Bu kent yeni dünya platosu oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bu kent yeni dünya platosu oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2014 09:35

Bünyesinde barındırdığı ören yerleri, tarihi, turistik ve kültürel mekanları ile her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Muğla'da, son dönemlerde çekilen yerli ve yabancı filmler, bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Baba Ocağı, Dondurmam Gaymak, Büyük Yalan, Ümmü'nün Türküsü, Düriyenin Güğümleri, Muhteşem Yüzyıl gibi dizi filmleri ile Dabbe, Sürgün İnek ve son olarak çekimleri devam eden ünlü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği "The Water Diviner" filminin Türkiye'deki sahnelerinin bir bölümünün Kayaköy'de çekilmesi yapımcıların dikkatini bölgeye çekti.

Muğla Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, Muğla'nın kültür ve turizm cenneti olduğunu, kentin tarihi antik dönemden bugüne kadar bütün medeniyetlerin yaşadığı bir bölge olduğunu söyledi. Bölgenin turizm zenginliğine dikkati çeken Özer, "Dolayısıyla bölgemiz çok önceden beri başlayan bir süreçte dizi ve sinema filmlerine ev sahipliği yaptı. Türkiye'deki Dondurmam Gaymak, Sürgün İnek, Dabbe gibi sinema filmlerinin yanı sıra Muhteşem Yüzyılın birkaç sahnesi, Büyük Yalan, Baba Ocağı, Düriyenin Güğümleri gibi dizi filmlerine de ev sahipliği yaptı. Bir çok yerli ve yabancı belgesel çekimlerinin yanı sıra su altı ve su üstü çekimlerine de konu oldu" dedi.

Haberin Devamı

Özer, Muğla ve ilçelerinde çekilen sinema filmi ve dizilerin bölgenin tanıtımına büyük katkı sağladığına işaret ederek, bölgenin coğrafi yapısı, iklim koşulları ile tarihi ören yerleri ve antik kentlerinin, bölgeyi bir açık film platosu haline getirdiğini belirtti. Yerli ve yabancı tüm film yapımcılarının Muğla'da film platosu kurabileceğine değinen Özer, bunun için bakanlık ve valilikle yapılacak çalışmaya, bütün kurumların seferber olacağını vurguladı.

Bölgenin kültürel, tarihi dokusu ve ören yerlerinin Türkiye ve dünyaya tanıtılarak yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından dizi ve filmlerin çok önemli olduğuna işaret eden Özer, özellikle yabancı filmlerin ve yabancı oyuncuların çekimlerinde Muğla'yı tercih etmesinin de önem taşıdığını dile getirdi.

"THE WATER DIVINER" KARAKÖY VE TLOS ANTİK KENDİNİ DÜNYAYA TANITACAK

Ünlü aktör Russell Crowe'un yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği "The Water Diviner" filminin Türkiye'deki sahnelerinin bir bölümünün, Fethiye'nin tarihi Kayaköy ve Tlos ören yerinde çekildiğini hatırlatan Özer, şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşı'nda çocuklarını kaybeden ve onların ardından Türkiye'ye gelen bir babanın hikayesini anlatan "The Water Diviner" filminin bazı sahneleri bölgemizde çekiliyor. Crowe, Kayaköy'ün filmin senaryosu içerisinde önemli bir yeri olabileceğini ve kendisinin de bölgeye hayran kaldığını belirterek çekimleri Tlos ve Kayaköy'de yaptı. Her yapılan etkinlik, gösterime giren her film milyonlarca insana ulaşabiliyor. Kayaköy özellikle son yıllarda ziyaretçi sayısı olarak dikkati çeken bir bölge. Bakanlığımızın Kayaköy ile ilgili olarak tahsise çıkarılıp oranın restorasyonunun yapılarak hem kültüre hem de turizme bir değer olarak kazandırılması projesine hız verecektir. Bu filmle birlikte ben hem ziyaretçi sayısının artacağını, bu bölgenin çok önemli ölçüde bir katma değer sağlayacağına inanıyorum. Bölgemizinde dünyaya tanıtımı yapılacak."

Haberin Devamı

"ZİYARETÇİ SAYISI ARTIYOR"

Kamil Özer, Muğla'da çekimi yapılan sinema filmleri ve dizilerden sonra ziyaretçi sayısında artışlar yaşandığına dikkati çekerek, "Çünkü yerli ve yabancı turistler Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i tanıyor ve tatile geliyor. Ama bunun ötesinde dizi ve filmlerde diğer alanları gören kişiler deniz, kum, güneş kısmından öte adrenalin sporlarının yapıldığı, tarihi ve kültürel dokuların yaşatıldığı, köy hayatının yaşanabildiği, sivil mimarlık örneklerinin olduğu, kendine özgü yemek kültürlerini yaşatıldığı bölgeleri yani doğal hayatı, sessiz ve sakin doğal hayatı görmüş oluyor. Tüm bunları bir bütün olarak görüyor. Bu olay turizmin 12 aya yayılması da büyük bir alternatif oluşturuyor" dedi.

Haberin Devamı

Özer, önümüzdeki dönemde Muğla ve ilçelerinde film ve belgesel çekimleri için başvuraların olduğunu, müracatlar konusunda da yapımcılara her türlü kolaylığı sağladıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!