Bülent Düzgit'i uğurladık

Güncelleme Tarihi:

Bülent Düzgiti uğurladık
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 14:33

"Bülent Çiziyor" adlı köşenin yaratıcısı, meslektaşlarının "karikatürün evliyası" diye tanımladığı Karikatürist Bülent Düzgit sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

BÜLENT DÜZGİT SON YOLCULUĞUNDA - FOTO GALERİ

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir tedavi gören ve dün hayatını kaybeden 63 yaşındaki Karikatürist Bülent Düzgit, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

"Bülent Çiziyor" adlı köşesiyle 16 yıldır Hürriyet okurlarıyla buluşan Bülent Düzgit'in Fatih Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına annesi Zeliha Düzgit, kardeşi İlhan Düzgit'in yanısıra Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi çalışanları ve karikatürist arkadaşları katıldı.

SESSİZ SEDASIZ BİR DEVDİ

Haberin Devamı

Cenazeye gelen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Bülent Düzgit'in ölümünün çok erken olduğunu belirterek, "Vurgulanması gerekenin başında Bülent'in karikatürünün sessiz ama çok önemli kişilerinden biri olduğu ortaya çıkıyor. Alçakgönüllülüğü bu kadar gerçek olarak rol yapmadan kullanan kişi sayısı sanıyorum ki, fazla değildir, bunların başında da Bülent Düzgit gelir" diye konuştu.

"KARİKATÜRÜN EVLİYASIYDI"

Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan da, Düzgit'in 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ekinde çalışmaya başladığını ve orada "Kelebek Kız" karakterini yarattığını anlatarak, "Bülent sessiz sedasız bir devdi gerçekten" dedi.

Karikatürist Metin Üstündağ da, karikatüristlerin ya hırçın, ya da haylaz olduğunu belirterek, "Karikatürcülerin bir çıkıntılığı olur. Birlikte çalışırken bazen Bülent ağabeyin orada olduğunu unuturduk. O kadar sessiz ve mahcup bir adamdı ki, sıradan birşey konuşurken bile yüzü kızaran bir adamdı. Ustalığının karşılığını da alamadı aslında" diye konuştu. Karikatürist Öznur Kalender de, "Türkiye'nin en büyük çizeriydi. Yediğimiz her lokmada onun emeği vardır. Hepimizin ustasıdır. Karikatürün evliyasıydı" dedi.

Çalışma arkadaşı Öznur Kalender ise Bülent Düzgit’i “1972’de birlikte Hürriyet’in kapısından girdik. Türkiye’nin en büyük çizeriydi ama bir karikatüristin bu kadar harcandığı olmamıştır. Böyle bir sanatçı bir daha gelmez. Evliya gibi bir adamdı” diye anlattı.

Haberin Devamı

Mizah yazarı Kandemir Konduk, birçok karikatüristin Bülent Düzgit’ten etkilendiğini vurgulayarak “Bir çizgi ustasıydı. Kendine özgü bir yaşam tarzı vardı. Ortalarda görünmeyen ama çok sevecen ve sıcak kalpli bir insandı" dedi. Düzgit’i bizzat tanımadığını ifade eden karikatürist Salih Memecan ise şunları söyledi:

“Ailece takip ettiğimiz, eşimin en sevdiği çizerdi. Her zaman takdirle izledik. Sessizliği güçtü. Her gün çizerdi. Çok üzüldük."

İç kanama yüzünden 22 gün boyunca tedavi gördüğü Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Merkezi’nde 63 yaşında hayatını kaybeden Bülent Düzgit, Habipler Yayla Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Düzgit'in cenazesi namazın ardından defnedilmek üzere Habipler Yayla Mezarlığı'na götürüldü.

Haberin Devamı

BÜLENT DÜZGİT KİMDİR?

Hürriyet Gazetesi’nde 22 yıldır Bülent Çiziyor köşesini çizen Büyent Düzgit 1947’de doğdu. İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi ve İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nde okuyan Bülent Düzgit’in ilk karikatürleri 1967’de Pardon mizah dergisinde yayınlandı. Daha sonra Hayat mecmuasında çalışmaya başlayan Bülent Düzgit 1972’de Hürriyet’ie geçti. Hürriyet bünyesindeki Kelebek Gazetesi’nin yüzü haline gelen ’Şirin’ tiplemesini yaratan Bülent Düzgit Çarşaf Mizah dergisinin kurucu kadrosunda da yer aldı. Bülent Düzgit 1988’den bu yana Hürriyet Gazetesi’ndeki karikatürleriyle ülkenin nabzını tutuyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!