Bulgaristan’la mayınsız sınır

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan’la mayınsız sınır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 02:16

Sofya'da biraraya gelen Başbakan Ecevit ve Bulgar meslektaşı Kral II. Simeon, kara mayınlarının temizlenmesinde anlaştı. Ayrıca Dereköy Sınır Kapısı’ndan TIR geçişleri de başladı.

Türkiye ile Bulgaristan sınırındaki kara mayınları temizleniyor. Ayrıca Avrupa’ya gidecek TIR’lar, Bulgaristan'la ikinci sınır kapısı olan Dereköy’ü de artık kullanabilecek. Bulgaristan'dan terör örgütlerinin faaliyetlerini yasaklamasını isteyen Başbakan Bülent Ecevit, iki ülkenin istihbarat örgütlerinin işbirliği çağrısına olumlu yanıt aldı. Başbakan Ecevit'in, Türklerin son seçimlerle hükümette etkin görevlerde bulunduğu Bulgaristan ziyareti dün başladı. Öğlen saatlerinde Sofya'ya varan Ecevit ilk olarak ‘‘Meçhul Asker’’ anıtını ziyaret etti ardından da Bulgaristan Başbakanı Kral II. Simeon ile görüştü. Bu görüşme sonrası, Yunanistan'ın ardından Bulgaristan ile de anti-personel kara mayınlarının kullanılmaması ve ortak sınıra yakın bölgelerdeki mayınların temizlenmesi konusunda anlaşma imzalandı. Ecevit, bu anlaşmanın iki ülke arasındaki karşılıklı güvenin ne derece ileri düzeye geldiğini gösterdiğini söyledi. İki ülke başbakanının ve heyetler arası görüşmelerde, TIR taşımacılığındaki zorluklar gündeme gelirken, Dereköy’ün TIR’lara da açılmasına karar verildi.

PKK'YI YASAKLAYIN ÇAĞRISI

Ecevit,
Bulgar meslektaşına, PKK'nın siyasallaşma sürecine girdiğini belirtirken, bazı Avrupa ülkelerinin, terör örgütüne verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Görüşmelerin basına kapalı bölümünde, Bulgaristan'ın, terör faaliyetlerini yasaklamasını da isteyen Ecevit basın toplantısında ise şöyle dedi:

‘‘Bu konuda Bulgaristan'ın iyi niyetinden eminiz. Fakat, PKK gibi bazı terör örgütleri gerçek kimliğini saklayarak, birtakım eylemler yapıyorlar. Terörizmle mücadale tüm dünyada çok güçlenmiştir. Terörizmle ciddi mücadale isteyen ülkelerin dayanışmaları gereklidir. İstihbarat örgütleri arasında, sıkı diyalog kurulmasının yararlı olacağını söyledim. Sayın Başbakan da istihbarat örgütlerinin bu konuda çok önemli görevler üstlenebileceğini belirttiler.’’

Meçhul Asker'e çelenk

Başbakan Bülent Ecevit, 2 günlük ziyaret için geldiği Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Başbakan Yardımcısı ve Bayandırlık Bakanı Konstantin Paskalev tarafından karşılandı. Ecevit'e resmi karşılama töreni ise Aleksandr Levski Meydanı'nda yapıldı. Ecevit, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

Sıcak karşılama

Başbakan Bülent Ecevit, Bulgaristan'ın eski kralı, Başbakan Simeon Sakskoburgoski tarafından çok içten ve sıcak bir şekilde karşılandı. Ecevit ve koluna giren Sakskoburgoski, gazetecilerin fotoğraf çekmesinin ardından başbaşa görüşmeye getçiler. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin son durumu, bölgedeki son gelişmeler ve kara personel mayınlarının sınır bölgelerinden temizlenmesiyle ilgili anlaşma ele alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!