Bulmacayla mahkemelik

Güncelleme Tarihi:

Bulmacayla mahkemelik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:48

Turizm Bakanı Mustafa Taşar, bir gazetenin bulmaca ekinde sorulan bir soruda kendisine hakaret edildiği iddiasıyla 5 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.

Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Star Gazetesi'nin bulmaca ekinde sorulan bir soruda kendisine hakaret edildiği iddiasıyla, gazete aleyhine 5 milyar liralık manevi tazminat davası açıyor. Taşar'ın avukatı Erden Arısoy hazırladığı şikayet dilekçesinde sorulan soruda müvekkili Taşar'ın manevi şahsiyetine hakaret edildiğini ileri sürerek 5 milyar lira manevi tazminat talep etti. Hakaret içerdiği iddia edilen ve bulmacanın ortasında Taşar'ın fotoğrafının yer aldığı 9 harfli soru şöyle: ‘‘Şu anki Turizm Bakanı Mustafa Taşar'ın ANAP İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde kendisine taktığı ad (resimdeki).’’ Bulmacanın cevap bölümünde ise ‘‘Otel A...ı’’ sözcükleri yer alıyor. Kendisi hakkında bu lakabı kullanan kişi ve gazeteler hakkında tazminat davası açan Mustafa Taşar'ın avukatı Erden Arısoy, açtıkları 10 ayrı davanın hepsini kazandıklarını, yaklaşık 15 milyar lira tazminat aldıklarını belirtti.

NAZIM'A KAYBETTİ

Turizm Bakanı Mustafa Taşar Hürriyet'in, tazminatlardan aldığı parayı nereye harcadığı yönündeki sorusunu yanıtlarken, ‘‘Benim de ödediğim tazminatlar oluyor. Bir kısmını oraya harcıyorum. Geri kalanı da siyasi masraflarıma kullanıyorum’’ dedi. Taşar ödediği tazminatlara ilişkin bir anısını da şöyle anlattı: ‘‘Bir gün baktım DYP, afişinde Nazım Hikmet'in şiiri kullanmış. Ben de tutup, ‘DYP yahudi ve komünist bir şairden medet umuyor' dedim. Bunun üzerine Nazım Hikmet'in yakınları dava açtı. Nazım'ın komünist olduğunu kabul ederken, Yahudi sözümü bir aşağılama sıfatı olarak kullandığımı ileri sürüp dava açtı. Ben Nazım'ın şiirlerinden yola çıkıp kendisinin de Polonya dan göç eden Yahudi asılı bir kişi olduğunu itiraf ettiğini mahkemede ileri sürdüm. Ama kabul edilmedi ve davayı kaybettim. O zamanın parası ile 1 milyar lirayı aşkın tazminat aldılar. Ama daha sonra Moskova gezimde gidip Nazım'ın mezarını ziyaret ettim.’’

O sözcüğün renkli tarihi

Siyasi tarihimize, ‘‘Otel a..sı’’ olayı diye geçen espri, 1991 yılında Semra Özal'ın ANAP İstanbul İl Başkanı seçildiği kongre sırasında yapıldı. Özal'ı desteklemek üzere The Marmara Oteli'ne kamp kuran Mustafa Taşar, siyasi gücünün ne olduğunu anlatmak için şöyle konuşmuştu: ‘‘Körfez Savaşı'nın komutanı Norman Schwarzkopf nasıl Çöl Ayısı ise ben de otel a...yım.’’ Taşar'ın bu sözleri, o günlerde basında büyük yankı uyandırmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!