Bu Buda da uzaydan geldi

Güncelleme Tarihi:

Bu Buda da uzaydan geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 16:56

Alman bilim adamları, Naziler tarafından Avrupa'ya getirilen Buda heykelinin yaklaşık 10 bin yıl önce Moğolistan'a düşen bir göktaşından yapıldığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

"Meteoritics & Planetary Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim adamları tarafından "Demir Adam" olarak bilinen heykelin, 8-10'uncu yüzyıllara ait olduğu sanılıyor.

Göktaşına, bağdaş kurmuş, sol elinde henüz ne olduğu tanımlanamayan bir cisim tutan bir adam tasviri oyulmuş. Figürün göğsünde ise Budizm'de şansın sembolü olan gamalı haç yer alıyor. Gamalı haç, daha sonra Nazi Almanyasının simgesi olmuştu.

Demir Adam, Aryan ırkının kökenlerini bulması için Asya'ya gönderilen zoolog ve etnolog Ernst Schäfer tarafından 1938 yılında Tibet'te bulunmuş ve Almanya'ya getirilmişti. Heykel, daha sonra bir koleksiyoncu tarafından satın alınmıştı.

Adının açıklanması istemeyen koleksiyoncu, Stuttgart Üniversitesi'nden Elmar Bucher'e heykeli incelemesine izin verdi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea40cff018fbb8f87420b4
'ATAKSİT METEOR'DAN YAPILMIŞ
Heykelden alınan parçalar üzerinde yapılan araştırmalar, heykelin ataksit meteor olarak bilinen ve yeryüzünde nadiren bulunan göktaşından yapıldığını ortaya çıkardı. Ataksit meteor, yüksek oranda nikel içeriyor.

24 santimetre uzunluğundaki ve 10,6 kilogram ağırlığındaki Demir Adam'dan alınan örneklerin kimyasal analizi, taşın Sibirya ve Moğolistan'a düşen göktaşları ile de benzerlik gösterdiğini ortaya çıkardı.

İlk kez 1913'te keşfedilen Chinga meteor bölgesinde, en büyükleri 10 kilogram olan yaklaşık 250 göktaşı bulunuyor. Bilim adamları, göktaşlarının Chinga bölgesine 10 bin ya da 20 bin yıl önce düştüğü sanılıyor.

Figürün, Budist tanrı Vaisravana'ya ait olduğu sanılıyor. Zenginlik tanrısı olan Vaisravana, genellikle elinde zenginliği simgeleyen bir limon ya da para çantası ile tasvir ediliyor.

Birçok kültürün meteorları bıçak ya da süs eşyası yapmak için kullandığı ve antik uygarlıklar arasında göktaşına tapınmanın yaygın olduğu biliniyor. Ancak Demir Adam, şimdiye kadar göktaşına oyulan ilk insan figürü olarak büyük önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!