Bu toka bitten kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu toka bitten kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 14:14

Kirli, temiz demeden bütün saçlarda yaşayabilen biti uzak tuttuğu bildirilen saç tokaları, özellikle okulların açılmasından bu yana yoğun ilgi görüyor.


Saçın saça teması sonucu bulaşabilen ve hızla üredikleri için uzaklaştırılması oldukça güç olan bitler, halen özellikle okul çağında çocuk sahibi birçok ailenin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Kırsal alanlarda, bu zararlının uzaklaştırılması için saçlara gaz yağı bile sürülürken, genellikle ya bit ilacı kullanılıyor ya da saçlar kesilerek mücadele ediliyor.

Korunması uzaklaştırılmasından daha kolay olduğu için bir firma, bitlere karşı koruma sağlayan saç tokası üretti. Yaz aylarında eczanalerde satışa sunulan saç tokaları, özellikle okul çağındaki çocuklar ve velilerinden yoğun ilgi görüyor.
Bursa'da eczacılık yapan Hilal Çetinkaya, bitlerin temiz, kirli demeden her saçta yaşayabildiğini, oldukça hızla çoğalabildiklerini söyledi.

Yaz aylarından bu yana sattıkları “Biti getirmeyen saç tokası”nın ise bitin saçlara yerleşmesini önlediğini öne süren Çetinkaya, şunları kaydetti:

“Eskiler çok iyi bilir. Bitlerin gelmemesi için çocukların yakalarına sürülen ya da bez içine sarılıp takılan 'kafur' denilen bir madde var. Kafur, etkin kokusu bulunan birçok ilaçta kullanılan bir madde. Bu ürünün bulunduğu yere bit hiç uğramıyor. Saç tokalarına da kafur yerleştirilmiş. Bu koku sayesinde tokanın kullanıldığı saça bit gelmiyor.”

Okulların açılmasından bu yana tokaya olan talebin giderek arttığını belirten Çetinkaya, “Talep çok yoğun. Yetişkinler de çok alıyor. 5 liradan satılıyor. Kafur, zaman içinde etkisini kaybediyor ancak tokalar bir yıl boyunca bitlere karşı etkili olabiliyor. Tokayı kullanan kız çocukları, bit konusunda oldukça rahatlar' dedi.

Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neşe Kırımer de kafur maddesinin bit kovucu özelliğinin bilimsel olarak da bilindiğini belirterek, “Halk arasında da kullanılan bir şey. Anneler bir torbanın içine dikip, çocukların yakalarına önlüklerinin,içine tutturuyorlar. Kafur, kokulu bir madde. Bunun bit kovucu özelliğini içeren bilimsel çalışmalar da var. Doğal bir ürün. Direkt cilde temas etmediği için ciltte bir yan etkiye neden olmaz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!