Okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman bitecek? Uyum haftası başladı ilk ders zili bugün çaldı!

Güncelleme Tarihi:

Okullar ne zaman açılacak Yaz tatili ne zaman bitecek Uyum haftası başladı ilk ders zili bugün çaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 11:29

Uyum haftası eğitim programları dolayısıyla bugün itibaren eğitim öğretim dönemine kısmen başlandı. Belirli sınıfların 10 Eylül'de başladığı eğitim sonucu, geriye kalan öğrenciler için okulların ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Peki, okullar ne zaman açılacak?

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda açıklanan takvime göre  başladı.  döneme hazırlık manası taşıyacak. İşte, okullar ne zaman açılacak sorusuna yanıt arayan kişiler için merak edilen bazı detaylar

MEB çalışma takvimi ile okulların ne zaman açılacağı ve ne zaman kapanacağı belirlendi. Uyum haftası nedeniyle bazı öğrenciler bugün okula başladı. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5´inci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9´uncu sınıf öğrencileri için ilk zil bugün çaldı. Peki, geriye kalanlar için okullar ne zaman açılacak?

OKULLAR BUGÜN AÇILDI İLK DERS ZİLİ ÇALDI

Öğrencilerin okul kaygılarını giderebilmek ve okul ortamını sevdirebilme amacıyla uygulanan uyum haftası, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'nci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9'uncu sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrencileri kapsayacak.

Haberin Devamı

Bu öğrenciler, 10 Eylül ile 14 Eylül tarihleri arasında okul sıralarında yer alacak.

Geriye kalan diğer öğrenciler ise yeni eğitim öğretim dönemine 17 Eylül itibariyle başlangıç yapacak. 2018-2019 eğitim öğretim dönemi, 18 Ocak 2019 tarihinde sömestr tatiliyle sona erecek. İkinci dönem dersleri, 4 Şubat 2019 tarihinde yeniden başlayıp 14 Haziran 2019'a kadar devam edecek.

OKUL MASRAFLARI ARTTI

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim- İş), okul öncesi ilkokul, ortaokul ve liselere başlayan öğrencilerin okula başlangıç maliyetini hesapladı. Buna göre okula başlangıç giderinin geçen yıla göre yüzde 35,20 oranında arttığı iddia edildi.

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, okulların açılmasıyla birçok ailenin bütçesine okula başlangıç giderlerinin ağır bir yük getireceğini söyledi. Sendika olarak okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetine ilişkin bir rapor hazırlandıklarını kaydeden Iltar, 2018- 2019 eğitim öğretim yılının geçmiş yıllara oranla daha büyük maliyetle başlayacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Piyasadaki ürünlerin reel verileri üzerinden yapılan araştırmada, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği maliyeti tüm gerçekliğiyle ortaya çıkardığını belirten Iltar, okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç giderinin 1052,66 TL olduğunu söyledi. İlkokul 1'inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç giderinin 1624,50 TL, Ortaokula (5. sınıf) başlayan öğrencinin başlangıç giderinin 1700,78 TL, liseye başlayan öğrencinin ise eğitim giderinin 1829,98 TL olduğuna işaret eden Iltar, "Tüm eğitim kademelerindeki artış geçen yıla oranla yüzde 29,65 oldu" dedi.

'DAR GELİRLİ AİLELER BU YÜKÜN ALTINDAN KALKAMAZ'

Yapılan araştırmada okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan para, velilerin çocuklara verdiği harçlıkların dahil olmadığını kaydeden Fatin Iltar, "Sabit ve dar gelirli ailelerin bu yükün altından kalkması çok zor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Anayasanın 42. maddesine göre, temel eğitimin tüm vatandaşlara eşit ve parasız olması gerektiğini ifade eden Fatin Iltar, “Bir yandan okula başlama maliyetleri artarken, diğer yandan devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara olan rağbet artmıştır. Veliler nitelikli eğitim için özel okullara neredeyse zorunlu kayıt yaptırmaktadır" dedi.

OKUL SERVİSLERİNE ZAM

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde ikamet eden binlerce öğrencinin kullandığı okul servislerinde bu yıl, 50 TL'ye kadar zam yapıldı. Zam oranları mesafeye göre 25 ila 50 lira arasında değişiklik gösterdi. Yapılan zam oranlarını detaylı öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayın

Haberin Devamı

KİTAPLAR HAZIRLANDI 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 141 milyon ücretsiz ders kitabının, yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül Pazartesi günü öğrencilere sorunsuz teslim edecek.

MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, öğrencilere örgün eğitim için ücretsiz verilecek toplam 141 milyon 505 bin 230 ders kitabının baskısı tamamlandı.

Geçen yıllarda mayıs ayında yapılan ders kitapları ihaleleri, bu yıl müfredat değişikliğine gidilmesi nedeniyle 13-17 Temmuz'da gerçekleşti. Temmuz sonu imzalanan sözleşmelere göre, ücretsiz ders kitapları, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü depolarına 15 Eylül'e kadar teslim edilecek.

