Bu güzeller zehirli!

Güncelleme Tarihi:

Bu güzeller zehirli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi denizi kirleten şehir hatları vapurlarına savaş açtı.

İstanbul Boğazı'nın ve Marmara'nın süslerinden biri olan Şehir Hatları vapurlarının dumanı denize asit yağdırıyor. Belediye, Türkiye'nin yeni imzaladığı Uluslararası Deniz Kirliliği Anlaşması'na dayanarak Şehir Hatları'nı uyardı, gerekirse vapur başına 40-50 milyar lira ceza kesecek.

Şehir hatları vapurları denizi zehirliyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Mustafa Öztürk'ün yaptığı açıklamaya göre bacalarından zehirli duman saçan vapurlar, denizde asit yağmuru etkisi yaratıyor.

Bundan bir yıl önce de vapurların teknolojilerini yenilemeleri için uyarılarda bulunduklarını, aksi takdirde bağlı bulundukları kaymakamlıklara ceza kesileceğini belirten Öztürk, bu sene işi daha sıkı tutacaklarını söyledi.

Türkiye'deki deniz kirliliği yönetmeliğine göre, denizi kirleten gemilere sintine suyu, balas suyu, raspa, çöp ve evsel atık sularından ceza kesilebiliyor, ancak baca dumanından bahsedilmiyor. Ancak Mustafa Öztürk, Türkiye'nin yeni imzaladığı Marine Pollution (Mar-poll) yani Uluslararası Deniz Kirliliği Anlaşması'nın 6. maddesi böyle bir cezaya dayanak oluşturduğunu söylüyor.

Büyükşehir Belediyesi bir tamimle Marpol Anlaşması'na dayanılarak uygulanacak yeni kuralları ve cezaları açıklayacak. Deniz acenteleri, Tuzla'daki gemiler, yolcu motorları ve seyir halindeki bütün gemilerin bu kurallara uyması gerekiyor. Aksi takdirde uygulanacak cezalar 5 milyar-95 milyar TL. arasında değişiyor.

Cezaların gemilerin grostonajına bağlı olarak belirleneceğini söyleyen Öztürk, şehir hatları vapurlarının 40-50 milyar TL'ye denk düşen bir ceza dilimine girdiğini söyledi. Öztürk şunları söyledi:

Günlük kontroller başlıyor

‘‘Geçen sene bacadan duman atan bir gemiye ceza kesildi. Dünyanın her yerinde böyle şeylere ceza kesilir. Mümkün değil izin verilmez. Biz de öyle yapacağız. Çöz diyeceğiz. Artık nasıl çözerse çözsün. Orası bizi ilgilendirmez. Yakında günlük kontrollere başlayacağız. Birinci ceza kesilecek. Dördüncüye kadar aynı şekilde ceza kesmeye devam edeceğiz. Beşincide de hala tekrar ediyorsa, seyrü seferden alınması için Çevre Bakanlığı'na ihbar edeceğiz. Eğer ödemezlerse parayı icrayla alırız.’’

Havayı nasıl kirletiyorlar?

Şehir hatlarına bağlı vapurların motor sistemleri eski. Üstelik kalitesiz yakıt kullanıyorlar.

Bacalarından çıkardıkları dumanla etrafa krom, is, karbonmonoksit, kükürtdioksit gibi zehirli gazlar yayıyorlar.

Bu gazlar vapurların ilk çalışma anlarında, duruş ve kalkışlarında ortaya çıkıyor.

Bacadan çıkan duman önce atmosfere taşınıyor, oradan denizin üzerine çökerek asit yağmuru etkisi yaratıyor ve denizin suyunu bulandırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!