Bu coşku bitmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Bu coşku bitmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet Bayramı dün tüm yurtta, binlerce yurttaşın katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlandı. Tüm il ve ilçelerde olumsuz hava koşullarına rağmen vatandaşlar, bayram törenlerine büyük ilgi gösterdiler.

Cumhuriyet Bayramı dün tüm yurtta, binlerce yurttaşın katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlandı. Tüm il ve ilçelerde olumsuz hava koşullarına rağmen vatandaşlar, bayram törenlerine büyük ilgi gösterdiler. Tüm yurtta gündüz resmi geçitlerle, yürüyüşler anıtlara koşan milyonlar gece de havai fişek gösterileri marşlar ve şarkılarla Cumhuriyet'in onuru ve mutluluğunu yaşadılar. Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılan kutlamalar izleyenleri büyüledi. Diğer iller, ilçeler hatta köylerde yapılan kutlamalar yaşanan coşku açısından büyük kentleri aratmadı.

GENERALDEN AZAR

Konya'da yoğun yağmura rağmen Atatürk Spor Sitesi'nde kutlanan ve yaklaşık 50 bin kişinin izlediği Cumhuriyet Bayramı'nda, Garnizon Komutanı Tümgeneral M. Kenzi Suner, eski RP'li bağımsız Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün'ü azarladı. Tümgeneral Suner, protokol gereği Vali Namık Günel'le askeri araca çıkarak stadyumda Konyalı'ların bayramını kutlayan Ürün'e ‘‘Size kaç kere söylendi. Burası seçim meydanı ve seçim otobüsü değil. Sadece sayın Vali halkı selamlar. Ben amirin değilim. Bir amirin olsam...’’ cümleleriyle azarladı. Garnizon Komutanı Suner'in tepkisine, Ürün'ün yanıt vermediği dikkati çekti. Vali Günel ise yaptığı konuşmada, irticaya, dinin siyasete alet edilmesine dikkati çekti.

YAĞMURA RAĞMEN

Niğde'de törenlerin, yağmur nedeniyle ertelenmek istenmesine, Kaymakam Hüseyin Parlak karşı çıktı. Bunun üzerine, tarihi Mehmet Paşa Kervansarayı açılarak, kutlamalar burada yapıldı. Bu arada, geçtiğimiz 23 Nisan kutlamalarında izin verilmeyen ‘‘Kuvayi Milliye’’ adlı oyun, Ulukışla Mehmet Paşa İlköğretim öğrencileri tarafından sahnelendi.

Samsun'da bayram yağmura rağmen yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törenlerle çoşkulu şekilde kutlandı. ‘‘Biz Atatürk'ün çocuklarıyız’’ yazılı pankartlar taşıyan bazı çocuklar, ‘‘Türkiye laiktir, laik kalacak’’ sloganları da attılar. Aydın'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamayı yaklaşık 15 bine yakın kişi izledi. Özgürlük ve barışın simgesi güvercinler uçuruldu. Balıkesir'de Atatürk Stadyumu'na açılan tüm yollar öğrencilerle dolup taştı. Mehmetçik, Beyoğlu ve 100'ncü Yıl caddelerinde yaklaşık 4 kilometrelik insan seli oluştu. Çanakkale'de 15 bin kişi, askeri birliklerin tören geçişi sırasında, Mehmetçiği dakikalarca ayakta alkışladı.

GREVDE BAYRAM COŞKUSU

İzmit'te Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca kapatılan SEKA İzmit Müessesesi'nde, 28 gündür işyerini terketmeme eylemi yapan işçiler, Cumhuriyet'in 75'inci yılını fabrika önünde kutladılar. İzmit Müessesesi önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından SEKA'nın 1934 yılında temel atma töreni ile 1936 yılında üretime başlamasını gösteren sinevizyon gösterisi yapıldı. Manisa'da 17 bin ilköğretim öğrencisi, 15 bin sivil, yürüyüşe katıldı. Denizli'deki töreni yaklaşık 100 bin kişi izledi. Protokol önünde pankart açmak isteyen bir kişi, güvenlik görevlileri tarafından önlenip, gözaltına alındı.

Eskişehir'de 100 bini aşkın kişinin izlediği kutlamalarda 1'inci Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı'na bağlı F-4 savaş uçakları törenin yapıldığı bulvarın üzerinden alçaktan uçuş yaparak kutlamalara katıldılar.

