Buca elektrik meydan savaşı

Güncelleme Tarihi:

Buca elektrik meydan savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 02:19

İzmir Buca'nın gecekondu mahalleleri bir kez daha ‘elektrik savaşı’na sahne oldu. Alışıldığı üzere konu yine kaçak elektrikti. Gecekondu sakinleri, TEDAŞ'çılara taş ve sopalarla saldırarak terör estirdi.

Elektrik hırsızlarına karşı savaş açan TEDAŞ görevlilerinin kaçak kablo operasyonunda yine ‘meydan savaşı’ manzaraları yaşandı. Kaçak elektrik almak için kullanılan kabloları toplayan TEDAŞ görevlileri ile direnen gecekonducular arasında arbede çıktı. Taş ve sopalarla görevlilere saldıran kadınlar, TEDAŞ'çılara çok zor anlar yaşattı.

Daha önce de TEDAŞ görevlilerinin defalarca kaçak elektrikte kullanılan kabloları topladığı Buca İlçesi'ndeki gecekonduların yoğun olduğu Kozağaç ve Şahintepesi Mahallesi'nde, yeniden operasyon düzenlendi.

ÇENGEL'E ENGEL OLAMIYORLAR

Sokaktaki enerji hattına 'çengel' olarak bilinen hat çekerek kaçak elektrik kullananlara yönelik operasyon gizlilik içinde gerçekleşti. TEDAŞ yetkilileri, gazetecileri Bölge Müdürlüğü'nde toplayıp operasyon bölgesine götürdü.

Çevik Kuvvet polisi ve TEDAŞ görevlilerini karşılarında gören gecekonducular kaçak elektrik aldıkları kabloları toplamaya başladı. Bu sırada kabloları almak isteyen TEDAŞ görevlileri ile kendilerine direnen gecekondu sakinleri arasında arbede çıktı. Özellikle kadınlar TEDAŞ görevlilerinin üzerine sopalarla saldırdı ve taşladı. Bazı kadınlar baygınlık geçirdi.

TRT de bölgeden canlı yayın yaptı. Yarım saat süren operasyonda toplanan kablolar TEDAŞ'ın kamyonetine sığmadı.

100 bin kaçak

TEDAŞ İzmir Bölge Müessse Müdürü Yavuz Heray, operasyonu başından sonuna kadar izleyerek yönlendirdi. Operasyonların süreceğini söyleyen Heray şöyle dedi:

‘‘Ülkemizde enerji kaybı yüzde 21'leri buluyor. Bunun yüzde 7'sinin kayıp, yüzde 14'ünün de kaçak kullanım olduğunu hesaplıyoruz. Kaçak elektrik kullanımının Türkiye'ye yıllık maliyeti 1.5 milyar dolar. Bu ekonomik sıkıntıda bu rakam çok önemli. Biz İzmir'de 80-100 bin arasında kaçak elektrik kullanan konut olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun maliyeti 10 milyon dolar. Yeni yapılacak düzenlemelerle kaçak elektrik kullananlar abone yapılacak ve bu kaçağın önüne geçeceğiz.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!