Brüksel’deki konuşmaya Ankara’da soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Brüksel’deki konuşmaya Ankara’da soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Brüksel’deki konuşmasında "Atatürk yaşasaydı savaş sanığı olarak yargılanması gerekirdi" diyen Bremen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ronald Münch hakkında Atatürk’e haraketten soruşturma başlattı.

Münch, ancak Türkiye’ye gelirse bu konuda ifadesi alınabilecek. Avrupa Parlamentosu’nda 13 Kasım’da düzenlenen "Dersim" konulu konferansa katılan Münch’ün medyaya yansıyan Atatürk’e dönük sözleri üzerine Başsavcılık harakete geçti. Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral’ın yürüteceği soruşturma, Atatürk Hakkında İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un 1. ve 2. maddeleri uyarınca yapılacak. Soruşturma kapsamında, Münch’ün konuşma metni, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü kanalıyla Belçika’dan istenecek. İnceleme sonunda Savcılık, bu konuda yetkili olduğu sonucuna varması halinde soruşturma sürecek ve 1-3 yılla dava açılması bile gündeme gelebilecek. Aksi halde soruşturma "takipsizlikle" sonuçlanacak.

TCK’nın 12. maddesi 5816 sayılı "Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun"un 1. maddesi "Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü içeriyor. İkinci madde bu suçların toplu olarak ya da basın aracılığıyla işlenmesi halinde cezanın yarı oranında artırılmasını ve kanunu Adalet Bakanı’nın yürütmesini de düzenliyor. TCK’nın 12. maddesi ise "Yabancı tarafından işlenen suç"u düzenliyor. Bir yabancının Türk kanunlarına göre aşağı sınırı en az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede, Türkiye’nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye’de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!