ADANA'DA 50 BİN KİŞİ

Adana'da, sabahın erken saatlerinde Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 bin kişi, çalınan marşlara eşlik etti. Diyarbakır'da valilik önünde yapılan yürüyüşe öğretmenler, öğrenciler, izci ve spor grupları, askerler, emniyet görevlileri ve vatandaşlardan oluşan 5 bin kişi katıldı. Mardin Deyrülzafaran rahibi İbrahim Türker, Kırklar Kilisesi papazı Gabriel Akyüz ve Süryani cemaati Vali Fikret Güven'i makamında ziyaret ederek Cumhuriyet Bayramını kutladı. Bayram Kayseri'de coşkulu biçimde kutlandı. FP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, 29 Ekim 1950 yılında dünyaya geldiği için Melikgazi Belediye Başkanı Sami İpek tarafından bir bayrak ve çeyrek altınla ödüllendirildi. Yakasındaki Atatürk'lü ve 75. yıl logolu rozeti ile dikkat çeken Abdullah Gül'ün bu tören sırasında göbek adının ''Cumhur'' olduğu ortaya çıktı.

Lozan'da ay yıldız mucizesi

Cumhuriyet'in 75. Yılı kutlanırken İsviçre'nin Lozan Kenti'nde tam Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı saatte gökyüzünde beliren ay yıldız görenleri hayrete düşürdü. Üç gün boyunca sürekli yağmur altında kalan kentte dün saatler 18.05'i vurduğunda yağmur birdenbire kesildi. Üç günden sonra tekrar görünen gökyüzüne bakanlar, muhteşem bir görüntüyle karşılaştılar. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaca tanındığı Lozan Antlaşması'nın imzalandığı saat olan 18.05'te hilal şeklindeki ay ve önündeki yıldız Türk Bayrağı'nı İsviçre göklerine adeta resmetmişti. Kentte yaşayan Türkler bu olağanüstü doğa olayını derhal telefonlarla Türkiye'deki akrabalarına aktardılar.

Cumhuriyetin kalbi Taksim'de attı

İstanbul'da gün boyunca Cumhuriyet'in 75'inci yılı kutlamalarına katılan onbinlerce kişi dün akşam Taksim Meydanı'na aktı. Saat 20.29'u gösterdiğinde, ‘Cumhuriyeti düşün sessizliği’ için bir dakika suskunluk yaşayan Taksim alanı ardından İstiklal Marşı'yla inledi. Tam bu sırada Selçuk Kahveci ve Alper Sargın isimli iki dağcımız The Marmara Oteli'nin ön cephesinden iple inerek iki adet dev Türk Bayrağı'nı astılar. Meydanı dolduran onbinler tek yürek olup Cumhuriyet Türkiyesi'nde yaşamanın kıvancını ve mutluluğunu paylaştılar. Balık Ayhan, Sertap Erener, Arif Sağ ve Belkıs Akkale, Ajda Pekkan ve İbrahim Tatlıses, 26 metre genişliğinde, 20 metre derinliğindeki sahnede muhteşem bir konser verdiler. Sahne üzerine dev bir ekran da yerleştirildi.

Başkent böyle kutlama görmedi

Başkent Ankara Cumhuriyet'in 75. yıldönümünü görülmemiş bir coşkuyla kutladı. Kızılay Meydanı'nı dolduran binlerce Ankaralı, havai fişek eşliğinde hep bir ağızdan Cumhuriyet Marşı'nı söylediler. Büyük bir halk katılımıyla yapılan ‘‘Cumhuriyet Yürüyüşü’’ Ulus'taki eski Meclis Binası önünde başladı ve Kızılay'da sona erdi. Kızılay Meydanı'nda Cumhuriyet Korosuyla İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan söyleyen vatandaşların sesleri, Bilkent Senfoni Orkestrası'nın katılımı ve havayi fişeklerin patlamasıyla doruğa ulaştı. Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Mesut Yılmaz ve birçok bakan Köşk'te verilen resepsiyonun ardından Kızılay Meydanı'nda coşkulu kalabalığı selamlayarak Opera'ya gittiler.

New York Times'da Türkiye özel eki

Cumhuriyet'in 75. yılı münasebetiyle New York Times gazetesinde Türkiye ilavesi yayınlandı. Atatürk'ün cumhuriyet balolarından birinde bir bayanla dans ederken çekilmiş fotoğrafının süslediği ilavede, ‘‘hiç bitmeyen dans’’ başlığı altında, Ata'nın 75. yıl önce, Avrupa ile Asya'nın buluştuğu noktada genç Türk Cumhuriyetini kurduğu ve bu cumhuriyetin bugün demokratik bir ülke olarak dünyada hak ettiği yeri aldığı kaydedildi. Başbakan Yılmaz ile ABD Başkanı Clinton'ın birlikte çekilmiş fotoğraflarının da yer aldığı ilavede yayınlanan yazısında Başbakan Yılmaz, ‘‘aşırı etnik milliyetçilik, köktendincilik, ırkçılık, terörizm ve kültürel ayırımcılık gibi etkenlerin uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye attığına’’ dikkat çekti ve ‘‘Türk dış politikasının bu gelişmeler karşısında yeni sorumluluklar yüklendiğini’’ ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!