Bu nasıl cüret

Güncelleme Tarihi:

Bu nasıl cüret
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Haklarında tutuklama kararı bulunan, ancak bir türlü yakalanıp, adalet önüne çıkarılamayan Metin Göktepe davasının sanık polisleri, Başbakan Mesut Yılmaz'ın emrine rağmen, dünkü duruşmaya da getirilemediler. Mahkeme, 4 polis hakkında daha tutuklama kararı verdi. Böylece gıyabi tutuklu polis sayısı 9'a yükseldi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'na talimat vermesine rağmen, gazeteci Metin Göktepe cinayetinin sanık polisleri, Afyon'daki duruşmaya yine getirilemedi. Duruşmada 4 polis hakkında daha tutuklama kararı verildi. Böylece daha önce haklarında tutuklama kararı çıkarılan, ancak bir türlü yakalanamayan 5 polisle birlikte gıyabi tutuklu sayısı 9'a çıktı. 24 Temmuz basında sansürün kaldırılış gününe rastlayan, gözaltında öldürülen Göktepe'nin 6'ncı duruşması nedeniyle, Afyon hareketli bir gün daha yaşadı. Çok sayıda gazeteci, yazar, sanatçı ve politikacının yanısıra, Göktepe davasını sürekli izleyen yaklaşık 1500 kişi Afyon'a geldi. Gazeteciler tarafından hazırlanan yaklaşık 2 metrelik, ‘suni köpük' olarak adlandırılan strafordan yapılma, üzerinde ‘Metin Göktepe Gazeteciyim' yazılı kalem, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Zafer Anıtı önüne getirilerek tören yapıldı.

BASIN YİNE ENGELLENDİ

Sanatçı Halil Ergün, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı İsmet Demirdöven, yazar Erol Toy, eski TKP'li Mihri Belli'nin eşi Sevim Belli, gazeteciler tarafından Göktepe davasına ilişkin toplanan imzaları Başbakan Mesut Yılmaz'a veren Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer birer konuşma yaptı. ÇGD Başkanı İsmet Demirdöven, 24 Temmuz'un Basın Bayramı olarak kutlanamayacağının bu davayla da anlaşıldığını söyledi. Demirdöven, basın affı tasarısını da ‘göstermelik' olarak niteledi. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma salonuna bazı gazeteciler sarı basın kartları olmaması nedeniyle alınmak istenmedi. Bu yüzden tartışma ve kargaşa yaşandı. Polis içeriye girmek isteyen gazeteci ve izleyicileri geri itmeye çalışırken Gazi olayları sırasında gözaltına alındıktan sonra ölü bulunan Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak yere düştü. Kargaşa CHP milletvekillerinin girişimiyle önlendi. Daha sonra basın tanıtma kartı olan gazeteciler de içeriye alındı.

ADALETİN KOLU KESİLDİ

Kasten adam öldürmekle suçlanan ve haklarında 5 ile 15 yıl arasında hapis cezası istenen 5'i gıyabi tutuklu 11 sanık polis duruşmaya yine gelmedi. Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ve kardeşleri de duruşmayı izledi. Müdahil avukatlardan Fikret İlkiz, savcının Mayıs ayındaki duruşmada 9 sanık hakkında tutuklama istediğini hatırlatarak, ‘‘Hem gıyaben tutuklananlar, hem de diğer sanıklar duruşmaya getirilemedi. Daha önce yargıç, ‘Adaletin eli uzun. Sanıklar yakalanır' demişti. Ancak değil adaletin elinin uzun olması, adaletin kolu kesildi'' diye konuştu. İlkiz, Başbakan'ın, İçişleri Bakanı'na telefon ederek sanıkların duruşmaya getirilmesi yolundaki talimatını da hatırlattı. Müdahil avukatlardan Aydın Erdoğan, ‘‘Bu davada sadace Metin Göktepe'nin katilleri aranmıyor. Türkiye'nin geleceği aranıyor'' dedi. Sanıkların avukatları ise olayla ilgili soruşturma yapan polis müfettişi ve emniyet müdürlerinin de mahkemeye getirilmesi gerektiğini söyledi.

KADIN HÁKİMİN KARARI

Mahkemeye başkanlık eden Fatma Nilgün Uçar, polis memurları Fedai Korkmaz, Murat Polat, Burhan Koç ve Metin Kuşat'ın da kaçma şüphesi, delilerin yok edilmesi ve gizlenmesi olasılığını gözününe alarak gıyaben tutuklanmasına karar verdi. Daha önce haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, polis memurları Şuayip Mutluer, Saffer Hızarcı, Selçuk Bayraktaroğlu ve İlhan Sarıoğlu'ya birlikte gıyabi tutuklama kararı verilenlerin sayısı 9'a çıktı. Mahkeme, diğer sanıklar Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan'ın duruşmalara gelmesinin sağlanmasını, aksi taktirde tutuklanacaklarını belirtti. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, sanık polislerin nerede çalıştıklarının bildirilmesi de istendi. Haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan 5 polisin duruşmalara getirilmesine ilişkin yazıların, hangi makamda ne kadar süre beklediğini ortaya çıkaracak belgelerin mahkemeye gönderilmesi hükme bağlandı. İhmali saptananlar olursa haklarında suç duyurusunda bulunulacağı açıklandı. Duruşma, 21 Ağustos'a ertelendi.

CHP: SALON DEĞİŞTİRİLSİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Oymak, İzmir Milletvekili Sabri Ergül'le partinin Afyon İl Merkezi önünde basın toplantısı düzenledi. Oymak, salonunun yetersizliğinden yakındı ve değiştirilmesini istedi. Oymak, ‘‘Hükümete destek veren bir parti olarak, tutuklama kararlarının yerine getirilmesini bekliyoruz'' dedi. Duruşmayı ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık ile basın kuruluşlarının temsilcileri ile ÇGD'nin çağrısı üzerine, Alman ve İsviçre Büyükelçiliği'nin temsilcileri de izledi.

Sanık amir sır

Gazeteci Metin Göktepe cinayetinin sanıklarından Emniyet Amiri Battal Köse ortadan kayboldu. 14 Ocak 1997'de Balıkesir'e atanan Köse, bir kez kente geldi. Sanık polis, açıkta olduğu için Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne İstanbul'daki evinin adresi ve telefon numaralarını verip ayrıldı. Balıkesir Emniyet Müdürü İhsan Ünal, ‘‘Köse hakkında Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nden gıyabi tutuklama kararı bize 3 Temmuz'da geldi. Köse'nin Balıkesir'de olabileceği düşüncesiyle bazı yerlere baktık, bulamadık. Ardından Köse'nin adres gösterdiği İstanbul'da Emniyet Müdürlüğü'ne durumu ilettik. Nerede olduğunu bilmiyoruz. Köse'nin özlük haklarından başka bizimle bir ilişkisi olmadı'' dedi. Malatyalı olan Köse'ye, açığa alınması nedeniyle maaşının 3'te 2'sinin ödendiği belirtildi. Sanık polisin maaşının banka hesabına yatırıldığı, bankamatik kartıyla dilediği herhangi bir yerden çekebileceği, bu nedenle de Balıkesir'e gelmesine gerek olmadığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!