Bursa'da erken çiçek açan şeftali ağaçlarını don vurdu

Güncelleme Tarihi:

Bursada erken çiçek açan şeftali ağaçlarını don vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 12:32

Bursa'da bu yıl erken çiçek açan şeftali, zeytin ve erik ağaçlarını don vurdu. Şeftali rekoltesinde yüzde 50 azalma olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Yılda 100 bin ton şeftali yetişen Bursa ovasında don felaketi yaşandı. Şeftali, zeytin ve erik ağaçlarını don ve kırağı vurdu. Sadece şeftalide 50 bin ton zarar tespit edildi. Şeftalide bazı bölgelerde zarar yüzde 20 olarak tespit edilirken, bazı bölgelerde bu zararın yüzde 80’lere ulaştığı belirlendi. Ovadaki zarar havaların ısınması ve ağaçların yeşermesiyle gün yüzüne çıktı. Donun sadece şeftaliyi vurmadığını, zeytin ve erikte de büyük zarar olduğunu ifade eden Bursalı çiftçiler, devletten uzanacak yardım elini bekliyor.

Bursada erken çiçek açan şeftali ağaçlarını don vurdu

Şeftali, zeytin ve erik bahçelerinde inceleme yapan Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, “2016 Ocak ayı başlarında başlayan soğuklar çiçek gözlerimizi yakmıştı. Mart ayının 17’sini 18’ine bağlayan gece eksi 5’i gören soğuklardan dolayı meyve ağaçlarında ikinci bir hasar daha olduğunu tespit ettik. Bursa’nın yılda 100 bin ton şeftali üretimi var. Bunun 50 bin tonu aşırı soğuklardan dolayı zarar görmüş durumda. Kesin sonuçlardan bahsedemiyoruz. Zeytin bahçelerimizde de zarar var. Soğuklardan dolayı bazı bölgelerde zeytin ağaçlarının tamamen yandığını tespit ettik. Mudanya'da sofralık zeytinde büyük hasarlar olduğunu gördük. Zeytinde de rekolte kaybı yaşanacak. Erik bahçelerini gezdiğimizde, erik ağaçlarının da soğuktan etkilenerek zarar gördüğünü tespit ettik. Erikte de bazı bahçelerde yüzde 60’a varan hasarlar olduğunu tespit ettik. Bu durumdan çiftçimiz çok mağdur olacak. Çiftçi bir yıl çalıştıktan sonra emeğinin karşılığını almayı bekliyor. Ancak tabii afetler çiftçiyi perişan ediyor” dedi.

Haberin Devamı


GEÇEN YIL ÖDEMELER YAPILMADI


Geçen yıl şeftali ve zeytinin başbakanlık tarafından afet kapsamına alındığını söyleyen Ekim, “Dekar başı 100 lira gibi ödeme olacaktı, bu ödeme yapılmadı. BİMER üzerinden bunu başbakanlığa ilettim. Bu ödemeler yapılırsa çiftçimiz en azından nefes almış olacak. Bu yıl çiftçimiz zor durumda. Borç ertelemesi mutlaka olmalı. Bunun yanında çiftçimiz her türlü desteklenmeli. TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. TARSİM ocak ayındaki zararı gündeme almadı” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!