Bulgaristan 13 ajan büyükelçisini geri çekti

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan 13 ajan büyükelçisini geri çekti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 21:10

Bulgaristan'ın eski komünist rejim için ajan olarak hizmet etmiş 35 büyükelçinin 13'ünü geri çektiği bildirildi.

Bulgar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vesela Çerneva, 1989 yılında sona eren komünist rejiminin lehine ajanlık yaptıkları bildirilen diplomatların tümünün geri çekilmesine ilişkin prosedürün uygulamaya konduğunu söyledi.

Aralarında Saraybosna, Atina, Tiflis, Belgrad, Pekin, Stokholm, Vilnüs, Berlin, Minsk ve Üsküp büyükelçilerinin de yer aldığı 'ajan diplomatlar listesi' içindeki tüm isimlerin geri çekileceğini kaydeden Çerneva, "bu listedeki 13 büyükelçinin dün itibarıyla artık merkezde olduklarını" kaydetti.

'Ajan' büyükelçilerin geri çekilmesine ilişkin hükümetin talebini askıya alan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un konuya ilişkin kararı ise henüz kesinleşmedi. Konuya ilişkin son kararı verecek olan Cumhurbaşkanının tepkisini önlemek isteyen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “sözkonusu büyükelçilerin siyasi danışmalar için merkeze çağrıldığını” dile getirdi.

Bulgaristan'da parlamento kararı ile kurulan devlet komisyonu Aralık 2010'da, aralarında Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tüleçki'nin de yer aldığı toplam 35 diplomatın daha önce 'ajan' olarak çalıştıklarını' açıklamıştı.

Ajanların isimleri, bağlı oldukları kurumları ve kullandıkları ajanlık kod adlarını açıklamakla görevlendirilen komisyonun açıklamasında, durumu incelenen 462 diplomatın 191'inin 'komünist ajanı' olduğu belirtilmişti.

Hükümet, 'skandal' olarak nitelenen olayla ilgili olarak tüm ajan diplomatların geri çekilmesine karar verirken, büyükelçi atamalarında son sözü söyleyen makamda bulunan Cumhurbaşkanı Pırvanov ise, 'her büyükelçinin durumunun tek tek incelenmesi' önerisi getirdi.
Tüleçki'nin yanısıra Bulgaristan'ın İstanbul, Bursa ve Edirne konsolosluk çalışanlarının da 'ajan diplomat' oldukları belirtilirken, bu isimlerin de 13 büyükelçinin geri çekilmesine benzer şekilde merkeze çağrılmasını beklendiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!