Bu kez yüzlerce birinci çok zor

Güncelleme Tarihi:

Bu kez yüzlerce birinci çok zor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2009 00:00

Fen, Anadolu ve Meslek Liseleri’nde okumak isteyen 1 milyon 29 bin 404 ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisi, dün Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girdi. Geçtiğimiz yıl 97 öğrenci soruların tamamını cevaplandırmıştı ama bu yıl tam puan alacak öğrenci sayısı çok az olacak. Çünkü sorular zordu.

GEÇEN yıl OKS (Ortaöğretim Kurumları Sınavı) yapılırken 97 öğrenci soruların tamamını yaparak birinci olmuştu. Ancak bu yıl sorular zordu. Dolayısıyla, tam puan alacak öğrenci sayısı da az olacak. Bilfen İlköğretim Okulları Bölüm Başkanları, soruları Hürriyet için değerlendirdi: "Geçen yıllarla karşılaştırılırsa zor bir sınav. Türkçe’de paragraf soruları, Matematik’te geometri sorularını yapan öğrenciler öne geçecek. Geçen hafta yapılan yabancı özel okullar sınavına göre sorular daha zordu."

Türkçe: Yorumlamaya, akıl yürütmeye yönelik ve müfredata uygun sorular. Anlama yönelik olan paragraf sorularının içeriği zordu. Paragrafların yoğunluğu, uzunluğu ve çokluğu öğrencilerin zaman kaybetmesine neden oldu. Farklı teknikte sorular da var.

Matematik:
Soruların dili açık ve net, müfredata uygun. Hatalı soru yok. 13 matematik, yedi geometri sorusu ile konu dağılımı uygun. Matematik testindeki geometri sorularının yapılabilirlik düzeyi öğrencilerin genel sıralamasını belirleyecek.

Fen ve Teknoloji : Soru dağılımı sekiz fizik, altı kimya ve altı biyoloji sorusu şeklinde oldu. Beklenilen gibi orta düzeyde bir sınavdı. Bilgiden çok okuduğunu anlama sorusu şeklinde hazırlanmış.

Sosyal Bilgiler: Yeni müfredatı iyi tarayan, hatasız soruların dağılımı ünitelere göre eşit olan bir sınav. Sorular, çok zorlayıcı olmamakla beraber iyi kurgulanmış. Geçen haftaki yabancı okullar sınavının aksine bilgiden çok öğrencilerin yorum yeteneğini ölçüyor.

İngilizce: Sorular müfredata uygun. Konuları ve gramer yapıları bakımından öğrencilerin seviyesini test etmeye yönelik. Sorular ve resimler açık ve nettir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!