BU FİLM KIVANÇ'I VEREM ETTİ

Güncelleme Tarihi:

BU FİLM KIVANÇI VEREM ETTİ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2012 02:00

Zonguldak'ta, genç yaşta veremden ölen şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun yaşam hikayelerinin anlatıldığı Yılmaz Erdoğan'ın yeni filmi “Kelebeğin Rüyası”nın çekimleri devam ediyor.

Haberin Devamı

FİLMİN OYUNCU KADROSU -Fotogaleri 

Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği filmin kentte bir süre önce başlayan çekimleri farklı mekanlarda yapılıyor. Maden ocaklarının bulunduğu alanların yanı sıra şairlerin  yaşamının geçtiği mekanlarda çekilen filmin setine, vatandaşlar ile basın  mensupları alınmıyor.

Filmde Behçet Netacigil'i canlandıran Yılmaz Erdoğan'ın yanı sıra Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Farah  Zeynep Abdullah ve Belçim Bilgin Erdoğan gibi ünlü oyuncuların yer aldığı filmin  çekimlerinin 20 gün devam edeceği öğrenildi.
  
1920'de Devrek'te doğan Rüştü Onur, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesinde  eğitim-öğretim gördüğü yıllarda verem hastalığına yakalanır. Okuluna devam edemez  ve “Maliye Varidat Memur Muavini” olarak Ereğli Kömür İşletmelerinde çalışmaya  başlar.

Haberin Devamı

Hastalığının şiddetlendiği 1941-1942 yıllarını iş ve hastane arasında  geçiren Onur'un, lisedeki öğretmeni Behçet Necatigil ve yakın arkadaşı şair  Muzaffer Tayyip Uslu ile birlikte dergi ve gazetelerde şiirleri yayımlanır.

Sağlığı kötüleşince İstanbul'a giden ve sanatoryumda tedavi gören Rüştü Onur,  burada Mediha Sessiz ile tanışarak nişanlanır. Nişanlısının 3 ay sonra tifodan ölümü üzerine büyük üzüntü yaşayan Onur, 2 Aralık 1942'de hayatını kaybetti.

1922'de İstanbul'da doğan Muzaffer Tayyip Uslu'nun da Zonguldak Mehmet  Çelikel Lisesi'nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil'dir. Liseden sonra girdiği  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü yoksulluk nedeniyle  bitiremeyen Uslu, Zonguldak'ta memur olarak çalışmaya başlar. Şair, arkadaşı  Rüştü Onur gibi vereme yakalanır. Şiirlerini 1945'te “Şimdilik” adlı tek  kitapta toplayan Uslu, 1946'da hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!