Bugün içinize dönün

Güncelleme Tarihi:

Bugün içinize dönün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2012 13:18

Dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediği düşünülen depresyon Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 2030 yılında en yaygın birinci hastalık sıralamasına yükselecek.

Haberin Devamı

1992 yılından beri kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de "depresyon"a dikkat çekildi. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu, tarafından bu senenin teması "Küresel bir kriz olarak depresyon"seçildi. Sağlık Bakanlığı da 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne dikkat çekti.


  
Günümüzde depresyonun dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir. Günümüzde yaşanan ekonomik krizlerin başta depresyon başta olmak üzere birçok ruhsal hastalık ile ilgisi olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Şiddete maruz kalma, çocukluk çağında travmatik yaşantıların da depresyonun ortaya çıkmasında ciddi etkenler olduğu bilinmektedir.

 

HASTALIKLARIN YÜZDE 20'SİNDEN SORUMLU


 
Avrupa bölgesinde ruhsal rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalık yükünün %20’sinden depresyonun sorumlu olduğu, bazı ülkelerde ise bu oranın %26’lara kadar çıktığı belirtilmektedir. 
 
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada ruh sağlığı hizmetlerinin dünya standartlarına uygun bir biçimde verilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılında Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planını hazırladığını bildirdi.

Haberin Devamı


Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı'nda yer alan ana başlıklar;
• Ruh sağlığı hizmetlerinde toplum temelli uygulamalara geçilmesi,
• Ağır özürlü durumda olan ruhsal hastalar için tedavi ve bakım sisteminin kurulması,
• Ülkemizdeki psikiyatri hizmetlerinin kapsam ve kalitesinin arttırılması,
• Önleme ve koruyucu çalışmalar kapsamında çocukluk çağı travmatik yaşantıların önlenmesi, çocukların fiziksel olduğu kadar psikososyal gelişimlerinin desteklenmesi,
• Acil ve afet durumlarında psikososyal destek hizmetlerinin geliştirilmesi,
• İntihar önleme çalışmaları olarak belirlenmiştir.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!