Bunları yaparsanız limanları açarız

Güncelleme Tarihi:

Bunları yaparsanız limanları açarız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a "BM Genel Sekreteri olarak sorunun çözümü için harekete geçin" çağrısı yaptığı belgeyi açıklıyor. Gül dün Brezilya’dan Ankara’ya gelirken uçakta, belgeyi bugün İstanbul’da açıklayacağını söyledi. Gül belgeyi açıkladıktan sonra, yarın da İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’la TÜSİAD toplantısında bir araya gelecek.

Annan’a bir mektupla geçen hafta iletilen belgede şu somut öneriler yer alıyor:

Toplumlararası görüşmelerin yeniden başlatılması için BM Genel Sekreteri yeniden inisiyatif almalı. Annan kendi adıyla anılan ve Rumların reddi sonucu hayata geçirilemeyen planı yeniden canlandırmalı.

AB’nin 24 Nisan 2004’deki referandumda Rumların Annan Planı’nı reddetmesi sonucu KKTC’ye söz verdiği doğrudan ticaret ve mali yardım tüzükleri hayata geçirilmeli.

Bu kapsamda KKTC’nin tüm dünya ile doğrudan ticaret yapmasına olanak veren düzenlemeler hazırlanıp, hemen hayata geçirilmeli. Bu düzenlemede KKTC liman ve havaalanlarına yönelik kısıtlama da kalkmalı.

Bunlar yapıldığında Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türk liman ve havaalanlarını kullanmasına ilişkin kısıtlamasını kaldıracak.

ABD VE İNGİLTERE’DEN DESTEK

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye’nin Annan’a ilettiği bu belgeye ABD ve İngiltere tam destek verdi. Şu andaki ortamın, Türkiye’nin 30 Mayıs 2005’te Annan’a ilettiği ilk belgeden farklı olduğunu belirten kaynaklar, o zaman ABD ve İngiltere’nin desteğinin net olmadığını, şimdi ise açık destek görüldüğünü söylediler. Özellikle ABD’nin Türkiye ile "Rumları ortak çabamızla ne şekilde sıkıştırabiliriz" noktasına geldiğini belirten kaynaklar, "30 Mayıs’tan en farklı nokta bu" dediler.

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) diğer daimi üyesi Rusya’nın da desteğini almak için ikna çabalarının devam ettiği bildirilirken, BMGK diğer daimi ve geçici üyeler nezdinde de girişimlerin gizlice sürdürüldüğü ifade edildi.

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un yarın, Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy’nin 1-2 Şubat’ta, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın ise şubat ortalarında Türkiye’ye yapacağı ziyaretler öncesi belgenin BM’ye sunulmasının önemli olduğunu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!