Bu nasıl doktor?

Güncelleme Tarihi:

Bu nasıl doktor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2001 00:00


Mesude ERŞAN - İSTANBUL
Haberin Devamı

Kitap yazıp, hastalarının sırlarını açıkladı

Psikiyatrist Ergon Mengi'nin ‘‘Badem Ağacı’’ adlı kitabına tepki yağıyor. Mengi, ‘‘İzin alıp, yazdım’’ derken, Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, ‘‘İzin almadı’’ dedi. Meslektaşları, Mengi'nin davranışını tıp ahlakına aykırı buldu.

Ünlülerin psikiyatristi Ergon Mengi'nin ‘Badem Ağacı’ adlı kitabında kamuoyunun da yakından tanıdığı bazı hastalarıyla ilgili ‘özel’ açıklamaları büyük tepki topladı. Dr. Mengi, hastalarından ‘izin’ alarak kitabını yazdığını söylerken, hastalarından ünlü tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, ‘‘Hayır, benden ne sözlü ne yazılı izin aldı’’ diye konuştu.

İZİN ALDIM

Kitabındaki olayların ‘20-30 yıllık’ olduğunu belirten Dr. Mengi, ‘‘İzin almadan hiçbirşey yazmam. Hiçbiri ‘hayır' demedi. Hepsi arkadaşım. İzin istediğim herkes verdi. Bunların hepsi basında çıkmış hikayeler. Niye vermesinler?’’ diye konuştu. İzinlerin yazılı olup olmadığının sorduğumuzda ise Dr. Mengi, ‘‘Buna yanıt vermek istemiyorum. Manasız’’ dedi. Hastalarıyla ilgili bilgileri açıklaması nedeniyle 3 aya kadar hapis cezası istenebileceğinin hatırlatılması üzerine de Dr. Mengi, ‘‘Hepiste, ikinci bir kitap için malzeme toplarım’’ yanıtını verdi. Hastalarıyla aralarında her zaman ‘dostluk' geliştiğini anlatan Dr. Mengi, ‘‘Kendimi hekimlikten çoktan emekli ettim ama hastalar emekli etmiyorlar. 24 saat telefonum açık. Sesimi duymanın bile en iyi ilaç olduğunu söylüyorlar ve arıyorlar’’ diye konuştu. ‘Sosyete playboyu' olarak bilinen İlker Mengi'nin babası olan Dr. Mengi ayrıca ‘sanatçıları' çok sevdiğini de söyledi.

HAYIR ALMADI

Tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter, Dr. Mengi'nin kitabını yazarken, kendisiyle ilgili bölümler için izin istemediğini söyledi. Uzun zamandır Dr. Mengi ile görüşmediğini belirten Kenter, ‘‘Kitabı görmedim. Kendisinin hastası oldum bir süre. Dostluğum da oldu. Kitaptaki açıklamaları dostlukla yaptı herhalde. Benim de zaten alkolizm gibi bir sorunum kalmadı’’ dedi. Kendisiyle ilgili açıklamalardan rahatsız olup olmadığı yönündeki soru üzerine Kenter, ‘‘Bu konuda birşey düşünmedim. Açıklamasının doğru olup olmadığını hekimler kendi aralarında halletsinler. Ama Dr. Mengi'nin bana zamanında yardımı dokundu’’ dedi.

Psikiyatristler: Onay bile olsa isim geçemez

Türkiye Psikiyatri Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cem Ataklı, ‘‘Bu davranış etik değil. Ne tıp, ne de psikiyatri etiğine uymaz. Çok önemli bir ilke olan gizlilik ilkesinin ihlali’’ dedi. Psikiyatri etiğinin birinci maddesinin ‘gizlilik’ ilkesi olduğunu belirten Dr. Ataklı, şunları söyledi: ‘‘Bu kişilerin iznine tabi bir durum değil. Bu bir gizliliktir. Bunu deme hakkına sahip değilsiniz. Hepsinin onayı alınmış olsa bile herhangi bir şekilde isimlerin geçmemesi gerekiyor. Asıl sorun, bir hekimin kendisine açıklanan ve bunların içinde sır niteliği olabilecek ifadeler geçiyor. Bunların isim verilerek yazılması en hafif ifadeyle çok ciddi bir etik kusur. Söz konusu kişiler şikayetçi olurlarsa tazminat hakkı da doğar. Çünkü bu mesleğimiz adına çok çirkin. Bize gelen ve çok özel sırlarını anlatan kişilerin güvenini sarsıcı bir olay. Sadece Ergon Bey'i bağlayan bir olay olmaktan çıkıyor. Kayıtları inceleyeceğiz. Üye değilse bile Onur Kurulu'na verilmesini isteyeceğiz. Yaptırımı olmasa bile en azından bu etik dışı davranışın sonuçlarını görmesi için. Bu konuda büyük şikayetler ve sıkıntılar var.’’

