Bu da MHP protokolü

Güncelleme Tarihi:

Bu da MHP protokolü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP'nin koalisyon protokolunu ele geçirip kamuoyuna duyuran Hürriyet, bu kez de MHP'nin karşı protokolunu ele geçirdi. Türkiye'nin temel sorunlarını kapsayan MHP protokolu, vazgeçilmez maddeler içeriyor. Protokol, üniversitelerdeki türban krizine yasal çözüm, Apo ve PKK yöneticilerini dışarda bırakan Pişmanlık Yasası ile 8 yıllık eğitimin kademeli olarak 9 ve 12 yıla çıkarılmasını öngürüyor.

Hürriyet'in ele geçirdiği MHP'nin karşı protokolü şöyle:

Başörtüsü krizini ‘‘Hizmet alan, hizmet sunan’’ ayrımı ile aşalım. Özellikle, üniversitelerde derslere girilmesini sağlayacak yasal düzenlemeyi Meclis zemininde uzlaşmayla yapalım.

Bölücübaşı Apo ve terör örgütü PKK'nın öteki yöneticileri hiçbir şekilde affedilmesin. Dış baskılar nedeniyle hiçbir şekilde Türk adaletinin vereceği kararın tartışılmasına izin vermeyiz.

Devletin áli menfaatleri ve milletin geleceği için çıkarılacak sınırlı bir pişmanlık yasasına karşı çıkmayız, ama bölücübaşı Apo ve PKK'nın yöneticileri kapsama alınmasın.

Sosyal ve siyasi hayatın demokratikleştirilmesi için çalışılacak. Bu çerçevede anayasa gerçek bir ‘toplum sözleşmesi belgesi’ haline getirilecek.

Hakim ve savcı adaylığına alınma, mesleğe kabul edilme, görev yerinin belirlenmesi, yükselme, meslekten ayrılma ve denetleme gibi hususlar Adalet Bakanlığı'nca değil, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılacak. Bu kurul özerk bir yapıya kavuşturulacak.

DGM SİVİLLEŞECEK

DGM'lerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ışığında hakimlerin tamamı sivil üyelerden oluşacak.

Yargının etkinliğe kavuşturulması için eskiyen hükümler ayıklanacak, temel kanunlar şartlara ve uluslararası gelişmelere uygun, anlaşılır bir dille yeniden düzenlenecek.

Adli polis teşkilatı kurularak, savcıların elinde çalışmaları sağlanacak.

SOSYAL AHLAK YASASI

Yolsuzlukla etkin ve kalıcı mücadele verebilmek için ilgili kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak üzere özerk bir yolsuzlukla mücadele kurulu oluşturulacak. Bu çerçevede ‘sosyal ahlak yasası’ çıkarılacak.

Siyasi ahlak ve yozlaşmaya karşı milletvekilleri, belediye başkanları ve üst düzey kamu görevlilerinin görev öncesi ve sonrası mal bildirimleri kamuoyuna mutlaka açıklanacak.

Terörle mücadele hiçbir şekilde ihmal edilmeden, milli politika olarak benimsenecek.

Devlet ve bürokrasi yeniden yapılandırılacak. Bu çervede esnaf bakanlığı ve Türk dünyası diye iki ayrı yeni bakanlık kurulacak.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Anlaşması canlandırılacak. Türk dünyası ortakpazarı kurulacak.

Yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele edilecek.

Herkesin mali gücüne göre vergi verdiği adaletli bir vergi sistemi kurulacak. Kayıt dışı ekonomi asgari seviyeye indirilerek, verginin tabana yayılması sağlanacak.

Özelleştirme uygulamalarında yeni ve temiz bir dönem başlayacak. Özelleştirmeyle sermayenin tabana yayılması sağlanacak, millet sektörü oluşturulacak ve tam anlamıyla serbest piyasa ekonomisine geçiş sağlanacak.

Tarım sektörü için üretici birlikleri oluşturulacak. Sözleşmeli çiftçilik sistemi desteklenecek, ürün borsaları oluşturulacak.

Zorunlu temel eğitim süresi anasınıfı dahil edilerek, 9 yıla çıkarılacak. İki kademeli olarak yapılandırılacak ilköğretimin birinci kademesi 4 yıl, ikinci kademesi 5 yıl olacak, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılacak. Kuran'ı Kerim'i okuma ve anlama, Peygamberlerin hayatı seçmeli, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ise zorunlu olacak.

Ecevit oyunu Somuncuoğlu için kullanmış

Özür krizi ile yaşanan kriz, dün aşılırken, MHP lideri Devlet Bahçeli ile DSP lideri Bülent Ecevit'in dünkü buluşmasında ilginç bir an yaşandı. Ecevit, MHP'li Sadi Somuncuoğlu'na dönerek şöyle dedi: ‘‘Size burada ve tüm arkadaşlamın huzurunda bir sırrımı açıklamak istiyorum...’’ Bahçeli de dahil, salonda bulunan hemen herkesin nefeslerini tutmasına neden olan bu cümlenin ardından Ecevit sırlarını şu cümlelerle açıkladı: ‘‘Sayın Somuncuoğlu... Biliyorsunuz bizim adayımızın çekilmesi veya üçüncü tura kalamaması halinde oyumu size vereceğim konusunda söz vermiştim. Sayın Somuncuoğlu ben Meclis Başkanlığı seçiminde oyumu size verdim...’’ Ecevit'in bu sözleri salondaki MHP'lilerde bir rahatlama yaratırken Somuncuoğlu, ‘‘Ancak grubunuzu buna ikna edemediniz. Bakanlarınız dahi bana oy vermedi’’ diye yakındı. Ecevit ise Meclis Başkanlığı seçiminde Anayasa gereği grup kararı alınamadığını, arkadaşlarından böyle bir talepte bulunmasının zor olacağını söyledi. Görüşme sonrasında MHP kurmayları Ecevit'in bu sözlerini değerlendirdi. MHP kurmayları Ecevit'in bu sözlerini diplomatik bir dille ortaya konulmuş özür anlamı taşıdığını vurguladı.

Eller karıştı...

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kritik görüşmesi öncesinde objektiflere de renkli görüntüler takıldı... Ecevit, Bahçeli ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın tokalaşmak için ellerini aynı anda uzatmaları ilginç bir görüntü oluşturdu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!