Bu tankerler ciddi endişe

Güncelleme Tarihi:

Bu tankerler ciddi endişe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, onur konuğu olarak katıldığı Orta Avrupa Liderler Zirvesi’nde, çevresel endişelerini öne çıkararak enerji konulu bir konuşma yaptı, boğazlardaki tanker tehlikesini gündeme taşıdı.

Gül zirvenin ikinci gününde yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

’’Bildiğiniz gibi Karadeniz limanlarından ithal edilen doğalgaz ve petrol tankerlerle Türk boğazlarından geçmektedir. Bu, bizim için ciddi endişeye neden olmaktadır. Boğazlarda bir çarpışma sonucu oluşacak patlama, yalnızca binlerce insanın hayatını tehlikeye atmakla kalmayacak aynı zamanda şehirlerin ve doğal çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Felaket aynı zamanda petrolün dünya pazarlarına ulaşımını kesintiyi uğratacaktır. Bu sorun, enerji aktarımında boğazların değil boru hatlarının kullanımı ile çözülebilir. Boğazları baypas edecek seçenekler ekonomik getirileri değil çevresel açıdan da dikkate alınmalı. Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın bunu sağladığını düşünüyoruz.

Türkiye, Transkafkas hattının birinci ayağında, gelecekte Türkmen, Kazak ve daha sonraki aşamada Özbek gazını Batı’ya iletecek. Türkiye, aynı zamanda Arap gazı, Türkiye_İsrail enerji koridoru projesi ve Suriye-Ürdün-Mısır-Irak-Lübnan ile interkonnekte elektrik projelere devam etmektedir. İnanıyorum ki, Irak doğalgazı Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel inşa edilecek bir hat ile Türkiye’nin ulusal hattına bağlanabilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!