Bu edepsizlik

Güncelleme Tarihi:

Bu edepsizlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasında etkisi olduğu iddialarını ‘Edepsizlik’ diye niteleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ‘Gülüp geçiyorum’ dedi. Çelik, oruçlu olduğunu belirterek, ‘Tövbe Allah tövbesi böyle bir şey yok’ dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasında etkisi olduğu yolundaki iddiaları ortaya atanları ‘edepsizlikle’ suçladı. Çelik, ‘Sözde ben rektörün üstüne gidiyormuşum da o yüzden tutuklanmış. Tövbe Allah tövbesi, kesinlikle böyle bir şey yok’ dedi. Çelik, iddiaları şöyle yanıtladı:

ORUÇLU AĞZIMLA

Ben mahkemeleri etkileseydim, benim hakkımda devam eden bir sürü dava için etkilemeye çalışırdım. Oruçluyum, kesinlikle benim rektörün durumuyla en küçük bir alakam yok. Hatta tıbbi malzeme alımıyla ilgili 25 milyon dolar kredinin alınmasında 57. hükümet döneminde ben olağanüstü gayret gösterdim. Son olarak Van’a gitmeden önce de 500 milyar liralık yakıt talebi vardı onu da çıkardık.

UMURUMDA DEĞİL

Güya ben ‘Van’a gittiğim zaman rektör beni karşılamıyor’ demişim. Tövbe ben böyle bir şey söylemedim. Ben ‘Ne zaman gelsem rektör burada değil. Başbakan geliyor. Rektör bunu fırsat bilerek, Başbakanım üniversitemizde şu gelişmeler var, şu eksiklerim var demeliydi’ dedim. Yoksa beni karşılamış karşılamamış umurumda değil. Sözde ben rektörün üstüne gidiyormuşum. Tövbe Allah tövbesi kesinlikle böyle bir şey yok. Rektörü tutuklayan mahkemenin reisi kim, hakimleri kim, şerefim üzerine söylüyorum ki isimlerini bile bilmiyorum. Tamamen bizim dışımızda, tarihi eser kaçakçılığı olarak gündeme geldi. Sonra ihale yolsuzluğu meselesine dönüştü.

GÜLÜP GEÇİYORUM

Oradaki rektör çok sevdiğim, yakın ilişkilerim olan, hatta senli-benli olduğum birisi de olsa bu işe karışmam. İnsanlar bunu söylüyor, ben de gülüp geçiyorum. Yarın YÖK’te Rektörler Komitesi’nin toplanacağını basından öğrendim. Toplanabilirler. O da benim dışımdaki bir olaydır. Çıkıp bu konuda süreçle ilgili görüşlerini bildirecekler. Anormal bir şey değil. Demokrasilerde herkes görüşlerini açıklar. Rektörün kasasından şu çıkmış, evinden bu çıkmışla da benim ilgilendiğim yok. Ben işime bakıyorum. Ben, Van’a gittim, oradan Hakkari’ye geçtim, rastlantıya bakın ki rektörle ilgili duruşma o gün yapıldı. Kendi kendime dedim ki: Derler ki ‘bakan Van’a ayak bastı rektör tutuklandı.’

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Bu arada Rektörler Komitesi, hafta sonu tutuklanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın için bugün olağanüstü toplanıyor. Rektörler, ‘Cumhuriyet tarihinde ilk’ diye altını çizecekleri tutuklama olayına karşı tepkilerini dile getirecekler. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de rektörlere, olayın perde arkasını da kapsayan ‘Van Raporu’ sunacak. Van’daki incelemelerini tamamlayıp Ankara’ya dönen YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, ‘Yargıya güveniyoruz’ dedi.

Köşk YÖK’teki son boşu da doldurdu

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, uzun süredir boş tuttuğu Köşk kontenjanı YÖK üyeliğine son atamayı da yaptı. YÖK’te bir dönemden fazla üyeliğe karşı olan Sezer, bu ilkesinden taviz vererek, ANASOL-D döneminde Bakanlar Kurulu kontenjanından atandığı YÖK üyeliğinde görev süresi dolan Prof. Dr. Aybar Ertepınar’ı, Köşk kontenjanından YÖK’e taşıdı.

Sezer, Köşk kontenjanından YÖK’e atadığı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Prof. Dr. Ramazan Arslan’ın görev sürelerinin bitiminde uzatmaya gitmemiş, uzun süre bekledikten sonra bu üyeliklerden ikisine temmuz ayında Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç’ı atamıştı.

Tutuklamaya itiraz

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasına, avukatları 4 gün sonra itiraz etti. Rektör Aşkın’ın avukatı Barolar Birliği eski Başkanı Teoman Evren’in hazırladığı itiraz dilekçesi bugün Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verildi. Avukat Teoman Evren’in, müvekkili Rektör Aşkın hakkındaki tutuklama kararının kaldırılması için hazırladığı ve 89 maddeden oluşan itiraz dilekçesini Van Barosu avukatlarından Adil Aslan, dün Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletti. Mahkeme Başkanı Mahir Merdun, dilekçeyi incelemeye başladı, 3 gün içinde karar verecek.

Rektör’ün avukatı Evren’in bürosuna girip, dağıttılar

TUTUKLANAN Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın avukatlığını yapan Teoman Evren’in, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok’la ortak olduğu Ankara Kızılay Menekşe Sokak’taki büroya önceki akşam kimliği belirsiz kişi veya kişiler girdi.

Özok ve Evren’den başka 2 avukatın daha çalıştığı büronun kapısını kıran kişilerin bürodan herhangi bir şey çalmadıkları ancak Özok ve Evren’e ait kilitli dolapları kırıp, bazı dosyaları karıştırdıkları ve büroyu darmadağın ettikleri belirlendi. Olayın ardından büro çalışanlarınca yapılan incelemede, dosyalarda hiçbir eksiklik olmadığı, Aşkın’ın dosyasının da özel yerinde olduğu belirlendi. Bürodaki bilgisayar ve elektronik eşyaların ve hiçbir şeyin çalınmamış olması da hırsızlık olayı ile çelişkili bir durum yaratıyor.

ÖZOK: NAKİT PARA ARAMIŞLAR

Özok, ortaklarıyla birlikte olayın hırsız olduğunu düşündüklerini söyledi. Özok, ‘Hırsızlık süsü verilerek, sizin ya da Sayın Evren’in dosyaları karıştırılmış olamaz mı?’ sorusu üzerine, ‘Akla geliyor, olabilir. Ama o kadar amatörce kapı kırılıp, kilitli dolaplar açılmış ki. Sergilenen ortam, görüntü bunu çağrıştırmıyor. Bu yüzden buna ben fazla ihtimal vermiyorum’ dedi. Özok, şöyle devam etti:

‘Kilitli dolapları kırmışlar ortalığı darman duman etmişler. Yükte hafif pahada ağır şeyler, nakit para aramışlar bana göre. 2-3 milyar liralık zarar var.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!