Bu kapsamda, 6 Ağustos'tan itibaren baskısı tamamlanan ücretsiz ders kitaplarının il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü depolarına dağıtımı devam ediyor.

Haberin Devamı

Teslim edilmesi gereken toplam 141 milyon 505 bin 230 kitaptan 110 milyonunun, 81 ildeki 420 il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü depolarına dağıtımı yapıldı.

Depolardan okullara dağıtımlar da en kısa sürede tamamlanacak. Tüm ders kitapları, yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı 17 Eylül Pazartesi günü okullarda sıraların üzerinde olacak.

Yetkililer, ders kitaplarının baskı ve dağıtım sürecinin MEB tarafından yakından takip edildiğini, kağıt fiyatlarının dolara bağlı artmasının ders kitaplarının baskı sürecini etkilemediğini ve eğitim öğretimi aksatacak herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını söyledi.

Öte yandan, 2018-2019 eğitim öğretim yılında okutulacak kitapların tamamına ‘http://www.eba.gov.tr/ekitap’ internet adresinden ulaşılabilecek.

ÇOCUKLAR OKULA GİTMEYİ REDDEDİYORSA NE YAPMALI, NE YAPMAMALI?

Okulu reddetme davranışı olan çocuklar yaşadıkları korku, kaygı ve/veya güvensizlik duygularıyla nasıl başa çıkabileceklerini bilemezler. Bazen okula gitme düşüncesi bile bu çocukların kaygılarının veya fiziksel semptomlarının ortaya çıkması için yeterli. Ebeveynlerin attığı doğru adımlar bu sorunun aşılmasında kolaylaştırıcı bir rol oynarken, ebeveynlerin yanlış adımları ise, bu sorunun daha da karmaşık bir hale gelmesine neden olabilir. Hangi durumlarda nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiği üzerine şu öneriler faydalı olabilir:

1- Çocuğunuz okulla ilgili kaygılarını ya da korkularını anlatırken:
- İşlerinizi bir kenara bırakarak ve tüm dikkatinizi çocuğunuza vererek onu dinleyin. Ne zaman kaygılanırsa ya da ne zaman korkarsa gelip sizinle konuşabileceğini vurgulayın.
- Durum görmezden gelinmemeli. Bu sorunu görmezden gelmek kısa vadede çocuğun sosyal ve akademik alanda sorun yaşamasına neden olabileceği gibi uzun vadede kaygıyla ilgili farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

2- Çocuğunuzun fiziksel semptomları  (karın ağrısı, kusma, titreme vb.) varsa:
- Bu semptomların altında fiziksel bir neden olup olmadığını ayırt etmek için çocuk doktorunuza başvurun.
- Dalga geçmeyin ya da ailedeki diğer kişilerin bu durumla dalga geçmesine izin vermeyin.

3- Fiziksel semptomları nedeniyle okula göndermediğinizde:
- Okul rutinini devam ettirin. Aynı saatte kaldırıp kahvaltısını yapmasını sağlayın, hatta evde de okul kıyafetlerini giyip mutfak masasında oturması ve okulla ilgili çalışmalarını tamamlamaları istenebilir.
- Evde televizyon seyretmesine, bilgisayar oynamasına, oyuncaklarıyla oynamasına veya parka gitmesine  izin vermeyin.

4- Okula bıraktığınızda ağlamaya başlarsa:
- Çocuğunuzun ne hissettiğini, ne düşündüğünü ve ne yaşadığını anlamaya çalışın. Sakin bir ses tonuyla, “Okuldayken kötü bir şeyler olacağından korktuğunu biliyorum” gibi bir cümle kurarak onu anladığınızı gösterin.
- “Maskaralık yapma, senden utanıyorum”, “Etrafına bak senin gibi yapan var mı?” gibi cümleler kurmayın. Bu cümleler size zararsız gibi gözükse bile çocuğun kişiliğinin gelişiminde son derece yıkıcı etkileri olabilir.

5- Çocuğunuz tekrar tekrar okula gitmeyi istemediğini söylediğinde:
- Bu probleminin üstesinden gelmek için çocuğunuzun neler yapabileceğini ona sorun. Böylelikle durumu kendi kontrolünde hissetme olasılığı daha fazla olacaktır.
- Öfkelenmeyin; bağırıp çağırmayın, çocuğunuzu suçlamayın. Özetle sizin bu konuda hayal kırıklığı yaşadığınızı görmeleri, çocuklarınızın kaygısını daha çok arttırabilir.

Tüm bunlardan sonra hala çocuğunuzun okulu reddetme sorunu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka çocuğunuzun okuluyla iletişime geçin. Özellikle sınıf öğretmeni ve okul psikolojik danışmanıyla endişelerinizi paylaşın ve çocuğunuzun okula uyumu sağlayacak bir program geliştirmesi için işbirliği sağlayın.

BAKMADAN GEÇME!