayanıyor. Girişimcilik ruhunu da kökenlerine bağlıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okurken Türk solunun çağdaşlaşması için arkadaşlarıyla birlikte Siyasal Ufuk Hareketi’ni kuruyor. 1 Mart tezkeresine de karşı çıkıyorlar, 27 Nisan muhtırasına da. Gençlerle yola çıkan hareket bir süre sonra her yaş katmanını kucaklıyor. Bu sırada karşısına yurtdışında eğitim fırsatı çıkıyor. Bazı kurucular da o dönem güçlenen AK Parti’ye göz kırpınca hareketle yollarını ayırıyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan, yüzlerce kişiyi geçerek aldığı Jean Monnet yüksek lisans bursuyla Johns Hopkins Üniversitesi’nde okumak üzere İtalya’nın Bologna şehrine uçuyor.

İLK YABANCI ÖĞRENCİ BİRLİĞİ BAŞKANI

Bologna’da ‘Avrupa Güvenlik ve Dış Politikası’ üzerine başladığı yüksek lisans eğitimini, Washington’da uluslararası ilişkiler ve uluslararası ekonomi üzerine tamamlıyor. İkinci sınıfta tam burs alabilmek için salt akademik performansı yeterli olmayınca öğrenci birliği seçimlerine giriyor ve ciddi bir kampanyayla üniversitenin ilk yabancı öğrenci birliği başkanı oluyor. Yüksek lisansın ardından üç buçuk yıl Amerikan-Türk Konseyi’nde çalışıyor. Biriktirdiği 750 dolar ve edindiği tecrübeyle 2009’da kendi şirketini kuruyor. Dış politika, siyaset ve ekonomi üzerinde risk analizi hizmeti sunan Sidar Global Advisors (SGA) şirketinin sadece Washington ofisinde bugün 30 kişi çalışıyor. Microsoft, Hilton Worldwide, Statoil gibi büyük, çokuluslu firmaların gelişmekte olan piyasalarda yatırım yapmadan önce danıştığı bir kurum haline gelen şirketin genç yöneticisi, Türk siyasetinde solun çağdaşlaşması, daha demokratik, müreffeh ve adil bir ülkenin yaratılmasına katkıda bulunma hedefinden de vazgeçmiyor.

Haberin Devamı

CHP’YE ÜYE OLUYOR

Özel sektördeki çalışmaları sırasında tanıdığı CHP yöneticileri Umut Oran ve Bihlun Tamaylıgil’in teşvikiyle CHP’ye üye oluyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile de geçen yıl tanışıyor. O günden bu yana başta genel başkan olmak üzere parti yöneticilerine, ihtiyaç duydukları durumlarda ekonomi, siyaset ve enerji alanlarında gönüllü danışmanlık yapıyor. Partisiyle bir yandan Ortadoğu, Afrika, Avrasya bölgelerini ve finansal piyasaları yakından takip eden analist ekibinin hazırladığı günlük raporları paylaşıyor; diğer yandan küresel solun entellektüel evrimi, Türk dış politikası ve Türk ekonomisinin analizi çerçevesinde makro eksende siyasi ve ekonomik gelişmeleri inceliyor. ABD’de siyaset yapmaya niyeti yok; tüm siyasi heyecanını ve birikimini ülkesi için kullanmak istiyor.

Haberin Devamı

‘The Diplomatic Courier’ ve ‘Young Professionals in Foreign Policy’ dergilerinin hazırladığı listenin ‘yön verenler’ kategorisinde Cenk Sidar’ın yanısıra Eski ABD BaÅŸkanı George W. Bush’un kızı Barbara Bush da var.  Sidar listeye girme nedenini ÅŸirketinin sektördeki baÅŸarısı ve küresel çapta artan bilinirliliÄŸine baÄŸlıyor. Ä°nÅŸaat mühendisi bir baba ve ev hanımı bir annenin oÄŸlu Sidar, iki yıldır Jessica ile evli. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!