Bulgar Başbakan göstericilerden özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Bulgar Başbakan göstericilerden özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 00:00

Bulgaristan’da medya baronu Delyan Peevski’nin Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanlığı’na atanmasıyla patlak veren protestoların ardından Başbakan Plamen Oresharski hata yaptığını kabul edip halktan özür diledi.

Haberin Devamı

Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu, koalisyonun küçük ortaklarından Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından aday gösterilen Peevski’nin ülkenin en gizli belgelerine sahip kurumun başına getirilmesi nedeniyle onbinlerce kişi başkent Sofya ve diğer kentlerde beş gün boyunca eylem düzenlemişti. Halk tepkisi ve muhalefet partilerinin boykotu üzerine parlamento dün atama kararını iptal etti.

Ama istifa etmem

Henüz üç hafta önce hükümeti kuran Peevski de, parlamentoda dün yaptığı konuşmada “Siyasi bir hata yaptım ve bunun için sadece sizden değil sokaklara dökülen binlerce kişiden de özür diliyorum” dedi. “Benim istifa etmemi istediler. Bu çağrıyı çok açık şekilde duydum” diyen Oresharski, daha büyük bir siyasi krize neden olacağı gerekçesiyle istifa etmeyeceğini açıkladı. Ülkede eski Başbakan Boyko Borisov liderliğindeki merkez sağ hükümet, onbinlerce kişinin günler süren eylemleri sonucu şubat ayında istifa etmişti.

Haberin Devamı

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve HÖH ortaklığındaki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren Ataka Partisi’nin lideri Volen Siderov, eleştirdiği göstericilerin hedefi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!