İftar saat kaçta yapılacak? 8 Mayıs imsakiye bilgileri ve iftar saatleri

Güncelleme Tarihi:

İftar saat kaçta yapılacak 8 Mayıs imsakiye bilgileri ve iftar saatleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2019 13:56

Mübarek ramazan ayının üçüncü günü ile beraber, yurt genelinde 81 ilde yaşayan vatandaşlar da, saatlerin ilerlemesi ile imsakiye ve iftar saatleri ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Akşam ezanı ile beraber oruçlarını açacak olan vatandaşlar, Diyanet'in yayımladığı iftar saatleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamlayacak. Peki, bugün iftar saat kaçta yapılacak? İşte, il il iftar saatleri ve 2019 Ramazan İmsakiyesi ile ilgili detaylar.

Haberin Devamı

2019 ramazan ayının üçüncü günü için oruca niyet eden vatandaşlar, akşam ezanı saatinin yaklaşmasıyla birlikte, oruçlarını ne zaman açacaklarını ve iftara ne kadar süre kaldığını öğrenmek adına araştırmalarına hız verdi. Bugün iftarın saat kaçta yapılacağını merak eden pek çok vatandaş, Diyanet'in açıkladığı iftar saatlerini sorguluyor. Peki, bugün iftar saat kaçta? Akşam ezanı ne zaman okunacak?

Büyük bir sabırla ezan vaktinin gelmesini bekleyen vatandaşlar, 'İftar saat kaçta açılacak?', 'İftara kaç saat kaldı?' ve 'Akşam ezanı saat kaçta okunacak?' gibi sorularına internetten yanıt arıyor. Akşam vaktinin yaklaşmasıyla birlikte iftar hazırlıklarına başlayacak vatandaşlar, bugün iftara ne kadar süre kaldığını öğrenmek istiyor. İşte, 8 Mayıs İl il iftar saatleri...

Haberin Devamı

DİYANET'İN YAYINLADIĞI İL İL İFTAR SAATLERİ

İl il iftar saatleri, ezan saatinin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca oruç tutan vatandaş tarafından sorgulanmaya başladı. İşte, Ramazan'ın üçüncü gününü oruç tutarak idrak eden milyonlarca kişinin merak ettiği iftar saatleri...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2019 ramazan imsakiyesine göre bugün oruçlarını tutan vatandaşlar, İstanbul'da 20:14'de Ankara'da 19:56'da İzmir'de 20:16'da, Bursa'da 20:12'de Adana'da ise 19:40'da iftarlarını yapacak.

Diğer illerde ikamet eden vatandaşlarımız da aşağıdaki görsele tıklayıp bulundukları şehri seçtikten sonra iftar saatlerini öğrenebilir.

İftar saat kaçta yapılacak 8 Mayıs imsakiye bilgileri ve iftar saatleri

CANAN KARATAY'DAN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının insan sağlığı için çok önemli olduğunu, sıcak ve uzun günlerde oruç tutarken bol su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Karatay, günde iki öğün yemek önerdiğini, İbn-i Sina'nın da "İki öğün sağlıklıdır, üçüncü öğün hastalıktır." dediğini anımsattı.

Hz. Muhammed'in iki öğün ve az yemek yediğinin bilindiğini belirten Karatay, "Bu (Günde iki öğün yemek), vücudun bir süre dinlenmesine, rahatlamasına, kendini toparlamasına, fabrika ayarlarına dönmesine fırsat tanımak demektir. Şimdiye kadar 'Sık sık ye, az ye.' diye diye insanları enine büyüttüler. İnsan organizması fizyolojik olarak iki öğün, hastaysa en fazla üç öğün yemeye programlanmıştır. İşte ramazan ayı bu imkanı vermektedir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Karatay, oruçluyken herkesin normal hayatını sürdürmesi gerektiğini anlatarak, "76 yaşındayım, senelerdir 2 öğün yiyorum ve normal hayatımı sürdürüyorum. Her türlü aktivitemi de yapıyorum. Bunun alışkanlıkla ilgisi yok. Sağlıklı beslenirseniz vücut ve hücreler zaten toparlıyor. Acıkmıyorsunuz, acıkan beyniniz. Acıktıran da ekmek, şeker ve şekerli içecekler. Bunlar çok çabuk acıktırır ve susatır." ifadelerini kullandı.

Ramazanda susuz kalmamanın, hakiki ve sağlıklı protein ve karbonhidratlarla beslenmenin önemli olduğunun altını çizerek, "boş" kalorilerden, çabuk acıktıran, halsiz bırakan yiyeceklerden uzak durulmasını önerdi.

İftarda çok fazla yemek yenilmemesi gerektiğini dile getiren Karatay, "Orucumuzu paça çorbasıyla açabiliriz. Mercimek, tarhana veya yayla çorbası da olabilir. Yanında tabii ki su tüketmeliyiz. Sağlıklı yerseniz, aç kalmazsınız. Vücudun ihtiyacı olmayan miktarda gıdalar vücuda girdiği zaman gaz, şişkinlik, kabızlık yapar. Bir de iftarda, bağırsakların iyi çalışması için mutlaka zeytinyağı ve kahve içmek çok önemli. Çorbadan sonra bir süre yemeyelim. Daha sonra o akşam ne yapıldıysa yenebilir. Sahura kadar bol bol su içelim." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SAHUR İÇİN ÖNERİLER

Karatay, sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık açısından riskli olduğuna dikkati çekerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Sahurda omlet yenebilir. Yumurta çok önemli ama köy yumurtası olacak. Bir de köy tereyağı olacak. Yanında zeytin, turp ve yeşillik de çok önemli. İçecek olarak şekersiz süt ve kahve olabilir. Seviyorsanız ayran içebilirsiniz. Kahvaltıya alışıksanız, kahvaltı yapılabilir. Sabah çorbası da önemlidir ama tok tutmaz. Burada en önemli şey susuz kalmamak. Bir iki gün önceden vücudu sulandırmaya başlamamız lazım.

Şimdikiler eski ramazan pidesi gibi değil ama küçük bir parça içine bol tereyağ sürerek tüketilebilir. Peynir de çok önemli. Tam yağlı peynir ve tam yağlı yoğurt da yenmeli. Bir avuç kadar kuru ceviz, fındık, fıstık da olabilir."

BAKMADAN GEÇME!