Bu oyun hep yasaklanıyor!

Güncelleme Tarihi:

Bu oyun hep yasaklanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2001 13:31

Bizim Tiyatro'nun Ölüm Uykudaydı adlı oyunu Merzifon'dan sonra bu kez de Kırşehir Valiliği tarafından yasaklandı. Eğer Kırşehir Valiliği, bu kararı almasaydı Ölüm Uykudaydı, yarından itibaren Kırşehir'den başlayarak Boğazlayan, Sivas, Hacı Bektaş, Denizli, Aksaray ve Ankara'da sanatseverlerle buluşacaktı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Bizim Tiyatro, bu kez de Kırşehir Valiliği'nin yasaklamasıyla karşı karşıya. Topluluk, Ölüm Uykudaydı adlı oyunla yarın Kırşehir'den başlayacağı turneyi valilik 'uygun görmediği' izin ertelemek zorunda kaldı.

Geçen yıl da geniş kapsamlı turne süreci içinde Diyarbakır, Zonguldak ve Bursa savcılıkları tarafından TCK.576 ve 119.madde- TCK.426/1 maddelerince yasaklanan Ölüm Uymudaydı en son bundan bir kaç gün önce Merzifon'da yine aynı gerekçeyle perde açamamıştı.

Bizim Tiyatro'nun kurucusu ve aynı zamanda Ölüm Uykudaydı adlı oyunun, hem yönetmeni hem oyuncusu olan Zafer Diper, bu uygulamanın çağdışı ve mantıksız olduğunu söyleyerek " İnsani ve toplumsal sorunları irdeleyen sanatsal bir olay nasıl suçlanabilir, suçlu olabilir" diye soruyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili bir bildiri yayınlayan Diper şunları söylüyor:  "Oyunun gösterimi iki yıldır, yurtiçinde ve yurtdışında- hem de büyük bir beğeni ve ilgiyle sürdürmekte..Ne ki, bir sürü yerde oynanmasına karşın, bazı yerlerde savcılık tarafından suçlanmakta, hakkında davalar açılmakta ve bir diğer yandan da geçenlerde Merzifon’da, bugün de Kırşehir’de (ki gerisi gelecektir kuşkusuz) yasaklanmakta...Oynanıyorsa, kimi yerlerde neden dava açılıyor; kimi yerlerde dava açılıyorsa, oyun neden yasaklanıyor; ve kimi yerlerde sergileniyorsa, diğer kimi yerlerde neden dava açılıyor ya da yasaklanıyor?!

Çağdışı olanı bir yana bırakırsak, bu mantık dışı olanı açıklayan bir yasa var mı? Oyun Latin Amerika’da, bir ülkede yaşanan insan hakları ihlallerini, trajik bir boyutta, tiyatro sanatın diliyle ele almaya-yorumlamaya çalışıyor (tiyatrobilimclerinin, binlerce izleyicinin görüşü böyle)..Sanatın-sanatçıların “insan hakları ihlallerini ele alan” bir yapıtı ele alması, sergilemesi mi yasak..Başımıza gelenlere bakılırsa, bir suç var ortada!? Biz bilemiyor ve bunu yüce devletimize soruyor; “engin bilgisi”, “deneyimi” ve de tabii ki “yasalarıyla” bizi aydınlatmasını bekliyoruz."

Cuma Boynukara'nın yazdığı Zafer Diper'in yönetip oynadığı tek kişilik oyun, bir Latin Amerika ülkesinde aşanan insan hakları ihlallerini konu alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!