Bugün daha da sıcak

Güncelleme Tarihi:

Bugün daha da sıcak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 00:00

Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak dalgası İstanbu’da aşırı nemle birlikte bunaltıyor. Vatandaşlar serinlemek için çareler arıyor. Dünkü sıcak nedeniyle havuzlar ve Boğaz kıyıları denize girenlerle doldu.

İSTANBULLULAR dün Avrupa yakasında 33, Anadolu Yakası’nda 36 dereceyi bulan sıcaklık ve yüksek nem nedeniyle, zor anlar yaşadı. Sıcaklık bugün 37 dereceye kadar yükselecek. Nem oranın da yüksek olması beklenen kent, yarından itibaren yağmurla rahatlayacak. Uzmanlar, özellikle çocuk ve yaşlıların 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda olmamaları gerektiğini belirtirken, tatil günün gezerek geçirecek olanların kesinlikle şapka takmasını tavsiye ettiler. Eğer bugün sahile, pikniğe ya da alışverişe gidecekseniz, yanınıza bol su almayı da unutmayın.

İstanbul’da dün gündüz yüzde 28’lerde olan nem akşam saatlerinden itibaren yüzde 60’lara kadar yükseldi. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, hava sıcaklığının mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyrettiğini söyledi. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre dün en yüksek 36 derece olan en hava sıcaklığı, bugün 37’ye çıkacak. Yarın beklenen yağmurla birlikte sıcaklığın 32, Salı günü ise 30 dereceye düşmesi bekleniyor.

1970’TE 40.5’İ GÖRDÜK

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentin geçtiğimiz Haziran’da 38 derece sıcaklığı gördüğünü belirterek, şunları söyledi: "Ancak İstanbul, en yüksek hava sıcaklığını, 1970’de 40.5 derece ile gördü. Sıcaklığın bu değere ulaşacağını sanmıyorum. Pazartesi (yarın) Trakya’dan beklediğimiz bir yağış var. Özellikle Silivri, Çatalca bölgelerinde görülebilir. Salı günü ise Anadolu yakasında etkili olmak üzere, gök gürültülü sağanak yağışlı bir hava bekliyoruz. Bu da serin bir hava anlamına gelir."

BİLİMADAMLARI

Aşırı sıcak havalara alışın


AVRUPA ve ABD’yi kasıp kavuran aşırı sıcakların, fosil yakıt kullanımından kaynaklanan küresel ısınmanın bir sonucu olduğuna işaret eden bilim adamları, gelecekte bu tür sıcaklık dalgalarına daha sık rastlanacağı uyarısında bulunuyor. İsviçre’deki uluslararası bir konferansta konuşan Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Bürosu’ndan Paul Della-Marta, 1880 yılından bu yana Avrupa’nın batısını vuran sıcak hava dalgalarının sayısının ikiye katlandığını, yıl içindeki sıcak günler ortalamasının da üç misli arttığını bildirdi.

GECE ARTIYOR

Mart ayında yayınlanan bir makalede de, dünyanın büyük bir kısmında 1951 ile 2003 yılları arasında yapılan tespitlerde, geceleri sıcaklıkların arttığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!