Tabip Odası: Etiğe aykırı

İstanbul Tabip Odası Etik Kurul üyesi Dr. Yıldırım Gülhan, ‘‘Sözlü izin bile alınmış olsa birşey ifade etmez. Hastanın yazılı izni alınmadan böyle bir açıklamanın yapılması, tıp ahlakı ve etik kurallara, Tıbbi Deontoloji Yönetmeliği'ne aykırıdır. İstanbul Tabip Odası bunu ihbar kabul edip soruşturma başlatacaktır’’ dedi. Hastaların sırlarının, yazılı izinleri olmadan ‘kesinlikle’ üçüncü şahıslara açıklanamayacağını söyleyen Dr. Gülhan, şöyle konuştu: ‘‘Hastanın sırrı, hastanın yazılı izninin olması veya mahkemenin istemesi koşuluyla verilebilir. Bunun dışında hiçbir hekim hastasının hastalığını ve kişisel bilgilerini açıklayamaz.’’ Hastaların ‘sözlü’ izninin yetmediğini belirten Dr. Gülhan, ‘‘Sözlü izne nasıl inanılır? Tabii ki iznin alındığı kanıtlanmalı’’ diye konuştu. İstanbul Tabip Odası Etik Kurulu'nun konuyu inceleyeceğini söyleyen Dr. Gülhan, ‘‘Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra, hekimin ifadesine ve savunmasına başvurulur. Uyarma ya da 15 günden 6 aya kadar meslekten men gibi cezalar verilebilir’’ dedi.

Hapsi istenebilir

Avukat Cengiz Hortoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun 198'inci maddesinin, meslek sırrını yayanlar için 3 aya kadar hapis cezası öngördüğünü söyledi. Hortoğlu, hekim ve avukat gibi meslek sahiplerinin işleri gereği öğrendikleri sırları mahkeme kararı olmasızın açıklamalarının cezai işlem gerektirdiğini belirterek, ‘‘Ancak bunun için kamu davası açılamaz. İlgili mağdur sahısların şahsi dava açmaları gerekiyor. Mahkemede, iznin verildiğine dair kesin kanıt istenecektir. Tanık da dinlenebilir’’ dedi.

Müjde Ar: Annesi yüzünden takıntılıymış

Ünlü sinema oyuncu Müjde Ar, ‘müzik sesi’ takıntısıyla Dr. Mengi'den yardım isteyen ünlülerden. Mengi'ye göre küçüklüğünde çok baskı altında tutulan Müjde Ar'ın asıl problemi annesi Aysel Gürel'miş.

Seyyal Taner: Depresif

Seyyal Taner de geçirdiği depresyon nedeniyle Dr. Mengi'ye başvurmak zorunda kalmış. Böylece Dr. Mengi'nin kitabının satırları arasındaki yerini almış.

Müşfik Kenter: Alkolik

Dr. Ergon Mengi, Müşfik Kenter'in alkol sorunu olduğunu anlatıyor. Ünlü tiyatro sanatçısının 1 aylık tedaviyle iyileşmesini ise ‘mucize’ olarak yorumluyor.

Ferdi Tayfur: Depresyonu zor atlatmış

Dr. Mengi, arabesk müziğin ünlü sesi Ferdi Tayfur'a da depresyon tedavisi yapmış. Kitabında, Tayfur'un çok yoğun çalıştığını ve depresyonu zor atlattığını anlatan Dr. Mengi, bu hastalığın yaşam biçimlerinden dolayı sanatçılar arasında çok görüldüğünü söylüyor.

Seher Şeniz: İntiharkolik

Kitaptan, bir zamanların ünlü sinema oyuncusu ve dansöz Seher Şeniz'in de sık sık intihar ettiğini öğreniyoruz. Şeniz'i iki ihtihar girişimi sonrasında ‘üçüncüde kurtarmam’ diye uyardığını belirten Dr. Mengi, sanatçının üçüncü girişiminde öldüğünü hatırlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!