BuluÅŸma deÄŸil randevu

Güncelleme Tarihi:

BuluÅŸma deÄŸil randevu
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 28, 2012 08:41

BDP'li vekillerin PKK'lılarla Bağlar köyü-Şemdinli arasında karşılaşmalarını soruşturan Van Başsavcılığı'nın hazırladığı dosyada, teröristlerle milletvekillerinin buluşmak için "haberleştiklerine" ilişkin tespit yer aldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet'in haberine göre, BDP milletvekilleri ile PKK'lıların "kucaklaÅŸması"nı soruÅŸturan Van BaÅŸsavcılığı'nın hazırladığı dosyada, "Vekillerle teröristlerin o bölgede buluÅŸacakları önceden belliydi, birbirlerinden haberdarlardı" tespiti yer aldı. Tanık anlatımlarına dayanılarak ulaşılan bu sonucun, 9 vekil hakkındaki fezlekeye yansıyacağı belirtildi. BDP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Gültan Kışanak partili milletvekilleri Sebahat Tuncel, ErtuÄŸrul Kürkçü, Esat Canan, Nazmi Gür, Halil Aksoy, Adil Kurt ve Hüsamettin ZenderlioÄŸlu ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel TuÄŸluk'un Åžemdinli Güzelkaya Mezrası yakınlarında PKK'lılarla kucaklaÅŸmaları üzerine Van BaÅŸsavcılığı iki ayrı soruÅŸturma baÅŸlatmıştı.  Â

Ayrı ayrı yürütülen soruşturmalardan biri milletvekillerine, diğeri ise grupta yer alıp da vekil olmayanlara yönelikti. Van Başsavcılığı, 8'i BDP'li 1'i bağımsız 9 milletvekili hakkındaki soruşturmada diğer soruşturmanın sanığı olan çoğunluğu sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazeteciler olan kişilerden bazılarının "tanık" sıfatıyla da ifadelerini aldı. Fezleke hazırlıklarını sürdüren Van Başsavcılığı vekiller dışındaki diğer soruşturmanın şüphelisi olan tanıklara "Herhangi bir terörist unsur ile buluşulacağını biliyor muydunuz?" diye sordu. Tanıklardan bazılarının, "Bu yönde duyumlarımız olmuştu", "Buluşma için önceden haberleşildiği intibaını edinmiştik" şeklinde ifadeler verdikleri öğrenildi. Gültan Kışanak'ın "buluşma"dan hemen sonra, "Şaşırdınız mı?" sorusu üzerine, "Evet şaşırdım. Kaza olduğunu zannettik. Geldiğimizde onlar buradaydı" demesine rağmen, bazı tanıkların bu açıklamayla çelişkili ifadeler verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

FEZLEKEYE YANSIYACAK

BaÅŸsavcılığın, 9 milletvekili hakkında, "örgüt propagandası yapma" ve "örgüte yardım-yataklık etme" suçlarından fezleke düzenlemesi bekleniyor. Fezlekelerde, "BuluÅŸmanın yol kesme veya tesadüf olarak nitelendirilemeyeceÄŸi, önceden karşılıklı haberdar olunduÄŸu, tanık anlatımlarının da bu kanaati güçlendirdiÄŸi" iddilarının yer alabileceÄŸi belirtildi.Â

Başsavcılık, üç güvenlik ve istihbarat kurumuna "Karşılaşmanın olacağına yönelik elinizde önceden bilgi-belge var mıydı?" diye sordu. Üç kurumdan da yanıtın gelmesinin ardından fezlekeler Meclis'e iletilmek üzere Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!