Bu heykel olmadı

Güncelleme Tarihi:

Bu heykel olmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2006 00:00

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Mecidiye Tabyası’nda bulunan Çanakkale Savaşı kahramanı ’Topçu Seyit Onbaşı’nın heykelinin değiştirilmesine ünlü heykeltıraşlar tepki gösterdi.

Değiştirilen heykel, Anıtkabir’in girişindeki üçlü heykel gruplarını ve ünlü aslanlı yolun aslanlarını yapan heykeltraş Hüseyin Anka Özkan’a aitti. 3 yıl önce hayatını kaybeden Özkan, heykeli 1996 yılında yapmıştı ve heykel 10 yıldır Mecidiye Tabyası’nda yer alıyordu. Heykel değişikliğine ilişkin heykeltıraş tepkileri ise şöyle:

PROTESTO EDİYORUM

Metin Yurdanur:
Hüseyin Anka Özkan, Türkiye’deki pek çok anıtın altında imzası bulunan büyük bir heykeltıraştır. Yaptığı Topçu Seyit Onbaşı heykeli de çok başarılı bir anıtsal çalışmaydı. Bronz ve tunçtan yapılmış çok etkileyici bir heykeldi ve hiçbir hasarı da yoktu. Şimdi garip bir şekilde başına şapka konulmuş ve değiştirilmiş. Bunu kaldırmaya kimsenin gücü yetmez. Bir sanatçı olarak bu durumu protesto ediyorum. Bu kaldırılan heykel nereye konuldu? Bu sanatçılara övgü müdür, hakaret mi? Durduk yere niye değiştiriliyor?

3 BOYUTLU RESİM

Mehmet Aksoy:
İğrenç bir heykel o. Nasıl konuldu bilmiyorum. Heykeltıraşı sadece önündeki resmi üç boyutlu hale getirmeye çalışmış. Oysa ki burada Topçu Seyit Onbaşı, o mermiyi kaldırarak vatanın üstünden bir yükü kaldırıyor. Heykele verilen ruh çok önemli. Resme bakarak heykeli üç boyutlu hale getirmek heykeltraşlık değildir. Hüseyin Anka Özkan’dan daha iyi bir heykeltraş dışında kimseye başka bir heykel yaptırılmamalı. Ayrıca bu tür kararları bunu anlayan kurumlar vermeli. Bu durumu tüm vücudumla protesto ediyorum.

BİR ANLAMI VARDI

Said Rüstem:
Heykel kaldırmak kolay değildir. Bir sürü yasal süreçten geçmesi gerekiyor. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü karar veriyor. Hiç hoş bir şey değil. Hüseyin Anka Özkan’ın varisinin dava açması gerekiyor. Melih Gökçek, "Tükürürüm böyle heykelin içine" dedi, heykeli kaldırttı; ama daha sonra açılan dava ile yerine kondu. Topçu Seyit Onbaşı heykeli belli bir anlamı olan sıradan bir heykel değildir. Her önüne gelen heykel kaldırsa ne olur halimiz.

15 günde yaptı

10 YILDIR mermiyi kucağında taşır şekliyle yer alan Seyit Onbaşı’nın heykeli, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan yeni heykel ile değiştirildi. İzmirli heykeltıraş Eray Okkan’ın yaptığı 4 metre boyundaki Seyit Onbaşı’nın mermiyi sırtında taşıdığı yeni heykeli 16 Mart Perşembe günü yerine konularak törenlere yetiştirildi. 15 gün süren sıkı çalışmayla yeni heykeli hazırladıklarını belirten heykeltıraş Eray Okkan, uzun yıllar mermiyi kucağında taşıdığı şekliyle simgelenen Seyit Onbaşı heykelinin tarihi kimliği ve fotoğraflarında olduğu gibi yeniden, esas haliyle yorumlandığını söyledi. Fiber epoksi polyester ve çini birleşimi malzemeyle yapılan heykelin yeni halinin beğenildiğini anlatan Okkan, "Törenlerin ardından aynı tasvir bronz kaplanarak, şimdiki yerinden 100 metre ilerideki Mecidiye Şehitliği’ne konulacak. Türkiye’de en kısa sürede yapılan heykel, görkemli yapısıyla burayı süsleyecek" dedi. Eski heykel ise Ankara’ya götürülerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bahçesine konulacak.

Bakanlık: Halk sevdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel: "Eski heykelde Seyit Onbaşı topu kucağında taşıyordu. Ama onun orjinalinde onbaşı kucağında değil, sırtında kaldırıyor. Ben de iki gündür Çanakkale’deydim ve gerçekten yeni heykel vatandaşın çok hoşuna gitti. Eski heykeli ya Seyit Onbaşı’nın köyüne ya da Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bahçesine koyacağım."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!